Kaybettiyseniz üzülmeyin artık ceza yok

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı kabul etti. Kabul edilen torba yasadan ise çoğu şeyde yenilikler var.

Kaybettiyseniz üzülmeyin artık ceza yok
08 Ocak 2016 Cuma 08:59

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı kabul etti. Kabul edilen torba yasadan ise çoğu şeyde yenilikler var.

Nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz artık ceza yok.

- Nüfus cüzdanları kimlik kartı oluyor

Tasarıyla, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yer alan "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştiriliyor ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave ediliyor. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak.

Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek.

Tasarı, nüfus cüzdanlarının bu yılın sonuna kadar düzenlenmesi ve dağıtılmasında uygulanacak usul ve esasları da düzenliyor.

Buna göre, Maliye Bakanlığı, nüfus cüzdanlarını, bakanlıkça tespit edilen şekil, ebat ve örneğine uygun olarak bastıracak. Nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığı'na gönderilecek.

Doğum bildirimleri kanuni sürede yapılırsa, nüfus cüzdanlarından değerli kağıt bedeli alınmayacak.

 -Kayıp kimlik kartı için 50 TL ödenecek

Tasarı, Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik yapıyor. Buna göre, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15'er TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 50 TL ödenecek. 31 Aralık 2016 tarihine kadar verilen nüfus cüzdanlarından 8 TL kağıt bedeli alınacak.

Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan değişiklikte de elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri yer alıyor.

Nüfus cüzdanını kaybedenler ile doğum olayını süresi içinde bildirmeyenlere uygulanan idari para cezası kaldırılacak.

Evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 80 TL para cezası verilecek. Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezası 480 TL'den 80 TL'ye, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 TL'den 500 TL'ye indiriyor.

Tasarıyla, diğer kanunlarda yer alan nüfus cüzdanı ve hüviyet cüzdanı gibi ibarelere yapılan atıfların tamamı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına yapılmış sayılacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.