Ege açıklarında mülteci botlarına saldırılar

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından Ege açıklarında mültecilere ve sığınmacılara yönelik saldırıları raporladı.

Ege açıklarında mülteci botlarına saldırılar
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından resmi internet sayfasında yayınladığı 'Yunanistan: Botlara Saldırılar Göçmenlerin Hayatını Riske Atıyor' başlıklı raporda,  Göçmenlere yapılan saldırıları incelemeye aldı. Raporda sığınmacıları ve göçmenleri taşıyan botlara saldırıların yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlar tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. Tanık ifadeleri baz alınarak saldırıların bazılarında  botların bağlandığı ve Türk karasularına doğru çekildiği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 8 Eylül 2015 tarihinde CBS televizyonu tarafından  yayınlanan habere göndermede bulundu. Haberde yer alan görüntülerde, kimliği belirsiz kişilerin bir bota saldırı yaptığı, CBS muhabirinin raporunda ise, aynı gün göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan altı bota daha saldırı düzenlendiğini ifade etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporunun yanısıra tanıkların ifadeleride yaşananların tüyler ürpertici olduğunu gösterdi.

Sığınmacı ve mültecilerin bulunduğu saldırıya uğrayan botlarda bulunan bir tanık, 'Saldıran kişiler siyah giyinmişlerdi ve üzerlerinde herhangi bir işaret bulunmuyordu. Bilmedikleri bir dil konuşuyorlardı ve bu dil, kesinlikle Türkçe değildi.' açıklamasını yaptı. Açıklama yapan tanık, bazı Türkçe bilen Afgan sığınmacıların söylediğine göre saldırganların konuştukları dilin Türkçe olmadığını söyledi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan elde edilen verilere göre, göçlerde 2014 ve 2015 yılları arasında yaklaşık yüzde 400 artış olduğu belirtildi. Kurtarılan göçmen sayısının 2014 yılında  14.961 kişi, 1 Ocak-27 Ekim 2015 tarihleri arasında toplam 66.239 göçmen ve sığınmacının denizden sağ olarak kurtarıldığı yer aldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.