Anzer Balı satışa sunuldu

3 bin rakımın üzerinde yer alan Anzer Yaylası'nda üretilen ballar Hacettepe Üniversitesi'nden Anzer Balı olma özelliği taşıdığı tespit edildikten sonra balların satışına başlanıldı. Anzer Balı Nedir ? Anzer Balı'nın faydaları?

Anzer Balı satışa sunuldu
22 Eylül 2016 Perşembe 20:31

Kilosu 900 lira Rize'nin Anzer Yaylası'nda dünyaca meşhur Anzer Balının bu yıl satışlarına başlanılıyor. Arap krallarının sıraya girdiği Anzer balı için olmak üzere 2 bine yakın sipariş alındı.

3 bin rakımın üzerinde yer alan Anzer Yaylası'nda üretilen ballar Hacettepe Üniversitesi'nden Anzer Balı olma özelliği taşıdığı tespit edildikten sonra balların satışına başlanıldı.
Anzer Ballı Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, bu yıl üretimde rekor kırıldığını belirterek, "Bu yıl sezon beklenilenin üzerinde bir verimle tamamlandı. Anzer'de yaklaşık 2 bin 500 kilo bal üretildi"dedi.

"Bunun bin 700 kilosu kooperatifimize teslim edildi. Bilindiği gibi biz bu balları Hacettepe Üniversite'si ne gönderdik. Tahlil sonuçları müspet gelenleri etiketleyip, mühürleyip özel şişelerde satışa çıkartıyoruz. Bin 700 kilo balın bin 300 kilosu olumlu gelmiştir. Aldığımız balların 400 kilosu Anzer balı olma kriterlerine uygun gelmemiştir. Bu balları üreticilerimize iade ettik. Oluklu rapor alan ballarımızı 1 kg, yarım kg ve 250 gramlık şişelerde dolumunu yaptık. Şişelerin üzerinde fiyat etiketi, kurşun mühür ve güvenlik etiketimiz var. Bu şekli ile ballarımızın taklit edilmesi mümkün değildir. Ancak tüketicilerimiz satın aldıkları üründe mutlaka bu güvelik tedbirlerini aramaları gerekmektedir.Yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da yoğun talep var. Yurt dışı talepleri de yurt içinde teslim etmek kaydı ile karşılamaya çalışıyoruz."dedi.
ANZER BALININ FİYATLARI
"1 kilo Anzer Balı'nın 900 TL"
"yarım kilo bal 470 TL" 
"250 gramlık şişeler 250 TL"
"100 gramlık polenler 130 TL"

Ayrıca 100 gramlık polenlerimiz 130 TL, 200 gramlık polenlerimiz 240 TL ve 400 gramlık polenlerimiz 470 TL olarak satışa sunulmuştur" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE ONAYI OLMAYAN BAL SATILMIYOR"

"Bizim ballarımız 20 yıldır Hacettepe Üniversitesi'nde tahlil edilmektedir. Prof. Dr. Kadriye Sorgun ve ekibi 1984 yılında Arzer'deki endemik çiçek türleri üzerinde bir araştırma yaptı. Uzun bir çalışma oldu. Anzer'in florasını belirlediler. Bu çalışmaya bağlı olarak Hacettepe Üniversitesi'nde iki tür analiz yapılıyor. Bir tanesi bu çiçeklere ait polenler inceleniyor. Bu çiçeklerden bir tanesi bile balda bulunamazsa bal Anzer Balı olarak kabul edilmiyor. İkinci analiz ise şeker analizidir" ifadelerini kullandı.

Anzer Balı Nedir ?

Anzer Balı Türkiye’de Rize İkizdere yaylasında üretilen ve Dünyada eşi emsali bulunmayan kır çiçek flora örtüsüne sahip olan, İngiliz-Alman botanikçilerin yaptığı araştırmalarda 450-500 çeşit çiçek bulunan,bunların içinde 80-90 tane endemik çiçek yalnız Anzerde yetişmekte ve bu çiçeklerden arıların topladığı bal dertlere deva hastalıklara şifa dünyaca ünlü Anzer çiçek balıdır.

Haziran ayinin ilk haftasıyla birlikte kısmen karlı bölgelerde kardelenlerle birlikte bahara ve yeşilliğe ilk adımını atan Anzer, müthiş güzelliğini haziranla başlayıp temmuzda zirveye taşıyıp ağustosta tamamlar. Haziranın son haftasında gözlerini çiçeklere açan arılar ağustos ayinin ortasına kadar ballarını tamamlarlar.

Anzerde İklim şartlarına bağlı olarak ağustosun birinci yada ikinci haftasında sağılma (hasat edilme) denilen işlemle ballar kovanlardan alınır. Hava şartlarının etkisine, çayırların (çimenlerin) erken biçilmesine bağlı olarak bal üretim miktarı değişkenlik arz etmektedir. Çok az, hatta hiç olmadığı yıllar olmuştur. Anzerde ağaç yetişmemektedir bu yüzden Anzer balında sadece Anzer yöresinde yetişen endemik çiçeklerin polenleri bulunmalıdır aksi taktirde gerçek Anzer balı değildir. Anzer balının sahte olup olmadığını anlamak için polen analizi yapılmaktadır. Anzer balına dışarıdan şeker veya herhangi başka bir katkı maddesi verilmemektedir. Anzer balı ısıl işlem görmeden sağılmaktadır. 40 °C`nin üzerindeki sıcaklıklar balın içindeki enzimleri ve polenleri etkisiz hale getirdiğinden soğuk sağım yapılmaktadır.Anzer balı ekmeğe sürülüp kahvaltıda tüketilen normal ballardan değildir. Anzer balı genellikle hastalıklara şifa niyetiyle tüketilmektedir...

Anzer balı Ankara Hacettepe Üniversitesinde analiz edilip garantisi tescil edilen bir baldır. Anzer balı deden toruna, Osmanlı İmparatorluğundan beri ilaç olarak kullanılarak gelmektedir. Osmanlı Padişahlarına Anzer balı kuvvet macunu olarak verilirdi. Anzer balı birçok hastalığın şifa kaynağıdır.
Anzer balı kanser hücrelerini yok edici özelliği'de bulunmakdatır. Kanı yenileme ve temizleme gibi faydasıda vardır.



Anzer Balı'nın faydası; 


- Ağrı ve sancıların giderir,
- Ameliyat yaralarını erken kapatır
- Damar sertliğini ve Damar tıkanıklığını yok eder,
- Erken teşhiste kanser hastalıklarında tedavi edicidir,
- Ağız yaralarını iyileştirir,
- Cilt bozukluğunu ve Cilt lekelerini giderir,
- Cinsel gücü artırır,
- Akciğer hastalıklarını iyileştirir,
- Bademcik iltihabını yok eder,
- Bağırsak düzensizliklerini ve iltihabını giderir,
- Büyüme ve gelişmeyi hızlandırır,
- Beyin hastalıklarının iyileştirir,
- Felç ve sinir hastalıklarını giderir,
- Gelişimi hızlandırır,
- Hazmı kolaylaştırır,
- Hafızayı güçlendirir,
- İshali keser,
- İştah açar,
- Kabızlığı Giderir,
- Kalp damar hastalıklarını tedavi eder,

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Doğal eczane