Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da Müslümanlar kaygılı

Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarını artırmasının ardından tehdit mesajları alan ve saldırılara maruz kalan Müslüman azınlık büyük korku yaşıyor.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da Müslümanlar kaygılı
13 Ocak 2016 Çarşamba 12:16

VİYANA (AA) - Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarını artırmasının ardından tehdit mesajları alan ve saldırılara maruz kalan Müslüman azınlık büyük korku yaşıyor.

Paris'te düzenlenen terör saldırıları Avrupa’da İslam karşıtı dalganın güçlenmesine neden olurken, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da göçmenlere ve özellikle Müslümanlara yönelik düşmanlık hızla artıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, her iki ülkede halkın ortalama yüzde 80’i Müslüman sığınmacı istemiyor.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Müslümanların ülkede yerlerinin olmadığını belirterek sadece Hristiyan sığınmacı kabul edeceklerini açıklamıştı.

Parlamento seçimleri

Slovakya'da, 5 Mart'ta parlamento seçimleri yapılacak. İşsizlik, sağlık, eğitim ve yolsuzluk sorunlarına çözüm bulamayan hükümet, halktaki sığınmacı karşıtlığını körükleyen açıklamaları sürdürüyor. Başbakan Robert Fico, Paris’teki saldırılardan sonra "Ülkemizdeki bütün Müslümanları tek tek izliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Sığınmacı ve İslam karşıtı açıklamalarından sonra Başbakan Fico’nun partisine destek yüzde 30’lardan 45’lere yükseldi.

5 bin Müslüman var, tek cami yok

Yaklaşık 5,4 milyon nüfuslu Slovakya'da 5 bin civarında Müslüman yaşıyor. Müslümanların cami için yaptıkları başvurular ilgili otoriteler tarafından yıllardır reddediliyor.

"Tehditler alıyoruz"

İslam düşmanlığının medya ve siyasiler tarafından körüklendiği Slovakya’da, Müslümanlar geleceklerinden endişe eder hale geldi.

İsminin verilmesini istemeyen Slovakya İslam Vakfı yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarının Müslümanlara islamofobik saldırılar olarak geri döndüğünü söyledi.

Çek Cumhuriyeti’nde 19 bin Müslüman, 2 cami var

Yaklaşık 10,5 milyon nüfuslu ve halkın yüzde 70’inin ateist olduğu Çek Cumhuriyeti'nde 19 binin üzerinde Müslüman yaşıyor. Komünist rejimin 1949'da yasakladığı Müslüman Cemaatler Merkezi, 1991'de yeniden kuruldu. Brno şehir merkezinde 1998'de ilk cami, başkent Prag'da ise 1999’da ikinci cami hizmete açıldı.

Müslümanları tehdit olarak görüyorlar

Çek Cumhuriyeti’nde yapılan araştırmaya göre, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla halkın yüzde 80’i Müslüman göçmenleri tehdit olarak görüyor.

Siyasi çekişme

Çek Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile Başbakan Bohuslav Sobotka arasındaki gerilim, ülkede yaşayan Müslümanların aleyhine işliyor.

Siyasi sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanı Zeman, sığınmacılar ve İslam konusunda ırkçı ve ayrımcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Koalisyon hükümetini ayakta tutmaya çalışan Başbakan Sobotka ise sınırlı tepkilerle sorunu geçiştiriyor.

Muhabir: Hasan Tosun


Kaynak: AA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Allah müslümanların yardımcısı olsun.
Avatar
İrfan - 8 yıl önce
TÜRKİYE İkinci bir OSMANLI olmadıkça müslümanlar hep korku içinde olacaktır.
Avatar
Murtaza ULUBAY - 8 yıl önce
Kanun koyan dirayetli bir devlet olmadıkça bizim başımıza bela sorarlar bu şerefsizler