Fransa'nın Mescid-i Aksa önerisine Netanyahu'dan ret

İsrail Başbakanı, Fransa'nın Mescid-i Aksa'ya uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi önerisini kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Fransa'nın Mescid-i Aksa önerisine Netanyahu'dan ret
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Fransa'nın, ‘Mescid-i Aksa'ya uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi’ yönündeki önerisini İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

İsrail Başbakanı, "Fransa'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'ndaki taslak önerisini kabul edemeyiz. Bu taslakta Filistinlilerin kışkırtması ve terörizm zikredilmiyor. Aynı zamanda Mescid-i Aksa'nın uluslararasılaştırılması çağrısında bulunuluyorİsrail, Mescid-i Aksa'daki sorun değil, çözümdür"  açıklamasında bulundu.

Kabine toplantısı öncesi konuşan Netanyahu açıklamalarına; "Ortadoğu'nun dört bir yanında Müslüman militanların birbirlerinin camilerini nasıl havaya uçurduklarını görüyoruz. Bunu Nablus'taki Yahudilerin kutsal yeri Hz. Yusuf kabrinde de gördük. Aksa'daki kutsal mekanların koruyucusu, kefili İsrail'den başkası olamaz. Aksa'daki mevcut hukuki durumun ihlal edilmesi bizim bunu değiştirmemizden dolayı değil. Biz bir şeyi değiştirmedik. Son 15 yıldır ibadet etme düzeni ve ziyaretçilerin hakları değişmedi. Değişen tek şey, İsrail'deki İslami Hareket Hamas tarafından finanse edilen İslamcı kabadayılardır. Bunlar camiye girerek patlayıcı yerleştirmeyi deniyor, Aksa'daki Yahudi ve Hıristiyan ziyaretçilere saldırıyorlar. Aksa'nın hukuki yapısında değişen tek şey bu." ifadelerine yer verdi.

New York'ta Birleşmiş Milletler tarafından Mescid-i Aksa'ya uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi önerisini sunan Fransa Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi François Delattre olmuştu. Bu öneriye karşı olduklarını ifade eden İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon Mescid-i Aksa'ya karşı herhangi bir uluslararası müdahalenin veya gözlemin kabul edilmeyeceğını kaydetmişti. 

İsrail, Filistinlilerin Mescid'i Aksa'ya girmelerine engel getirmesi ve zorlaştırması olayların çıkmasına ve gerilimin tırmanmasına neden oluyor. İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucu ekim ayında 43 Filistinli yaşamını yitirdi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.