TDK'dan bazı kelimelere ilişkin yeni düzenleme

Türk Dil Kurumu (TDK) bazı kelimelerin anlamlarında çıkan karışıklıklar nedeniyle düzenlemeye gidiyor. Kirli, oğlan, müsait gibi kelimelerin anlamlarında düzenleme yapılacak.

TDK'dan bazı kelimelere ilişkin yeni düzenleme
12 Mayıs 2016 Perşembe 14:25

Türk Dil Kurumu (TDK) karışıklığa neden olan bazı kelimlerde düzenlemeye gidiyor. Kirli, oğlan, müsait gibi kelimelerin anlamlarına ilişkin tartışmaların üzerine TDK çalışamalara başladı.

TDK anlam karışıklığına neden olan kelimelerin anlamlarında düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Kelimelerin anlamları üzerine çıkan tartışmalara kayıtsız kalmayan TDK, yanlış anlaşılmaların ve anlam eksikliğinin önüne geçmek için bir çalışma başlattı. Düzenlemeler, 2016 baskısıyla eş zamanlı olarak internete de koyulacak. Böylece, bir kelimenin edebi eserden mi yoksa halk arasında kullanılan anlamıyla mı olduğu sözlükte belirtilecek.

Dil Uzmanı Tülay Yılmaz konuya ilişkin açıklamasında, "Toplumumuzdaki insanlar Türkçe sözlüğe bakmasını bilmiyorlar. Esnaf var, müsait kelimesi var... Bu anlam Türkçe sözlüğe yeni konmadı. 1945 yındaki sözlükte de bu mevcut.

Biz TDK olarak masa başında oturup anlam türetmiyoruz. İnsanlar bilmediği anlamı 'bu kullanılmıyor' diyorlar ne biliyorsunuz kullanılmadığını Türkçe sözlükte var olan anlam mutlaka kullanılıyor demektir." şeklinde konuştu.

"Kirli" kelimesinin sözlükteki anlamlarından biri de 'aybaşı durumunda bulunan'

Yılmaz, "Kirli sözü 1945'den bu yana girmiş halk arasında kullanılıyor ilk anlamı genel dilde kullanılıyor, ikinci anlamı da halk arasında kullanılan genel bir kelime." dedi.

"Oğlan" kelimesi tartışmalara neden olan bir diğer kelime

Tartışmalara sebep olan bir diğer kelime ise 'Oğlan' kelimesi. TDK sözlüğünde 'cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden erkek' diye tanımlanıyor. Bu kelime de edebi eserde geçtiği için sözlükte yer aldı.

Yılmaz konuya ilişkin, "Bu büyük ihtimalle edebi eserde kullanılmıştır. Bunu almamak bilimsel anlayışa ters düşer. Biz bilimsel anlayışa bağlı olarak her kelimeyi almak zorundayız bunu hafifletebiliriz." ifadelerine yer verdi.

"Müsait" kelimesi, TDK'nın değişikliğe gideceği kelimelerin başında geliyor

Dil Uzmanı Tülay Yılmaz, "Müsaitin ikinci anlamı flört etmeye hazır kadın yazılmış belki "kadını" atabiliriz. Bir de Türkçe sözlük bütün sözlükler hatasız olmaz mutlaka gözümüzden kaçan örnekler olacaktır onu da bir sonraki baskılarda düzelteceğiz anlam yönünden hafifletme olabilir ama tamamıyla atma mümkün değil." şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.