Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi Külliye'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile ortak açıklama yaptı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi Külliye'de
29 Aralık 2016 Perşembe 19:53

FETÖ örgütünün en fazla örgütlendiği yerin Kosova olduğunu belirten Erdoğan, "Kosova'nın güvenliğine destek verdik. Kosova bugün uluslararası toplumun güvenilir bir ortağıdır. Kosova'nın bağımsızlığı bizim için tartışmasızdır. Kosova'yı 113 ülke tanımış durumdadır. Kıymetli dostum Taçi le görüştük. Ülkelerimiz arasındaki her tülü gerek siyasi gerek askeri gerek ticari ekonomik noktadan neler yapabiliriz görüştük." dedi. 

FETÖ TÜM ÜLKELER İÇİN TEHDİTTİR

"Balkanlarda FETO terör örgütünün en fazla örgütlendiği yer ne yazık ki Kosova. Dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar, terör örgütlerinin başlarının, militanlarının peşini bırakmayacağız. FETÖ sadece Türkiye için değil faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için tehdittir. FETÖ'nün farkına varan ülkeler evlatlarını elinden almaya devam etmiştir. Kosovalı arkadaşlarımız bu konuda gerekeni yapacağını düşünüyorum. Kosova'nın Avrupa Atlantik Kurumları ile bağlantılarını destekliyoruz. Kosova'nın kalkınması için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'nin Kosova'ya yatırımları 350 milyon dolara ulaşmıştır. 10 bin Kosovalıyı istihdam etmiştir." "Kosova'daki Arnavut kardeşlerimiz de Türkiye'deki Arnavut kardeşlerimiz köprü vazifesi görüyor. Çift dikiş dayanışma söz konusudur. Bunu devam ettirmemiz lazım. Başkanlığımızın öncülüğünde bu yıl boyunca iki toplum arasındaki muhabbeti dayanışmayı arttıran birçok kültürel etkinlikler düzenlendi. Sayın başkanın ziyaretiyle bu birlikteliği taçlandıracağımızı düşünüyorum. İki ülke kardeşliğini daha da perçinlediğini düşünüyorum. Kıymetli heyetine ziyaretleri için teşekkürlerimi sunuyorum."

Gazetecilerin, Gülen okullarının kapatma ısrarı neden? sorusuna cevap veren Erdoğan:

"Okullar terörist yetiştirmez. Okullar ülkesine ihanet eden gençler yetiştirmez. Bir okuldan ülkesine ihanet eden gençler yetişiyorsa o okul kendi asli görevini yerine getirmiyor demektir. Biz bir bedel ödedik. 248 şehit verdik. Bu şehitlerimizin verilmesine neden olanlar kim? Artık yargı tek tek hepsini belirlemiş vaziyette. Başta şahsım olmak üzere bu ülkenin ileri gelenlerini, şu gördüğünüz Külliye, TBMM, buraları bombalayan zihniyet FETÖ'cü. Bu zihniyete bugün Türkiye'de, yarın Kosova'da o okullardan yetişenler aynı şeyleri yapar. Oraların okullarını işgal ederler. Devlet dairelelerinde yetkiyi ellerine alırlar, parlamentoyu ellerine alırlar. Orada Kosova'nın ileri gelenlerinin çocukları okumuyor mu? Siz hesabı şu an için yapıyorsunuz. Sen hesabını 10 yıl sonrası için yap. Bunlar 40 yıl önce Türkiye'de bu adımı attılar, neticesini almaya başladılar. Bu mücadeleyi veriyoruz. Bunu verirken biz yandık, Kosova yanmasın diyoruz" diye cevap verdi.

SORU: Suriye'deki ateşkes konusunu sormak istiyorum. Ateşkesin sağlanacağı belirtildi. Putin'le görüşmeniz oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Kalıcı hale gelir mi? Terör örgütü olarak ilan edilen gruplarla mücadele devam edecek ancak PYD ve YPG'nin anlaşma kapsamında yer aldığı belirtildi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

 ''Ülkemizin diplomatik gayretleri neticesinde Doğu Halep'ten 46 bin kişiyi İdlib'e yerleştirdik. Gerekirse kendi ülkemizde de kabul ederiz, kamplar oluşturduk. Bir süredir de Suriyeli muhalifler ve Rusya Federasyonu temsilcileri ülkemizin gayretleri ile Ankara'da görüşmeler yürüttüler. Anbean devam etti, ben de bilgiler edindim. Bu görüşmeler neticesinde rejim ve muhalefet arasında mutabakata varıldı. İnşallah bu gece itibariyle Suriye genelinde ateşke ilan ediliyor. Sayın Putin açıklamayı yaptı. Biz kendisiyle telefon görüşmesini yaptık. Dışişleri Bakanlığı açıklamayı yaptı. Hava bombardımanı dahil silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt ettiler. BMGK tarafından terör örgütü kabul eden gruplar bu ateşkesin dışındadır. Az önce bahsettiğiniz örgütler buna dahil değil. Türkiye vatandaşlarının can güvenliğini alana kadar mücadelesine devam edecektir. Buradan taviz vermemiz söz kounsu değil. Siyasi sürecin canlandırılması için garantör ülkeler dahilinde Astana'da toplantı yapılacak. Muhalif gruplarla bir araya gelinecek. Cenevre sürecini tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte olacaktır. Ateşkese tüm tarafların riayet etmesi elzemdir. Türkiye ve Rusya garantörler olarak çatışmasızlık durumunun takibini birlikte yapacaklar. Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan diğer ülkeler de ateşkes için hassasiyet gösterecekler. Suriye'de akan kanın durması fırsatıyla karşı karşıyayız. Bu fırsatı asla kaybetmemek gerekiyor. Bu tarihi imkan heba edilmemelidir. Ben 1 milyon diyorum. Birkaç saat önce Putin'le yaptığımız görüşmede bütün bu hususları ele aldık. Ateşkes sürecine destek veren kesimlere teşekkür ediyorum. Suriye'nin barışı ve istikrarı için elimizden gelen her türlü çabyı göstermeye devam edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimiz için, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum"

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.