Türkiye'ye deprem cezası! 124 bin euro ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1999 yılında meydana gelen deprem ile ilgili açılan davada Türkiye’yi haksız bularak 124 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Türkiye'ye deprem cezası! 124 bin euro ödeyecek
17 Kasım 2015 Salı 16:06

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi  1999 yılında meydana gelen deprem ile ilgili açılan davada Türkiye’yi haksız bularak 124 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

2005 yılında depremde çöken binalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aileleri tarafından açılan davada AİHM Türkiye’nin sorumlularla ilgili etkili bir dava yürütmediğine karar vererek,  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşam hakkı maddesinin ihlal edildiğini belirtti ve Türkiye’yi 124 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Davacı olan Mehmet Özel ve 7 kişi binayı inşa eden firmaların eksik ve kötü malzeme kullandığı gerekçesi ile dava açmıştı. Ülkemizde yürütülen dava sürücünde 3 ortak ve 2 teknik uzmandan sadece ikisi ceza alırken diğerleri zaman aşımı nedeni ile beraat etmişti. Binalara gerekli izinleri veren memurlar ile ilgili ise soruşturma izni verilmemesinden dolayı herhangi bir dava açılamamıştı.

AİHM’e yapılan başvurunun ardından Türkiye haksız bulunarak mahkeme masrafları dahil 124 bin Euro tazminat ödemeye mahkum edildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.