Dizi Film mi Belgesel mi?


Mustafa Yıldırım

Mustafa Yıldırım

28 Kasım 2015, 16:56

Ortalama Türk seyircisinin itibar ettiği dizi filmlere söyle bir baktığımızda gayri meşru birlikteliklerin yaşandığı,şiddet sahnelerinin mevcut olduğu ya da ihtiras ve entrika ikliminin etkili olduğu tarihi dizi filmleri ilk sıralara yerleştirsek herhalde yanılmayız.Dini,ahlaki,toplumsal ve kültürel değerlerimize ters düşen bu yapıtların izlenme oranlarının üst seviyelerde seyretmesi toplum olarak bir muhasebe yapmamızı elzem kılmaktadır.Son günlerde güncel olan tarihi diziler özelinde bazı tespitlerde bulunmak istiyorum.

Toplum olarak okuyucu olmaktansa izleyici olmayı tercih eden kolaycı bir yol takip etmekteyiz.Cüneyt Arkın ve Kartal Tibet filmlerinden’’ Türk tarihini öğrenen’’ bir toplumdan günümüzün malum dizilerinden’’ Osmanlı tarihini öğrenen’’ bir topluma dönüştük.ilk emri oku olan bir dinin mensupları olarak bu durumu kendimize yakıştıramıyorum.Dizi yapımcı ve senaristleri ise ‘’belgesel mi çekiyoruz yahu’’ diyerek  mesuliyetlerini üzerlerinden atamazlar.İşledikleri tarihi karakterleri tahkir etmeye ve itibarsızlaştırmaya hakları olmadığına inanıyorum.Reyting kaygılarıyla bu tabloyu ortaya çıkartıyorlar.Belgesellerin izleyici tarafından tercih edilmemesi onları mazur göstermeye kafi değildir.Kanuni Sultan Süleyman,Hürrem Sultan,1.Ahmet,Safiye Sultan,Kösem Sultan veya diğer karakterlerin yüzyıllar önce vefat etmesi onların kişilik haklarını ihlal etme hakkını sizlere vermez.

Esasında toplum olarak ortak değerlerimize sahip çıkmama konusunda başarımız yadsınamaz.Bu dizilerin tesiriyle avamın’’Padişahlar da az değilmiş’’ifadelerinin yanında az buçuk bilgi kırıntılarına sahip olanların’’gerçekten harem böyle miydi acaba’’çelişkisini yaşaması beni rahatsız etmektedir.

Trt arşivlerinde mevcut olan ‘’kuruluş’’ ve ‘’kurtuluş’’ gibi kaliteli  tarihi dizilerin  ne kadar izleyiciye ulaştığına baktığımızda güncel dizilerle mukayese edilemeyecek kadar alt seviyelerde olduğunu görüyoruz. Bu durum toplum olarak seçiciliğimizin seviyesini göstermektedir.

Gençlik yıllarıma ait bir hatıratımı da sizlerle paylaşmak istiyorum.Topkapı sarayını ilk ziyaretimdi.1998 yılıydı yanlış anımsamıyorsam.Harem bölümünü bir turist kafilesiyle beraber geziyorduk.Görevli rehberin neler anlattığını merak ettim İngilizcesi iyi olan yanımdaki arkadaşıma anlatılanları bana aktarmasını rica ettim.Çünkü turist kafilesi rehberin anlatımları karşısında mest olmuşçasına şen kahkahalar atmakta ve ben bu duruma bir anlam verememekteydim.Anlatılanları duyunca şaşkına döndüm.İçinde bulunduğumuz mekanın duvarlarında ayetlerde yazılıydı ve rehber efendi bu mekanda cariyelerin oynadığını ve padişahların da onları izlediğini söylemekteydi.

Bu toplumsal zihniyetle bir yol alamayacağımız aşikar…Çuvaldızı kendimize batırırken takkeyi de önümüze koyarak düşünmeliyiz…ne olacak bu halimiz…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
irfan - 8 yıl önce
Aktivasyon ve ahlak beraber işlenebilir. İllaki aşk meşk vurdu kırdı olmasada dizi çekilebilir. Bunu yapmadan bilemeyiz. Belkide tutar
Avatar
irfan - 8 yıl önce
sorunca herkes belgesel izler. Ancak evde herkes dizi izlemeye devam eder