Ezan sesi kaç desibel olmalı, İmam Hatiplere dini musikisi zorunlu ders mi olacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı, ezanın kulağa daha hoş gelmesi ve sağlık açısından da zarar teşkil etmemesi için sesinin 80 desibeli geçmemesi gerektiğini açıkladı. Ayrıca, imam hatip ve dini musikinin zorunlu ders olması için çalışma yapılması gerektiği vurgulandı.

Ezan sesi kaç desibel olmalı, İmam Hatiplere dini musikisi zorunlu ders mi olacak?
20 Şubat 2017 Pazartesi 08:15

Diyanet İşleri Başkanlığı Ankara ve İstanbul'da 2 farklı çalıştay düzenledi. Düzenlenen çalıştayda, Ezan-ı Muhammed'inin güzel okulması konusunda nasıl bir çalışma yapılacağı istişare edildi. Diyanet,  din görevlilerinin ezanı güzel okuma yeterliklerinin artırılması konusunda mutabık kalırken, minarelerden yükselen ezan sesininde belli desibel üzerine çıkmaması gerektiğini dile getirdi. 

- Cami içi ve dışında kullanılan ses cihazlarının desibel ölçümleri yaptırılarak ezanın 80 desibeli aşmamasına özen gösterilmeli. İş Güvenliğine göre insan sağlığına zarar vermeyen sesin 80 desibeli geçmemesi gerekiyor. 

Çalıştayda, Ezanı'ın dinlenmesine konusu tartışıldı. Birbirine yakın camilerin ezan seslerinin karışması ezanı dinlenemez hale getirdiği, bu yüzden mahalle düzeyinde lokal merkezlerin oluşturulabileceği belirtildi. 

-  Bazı camilerde kassetten yayınların yapıldığı ifade edildi.  Bu kullanımın yaygınlaşmaması için gerekli tedbirlerin alınması kararlaştırıdı. 

- Ezanı usulüne uygun icra edenlerin kayıtlarıyla ezan portalı oluşturulmalı.

-  Ezanı usulüne uygun Müezzinlerin görevli olarak atamasının yapılması gerektiği ifade edildi. 

-  Dini Musikinin İmam hatip liseleri ile ilahiyat fakültesi müfredatında  zorunlu ders olması gerektiği vurgulandı.

-  Cami içerisinde bulunan hoparlörlerin, insan boyunu geçmemesi ve cemmatin sağına-soluna monte edilmesi gerektiği belirtildi. 


Etiketler; #ezan #imam hatip
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.