Irak'tan Türkiye'ye: "Çekilmezseniz vururuz!"

Musul yakınlarında 300 kadar Türk askerinin 20 tankla birlikte konuşlandırılmasına merkezi hükumet sert tepki gösterdi. "Çekilmezseniz vururuz!"

Irak'tan Türkiye'ye: "Çekilmezseniz vururuz!"
05 Aralık 2015 Cumartesi 13:43

 Irak Hükümeti, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika bölgesine sevk ettiği askerleri çekmesini istedi. Başbakan Haydar el Abadi'nin makamından yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu adımla "Irak'ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal ettiği" belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye'nin, iyi komşuluk ilişkilerine saygı göstererek derhal Irak topraklarından çekilmesi" istendi.
Türk askerinin Musul civarında konuşlandırıldığına dair haberlerin ardından, Bağdat yönetimi adına ilk açıklamayı ise Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili yapmıştı. Zamili, ‘işgalci’ olarak adlandırdığı Türk askerlerinin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını, "Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının bu güçleri vurmak üzere harekete geçmek için emir beklediklerini" söyledi.
Anadolu Ajansı, "Peşmerge güçlerinin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 askerin, 20 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderildiğini" duyurmuştu.
ABD'li yetkililer, intikal konusunda bilgileri olduğunu ancak bunun ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin faaliyetlerinin bir parçası olmadığını belirtti.
Reuters haber ajansı, bir Türk güvenlik yetkilisinin ajansa, "Bu askerlerin daha önceden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKYB) bulunduklarını ve Musul'a zırhlı araçlar eşliğinde karayoluyla gittiklerini" söylediğini duyurdu.
İsmi açıklanmayan yetkili, "Türk askerlerinin iki-üç yıldır burada bulunduklarını, halihazırda eğitimin sürdüğünü, intikalin de eğitimle ilgili olduğunu" belirtti.
Bir milyon nüfuslu Musul geçen yıldan bu yana Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde. Kentin düşmesi IŞİD'in yükselişi açısından önemli bir dönüm noktası olmuş, Irak hükümetin kenti geri alma çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Kaynaklar: AA - BBC - Reuters - Yeni Şafak - Radikal

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.