ABD Başkanı Obama nükleer anlaşma ile ilgili talimatları verdi

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın bugün yürürlüğe girmesiyle, ABD'nin yükümlülüklerinin uygulanmaya başlaması için direktif verdiğini bildirdi.

ABD Başkanı Obama nükleer anlaşma ile ilgili talimatları verdi
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

İran ile P5+1 ülkeleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma, BM Güvenlik Konseyi’ndeki onayının üzerinden 90 gün geçmesiyle dün yürürlüğe girdi.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle ABD Başkanı Barack Obama da ABD’nin üzerine düşen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için dışişleri, hazine, ticaret ve enerji bakanlıklarına talimatı verdi.

ABD Başkanı Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmanın dün yürürlüğe girmesinin ardından dışişleri, hazine, ticaret ve enerji bakanlıklarına, ABD'nin anlaşmanın uygulanmasındaki nükleer yaptırımların kaldırılması dahil yükümlülüklerinin yerine getirilmesine başlanması talimatlarını verdi.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada,

"Tüm ilgili bakanlıkların ve ajansların yöneticilerine, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndaki (JCPOA) ABD'nin yükümlülüklerinin, ABD yasalarıyla uyumlu şekilde uygulanmasına başlamaları için direktif verdim. Bu yükümlülükler, JCPOA'da detaylandırıldığı üzere, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'ın tüm nükleer adımları tamamladığını onaylamasından itibaren nükleer yaptırımların kaldırılmasını da içeriyor. İran’ın taahhütlerine bağlılığını yakından izliyor olacağız. İran’ın sözlerinin her birinin tam olarak yerine getirilmesinden emin olmak için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve diğer JCPOA katılımcılarıyla yakın çalışacağız." ifadelerine yer verdi.

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.