10 Maddede Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Dershanelerin kapatılmasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptali ile MEB dershaneler için yeni yol haritası çıkardı. Yeni yol haritasına göre dershanelerin yeni adı "Özel Öğretim Kurumları".

10 Maddede Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Eğitim camiasının ve üniversite hayalleri kuran gençlerin gündemini uzunca bir süredir meşgul eden dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağı konusu geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bir kararla netleşmişti. Bu karara göre dershanelerin kapatılmasının Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçeli kararla açıklandı.

Verilen kararın akabinde mevcut dershanelerin ve temel liseye dönüşen kurumların akıbetinin ne olacağı merakla beklenirken MEB hazırladığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile dershanelerin artık “Özel Öğretim Kurumları” olduğunu herkese duyurmuş oldu. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte her şey netleşmiş oldu. Peki yapılan bu değişiklikler ile dershanelerin yerini alan Özel Eğitim Kurumları nasıl bir hareket alanı kazandı? Hayatımızda neler değişti, madde madde göz atalım:

1.  Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre bir özel öğretim kurumu en fazla 3 farklı bilim grubundan kurs açabilecek. Yönetmeliğe göre Türk dili ve edebiyatı dersleri bir bilim grubu, Fizik dersleri bir bilim grubu, matematik dersleri bir bilim grubu, kimya bilim grubu, biyoloji bilim grubu, tarih bilim grubu, coğrafya bilim grubu ve felsefe bilim grubu sayılacak. Bu demek oluyor ki bir özel öğretim kurumu buradaki bilim gruplarından en fazla üç tanesinde eğitim verebilecek.

2. Sınıflar en fazla 16 kişi olacak. Bu yönetmeliğe göre eğitim verilen sınıf mevcutları en fazla 16 kişiden oluşacak. Kurum isterse bu mevcudu daha az tutabilir. Ancak 16 kişinin üzerine çıkamaz.

3. Özel eğitim kurumları haftanın 6 günü eğitim verebilecek. Pazar günleri tatil olacak. Kurum dilerse cumartesi günü eğitim verebilecek.

4. Her öğrenci kendi yaş seviyesindeki sınıfa gidebilecek. Örneğin öğrenci 12. sınıfta okuyorsa sadece 12. sınıf öğrencilerinin bulunduğu sınıfta eğitim alabilecek. Bu madde ile mezun öğrenci ile okuyan öğrencinin aynı sınıfta eğitim görmesi engellenmiş oldu.

5. Özel Öğretim kurumları yıllık çalışma takvimine göre en az 18 en fazla 36 hafta eğitim yapabilecek.

6. Özel öğretim kurumlarında eğitim 07.00 ile 23.00 arasında yapılacak. Ancak örgün eğitime devam eden öğrenciler için açılacak kurslar 19.00 ‘a kadar devam edebilecek. Bu saatten sonra ancak mezun öğrencilere eğitim verilebilecek.

7. Her bir bilim grubu için haftada en az 3 en fazla 8 saat ders verilebilecek.

8. Temel liseler mezun öğrencilere cumartesi günleri, okuyan öğrencileri için ise haftanın herhangi günü 19.00’a kadar takviye kursu düzenleyebilecek.

9. Kurumlar eğitim öğretim programı olarak Talim Terbiye Kuruluna bağlı olacak. Kursun 1 sene boyunca vereceği eğitimin programı Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanacak.

10. Kurumlarda eğitim alacak örgün eğitim öğrencisi ile mezun öğrenci farklı katlarda eğitim görebilecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.