Hava kirliliğini mücevherata dönüştüren kuleler

Güneş enerjili bisiklet yolu, akıllı otobanlar gibi projelerle adından bahsettiren Hollandalı tasarımcı Daan Roosegaarde, şehirlerin başlıca sorunlarından hava kirliliğine karşı fütüristik ve akılcı bir tasarım geliştirdi.

Hava kirliliğini mücevherata dönüştüren kuleler
27 Eylül 2016 Salı 16:17

Daan Roosegaarde ve onunla birlikte çalışan bir mühendis ekibinin geliştirdiği dünyanın en büyük kirli hava emen temizleyicisinin hava kirliliği bulunan şehirleri temizleme potansiyeli bulunuyor.

The Smog Free Project isimli proje, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bulunan Roosegaarde’nin stüdyosunda başlatıldı. Yaklaşık 7 metrelik hava temizleme cihazının beyaz konik dış yüzü, hastanelerde kullanılan hava filtresinin teknolojisi ile aynı teknolojiyi kullanıyor. Ancak Roosegaarde’nin geliştirdiği vakum çok daha büyük ölçekli olma özelliğini taşıyor.



Tamamen yenilenebilir enerji ile çalışan hava temizleme kulesi, tepesinden çektiği kirli havayı yanlardaki yüzeyler üzerinden salıyor. Yaklaşık bin 400 watt’lık enerji tüketimi ile bir tost makinesi kadar enerji kullanan kule, şehirlerde temiz hava alanları oluşturmak için oldukça ideal bir teknoloji gibi görünüyor.

Projenin ekonomik sürdürülebilirliğine bağlı olarak Rotterdam şehrinden başlayacak olan proje, hava kirliliği ile başı dertte olan Pekin, Paris ve Los Angeles gibi şehirlerde denendikten sonra tüm dünyaya sulunulacak.

Bu modüler sistem, saatte 30 bin metre³ kirli havayı temizleyerek hava içerisinde bulunan küçük partikülleri alternatif bir kullanımı bulunan farklı maddelere dönüştürebiliyor. Bu işlem sayesinde kirlilikten arındırılmış pozitif partiküllerle yüklü hava atmosfere salınıyor. Böylece salınan hava içerisinde bulunan pozitif yüklü iyon partikülleri, kendilerini inceltilmiş toz tanelerine tutundurarak bu moleküllerin kulenin içerisine hapsolmalarını sağlıyor.

Toz partiküllerinin toplanmasının ardından elde edilen siyah renkli toz kendi içerisinde yüzde 42 karbon barındırıyor ve kolaylıkla toz kömür ile karıştırılabiliyor. Roosegaarde’ın gelecekte herhangi bir biçimde atık olmayacağına yönelik düşünceleri nedeniyle, elde edilen kir ve atık sıkıştırılarak bileklik ve yüzüğe dönüştürülüyor. Bu sayede de kampanyayı destekleyenlere yaptıkları bağışın bir geri dönüşü anlamında hediyeler gönderiliyor.



Kickstarter’da projeye fon talebi oluşturan Roosegaarde, yaklaşık 113 bin euro toplayarak büyük bir zorluğun üstesinden gelmeyi başardı. Projenin geliştirilmesi hâlen devam ediyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.