İshak Paşa Sarayı Cami 100 yıl sonra ibadete açıldı

Ağrı'ya bağlı Doğubayazıt ilçesindeki 231 yıllık İshak Paşa Sarayı camisi 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

İshak Paşa Sarayı Cami 100 yıl sonra ibadete açıldı
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Ağrı'ya bağlı Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nın camisi 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. 231 yıllık cami 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminin en etkileyici mimari yapılarından birisiydi. Ağrı Valiliği tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sonunda İshak Paşa Sarayı'nın içerisinde yer alan caminin açılışına Ağrı Valisi Musa Işın, Doğubayazıt Kaymakamı Ulaş Akhan, kurum müdürleri, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

100 yıl sonra Cuma selasının ve ezanın okunmasıyla ibadete açılan İshak Paşa Sarayı camisinde  Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı ve mevlit okutuldu. Ağrı Valisi Musa Işın açılış ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vali Işın, 'Ben hem İshak Paşa'ya hem de o dönemde burada emeği geçen ve bu caminin yapılmasında emeği geçen kişilerin tümüne minnettarlığımızı bildiriyorum. Allah onlara rahmet etsin. Ayrıca bu caminin ve sarayın restorasyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız'ın çok büyük katkısı olmuştur. Bakanlığımıza ve yerel bazda Kaymakam Bey'e, Kültür ve Turizm Müdürümüze ve emeği geçen diğer arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Bu caminin açılması bizim için bir sevinç vesilesidir. Doğubayazıt ve Ağrı halkının rehberi Ahmed-i Hani Hazretleri'dir. Bundan sonra da inşallah yine öyle olacaktır. Ben caminin halkımıza ve ibadet edeceklere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Burada kılınacak namazların da kabul edilmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.' açıklamasını yaptı.

İshak Paşa Sarayı ya da İshak Paşa Külliyesi tasarımı ve inşaatı Mimar Mehmet Paşa tarafından1685 tarihinde başlayı 1784 tarihinde bitirilen eserdir. Saray  Ağrı Dağı'nın yakınında, Doğubayazıt'ın 5 kilometre uzağında bulunuyor. 116 odaya sahip sarayda türbe, cami, divan, harem, koğuşlar bulunuyor. 

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.