Mübarek üç aylar ne zaman başlıyor? Regaip Kandili ne zaman?

Mübarek üç aylar ne zaman başlıyor? 2017 yılı Recep ayı, Şaban ayı ve Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Regaip Kandili ne zaman? Bu mübarek aylarda nasıl ibadet edilir? Detaylar haberimizde.

Mübarek üç aylar ne zaman başlıyor? Regaip Kandili ne zaman?
28 Mart 2017 Salı 13:40

İslam alemi için kutsal olarak görülen üç aylar için geri sayım başladı. Ramazan ayının da içinde bulunduğu üç aylar, 29 Mart Çarşamba günü başlıyor. Regaip Kandilini Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece idrak etmiş olacağız.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Zeki Sayar, üç aylara ilişkin, "Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur’an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz." dedi.

Ramazan ayının da içinde bulunduğu üç aylar, 29 Mart Çarşamba günü başlıyor. Recep ayının cumaya bağlanan ilk perşembe akşamı olan 30 Mart'ta da Regaip Kandili idrak edilecek.

Üç aylarla ilgili açıklama yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Sayar, Hz. Peygamber'in recep ayı geldiğinde "Ya Rab, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır" diye dua ettiğini aktaran Sayar, onun recep ayında diğer aylarda olmadığı kadar oruç tuttuğunu dile getirdi.

Sayar, recep ayında ayrıca dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunduğunu, bunlardan birinin recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip, diğerinin de yine bu ayın yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç Kandili olduğunu aktardı.

Sayar, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini belirterek bu mübarek geceleri değerlendirebileceğimizi ifade etti. Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğini vurgulayan Sayar, "Bir insan Kadir Gecesi'ni hakiki manada ihya ederse sanki içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayı ihya etmiş, değerlendirmiş gibi umulur ki Allah katında sevap kazanmış olur." dedi.

Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır.Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Üç ayların ikincisinin ise şaban olduğuna dikkati çeken Sayar, "Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi.'' ifadelerini kullandı.

Sayar, dua ve ibadetlerin makbul olduğu önemli gecelerden Berat Kandili için Hz. Peygamber'in, yapılan duaların Allah katında makbul olduğunu, insanların dua ve tövbe ettikleri takdirde Allah'ın bağışlayacağını bildirdiğini dile getirdi.

Zeki Sayar, bu 2 ay hazırlık olarak kabul edilirse Kur'an-ı Kerim'in nail olduğu, İslam'ın 5 esasından oruç ibadetinin yerine getirildiği, geceleri teravih namazı ile geçirilen, bin aydan daha kıymetli Kadir Gecesi'nin bulunduğu Ramazan-ı Şerif'in üç ayların sonuncusu olduğunu ifade etti.

2017 YILINDA MÜBAREK GÜN VE GECELER

Üç Ayların Başlangıcı: 29 Mart Çarşamba
Regaib Kandili: 30 Mart Perşembe
Miraç Kandili: 23 Nisan Pazar
Berat Kandili:10 Mayıs Çarşamba
Ramazan Ayı Başlangıcı:27 Mayıs Cumartesi
Kadir Gecesi:21 Haziran Çarşamba
Arefe: 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı: 25, 26, 27 Haziran
Kurban Bayramı Arefesi: 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı: 1, 2, 3 ve Eylül
Hicri Yılbaşı: 21 Eylül Perşembe
Aşure Günü: 30 Eylül Cumartesi
Mevlid Kandili: 29 Kasım Çarşamba

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.