Miras Hukuku Mal Paylaşımı

Miras Hukuku Mal Paylaşımı
21 Mart 2017 Salı 10:41

Miras hakkını kanunlar ile güvence altına alan miras hukukunda mal paylaşımı mülk sahibinin vefatı gerçekleştiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Miras hukukuna göre mülklerini ve haklarını miras bırakan vefat etmedikçe miras bırakanın herhangi bir yakını bireyin mal varlığından yararlanamamaktadır. Miras bırakanın birinci dereceden mirasçıları,alt soy olarak nitelendirilirler. Miras bırakanın çocukları eşit olarak mirasçıdır. Alt soyu bulunmayan mirasçıların , miras hukukuna göre mirasçıları anne ve babasıdır. Bu bireyler miras hukukuna göre eşit olarak mirastan pay alırlar. Alt soyu olarak anne, baba  ve çocukları bulunmayan mirasçıların miraslarından büyükbaba ve büyükanneleri faydalanmaktadır. Eğer miras bırakanın sağ kalan bir eşi bulunuyorsa miras hukukuna göre miras paylaştırması farklı bir şekilde yapılabilmektedir.

Miras hukukunda bahsedilen miras paylaşım oranları , sağ kalan eşin mirasçılar arasında olması durumunda değişebilir. Miras bırakanın eşi mirastan ¼ oranında yararlanabilmektedir. Miras avukatı miras dağıtımı konusunda hassas bir tutum izlemelidir. İstanbul miras avukatları miras davalarının yönetimi sırasında her zümrenin ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi amaçlamalıdır.Miras bırakanın mirasından en fazla oranda yararlanacak olan bireyler miras bırakanın eşi , çocukları ve torunlarıdır. Bu durum her şartta aynı kalır. İstanbul miras avukatı temin edebileceğiniz hukuk bürolarına sahip bir bölgedir. Avukat ücretini karşılayabilmek üzere herhangi bir birikime sahip olmayan bireyler kolaylıkla devletten miras avukatı talebinde bulunabilirler. Bu işlem için ücret ödemenize gerek yoktur. 

Miras Davası Nedir?

Muris, yani miras bırakan ölümünden önce yapmış olduğu bir takım tasarruflarla, mirasçılarının miras paylarını almalarına engel olabilir. Ya da yine  miras bırakanın ölümünden önce yapmış olduğu ölüme bağlı tasarrufların iptalini gerektirecek nedenler mevcut olabilir. Miras bırakanın mirasçıların saklı paylarının karşılığını almasını engellemesi durumunda mirastan mal kaçırma söz konusu olur. Miras bırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisi talepli miras davası açabilir. Tenkis davası açılmadan önce dava açacak mirasçının saklı paylı mirasçı olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Zira tenkis  davası  saklı pay sahibi mirasçı tarafından açılmadığı takdirde miras davası red ile sonuçlanır. Saklı pay sahipleri 1,2,3. Zümrede yer alan bireylerdir.


Etiketler; #miras hukuku
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.