Nasıl su tasarrufu sağlanır?

Yaz aylarında barajların doluluk oranları tartışma konusu oluyor. Yetkililer su tasarrufu konusunda halkı uyarıyor. Peki su tasarrufu nasıl sağlanır? Su israfından kaçınmak için neler yapmalıyız? İşte detaylar...

Nasıl su tasarrufu sağlanır?
03 Haziran 2016 Cuma 14:50

Yaz aylarının yaklaşmasıyla yetkililer su tasarrufunun öenmine dikkat çekmeye başladı. Her yıl yaz aylarında barajların doluluk oranı, kaç yıl kullanılabileceği gibi konular gündeme geliyor.

Sadece yaz aylarıyla sınırlanmaması gereken ama sıcaklıklarla birlikte hatırlanan su tasarrufu konusunda neler yapılabilir? Su tasarrufu hem sosyal bir sorumluluk hem de faturalara daha az yansıyarak yükümüzü hafifleten yüzümüzü güldüren bir eylem.

Su tasarrufunun püf noktaları neler? Nasıl su tasarrufu sağlayabiliriz?

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (ASKİ) internet sitesinde, "Pratik su tasarruf yöntemleri" başlığı altında su tasarruf yöntemleri ele alındı. Mesela; meyve ve sebzeleri su dolu kapta yıkamak, bulaşık makinesi kullanmak, tıraş olurken ve diş fırçalarken musluğu kapatmak, duş süresini kısaltmak gibi basit önlemler su tüketimini azaltıyor, tonlarca su tasarrufu sağlıyor.

Meyve ve sebzelerin akan musluğun altı yerine su dolu bir kapta yıkanması 4 kişilik bir aileye yılda 18 ton su tasarrufu imkanı tanıyor.

Ayrıca bulaşıkları elde değil de makinede yıkamayı tercih eden 4 kişilik ailenin sadece bu yolla sağlayacağı su tasarrufu, yılda ortalama 40 tona ulaşabiliyor. Elde bulaşık yıkandığında 84-126 litre su kullanılıyor, bulaşık makinesinde harcanan su miktarı ise sadece 12 litrede kalıyor.

Tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12, duş süresini 1 dakika azaltarak da 18 ton su tasarrufu yapılabiliyor. Ayrıca, içme suyu dışındaki sular birkaç kez değerlendirilebilir, sebze ve meyvelerin yıkandığı suyla balkonlar da yıkanabilir.

Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminizi arttıracaktır. Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutabiliriz. Bozuk olanları hemen onarın, saniyede bir damla akan su, yılda 1 metreküplük yani 1 tonluk bir tüketime tekabül eder. Musluklara ve duş başlıklarına takılan, su akışını azaltırken, basıncı artıran yeni sistemleri tercih ediniz

Otomobil ve balkonları hortumla yıkamak 550 litre su tüketmek demektir. Bunun yerine kova ve sünger kullanarak temizlenebilirler.

Pratik Su Tasarruf Yöntemleri

Evlerde suyun % 35'i banyoda, % 30'u tuvalette, % 20'i çamaşır ve bulaşık yıkamada, % 10'u yemek pişirme ve içme suyu olarak, % 5'i ise temizlik maksadıyla kullanılmaktadır. Su sağlıktır ve ekonomik bir değerdir. Bu değerleri aşağıdaki pratik tasarruf yöntemlerini uygulayarak koruyabiliriz:

Evdeki bozuk muslukları tamir edersek bir musluktan yılda 1 ton su,

Tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton su,

Duş süresini 1 dakika azalttığımızda yılda kişi başına 18 ton su,

Bulaşıkları elde değil de makinede yıkadığımızda yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.

Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayalım. 4 kişilik bir ailede bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.

Gizli su kaçaklarına dikkat

Öte yandan gizli su kaçağının tespiti için bütün muslukların kapatılıp su sayacının okunması gerekiyor. Tüm musluklar kapalıyken sayacın dönmesi, iç tesisatta "su kaçağı var" anlamına gelir ve acilen tamir ettirilmesi gerekir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.