Mars'tan sonra Ay yüzeyine de köy kurulacak

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ay yüzeyine köy kurulması için hazırlanıyor. 2024 yılında görevi sona erecek uzay istasyonunun görev süresinin tamamlanması nedeni ile ESA yeni projeler tasarlamaya başladı.

Mars'tan sonra Ay yüzeyine de köy kurulacak
06 Ocak 2016 Çarşamba 12:05

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ay yüzeyine köy kurulması için hazırlanıyor. 2024 yılında görevi sona erecek uzay istasyonunun görev süresinin tamamlanması nedeni ile ESA yeni projeler tasarlamaya başladı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2016 yılı ve sonrası için planlarını açıkladı. Açıklamanın en dikkat çekici kısmı ise Ay'da bir köy kurulması projesi.

Takip edenlerin bileceği üzere 2024'te Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görev süresi sona eriyor. ESA, alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiş ve üzerinde yaşanabilen bu yapay uydunun emekliliğinin yaklaşmasına paralel yeni projeleri de değerlendirmeye başladı.

ESA başkanı Jan Wörner'in, tüm projelerin sadece yörüngede uçarak gerçekleştirilemeyeceği görüşü üzerine, yeni bir uzay istasyonundan ziyade Ay yüzeyinde yaşanabilir bir alan inşa etme fikrine dayanan farklı bir proje geliştirildi.

Elbette yeryüzünde olsa böyle bir tesisi inşa edilmesi kolay olabilirdi, ancak Ay'ın yerçekiminin dünyaya oranla 6 kat daha düşük seviyede olduğunu düşünürsek, bunun zor bir girişim olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sebeple tesisin temel inşası, bilim insanlarından önce Ay yüzeyine gönderilecek robotlar tarafından yapılacak. Akabinde de araştırmacılar Ay'a gönderilmeye başlanacak.

Aşağıdaki videoda gördüğümüz gibi, 200 bilim insanının çalışacağı tesisi 3 boyutlu yazıcıların üretmesi planlanıyor. ESA'nın projesine göre 2020'li yılların başında Ay'a gönderilen robotlar tesislerin üretimine başlayacak. Tahminen 5 yıl dolayında sürmesi planlanan tesislerin tamamlanmasının ardından 2030 yılı itibarı ile üssün faaliyete geçilmesi öngörülüyor.

Biraz da bu tesisin ne anlama geldiğinden bahsedelim. Ay üzerine bir tesis kurmak, gelecek projeler için milat anlamına geliyor. ESA, Ay yüzeyine kurulacak tesisle birlikte, dev teleskoplar aracılığıyla uzayı ve güneş sistemini daha iyi incelemeyi hedefliyor. Bir başka hedef ise Mars yolculuğu. Ay'ın bir üs olarak kullanılması, buradan Mars yüzeyine insanlı yolculukların gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 

Kaynak: Yenişafak


Etiketler; #Aya köy kurma
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.