Ankara'da kent merkezlerine paralı giriş önerisi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'araçların kent merkezlerine girişi paralı hale getirme' çalışmalarını olumlu karşıladığını açıkladı.Gökçek ayrıca trafik yetkisinin tamamen belediyeye geçmesinin doğru bir karar olacağını da dile getirdi.

Ankara'da kent merkezlerine paralı giriş önerisi
23 Ağustos 2016 Salı 20:36

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Olimpiyat madalyalı ASKİ Sporlu güreşçileri kabulünde, gazetecilerin sorusu üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehir merkezlerine paralı giriş ve trafik yetkisinin Belediyelere geçmesi esasındaki çalışmalara dair sorulara cevap verdi.
Başkan Gökçek,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, kent merkezlerinin trafiğinin akışının sağlanması amacıyla bu bölgelere girişin Londra'daki gibi paralı yapılması çalışmalarını olumlu karşıladığı açıklamasında bulundu.   

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ilgili bakanlıklarla birlikte belediye gelirlerinin artırılması ve büyükşehirlerde trafiğin azaltılmasına için ana merkezlere girişlerde araçlardan para alınmasına yönelik taslak hazırlandığına dair bir gazetede çıkan haberi de değerlendiren Gökçek, “Sayın bakanımız (Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki) bu konuda aşağı yukarı 1,5 yıldan beri çok ciddi olarak çalışıyor. Öncesinde partide Mahalli İdareler’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısıydı. O zamandan beri çalışıyor. Dolayısıyla bir hazırlığı vardı” 
“Bu işi inşa etmesi de biz belediye başkanlarını ziyadesiyle mutlu ediyor. Çalışmalarını çok olumlu karşılıyorum ve çok doğru”
“Bu Londra’da uygulanan bir sistem. Şehir merkezlerine girişi paralı yapmak suretiyle trafiği rahatlatıyorlar. Ayrıca da belediye gelir elde ediyor. Vatandaşlar ilk önce bir tepki koyabilir ama tüm dünya buraya gidiyor, kısa sürede de alışılacağını düşünüyorum” şeklinde ifadelerde bulundu

Trafik yetkisinin Zabıta’ya geçmesine ilişkin olarak da “Tamamıyla, yüzde yüz belediyeye geçmeli”şeklinde değerlendirmede bulunan Gökçek, tüm dünyada bu şekilde uygulandığını vurguladı. Yolun, şeritlerin, alt üst geçitlerin, kaldırımların, sinyalizasyonların, park edilecek yerlerin, girilmez yolların hepsinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığının altını çizen Gökçek, “Her şeyi biz idare ediyoruz, ama trafiği biz yönetemiyoruz. Bu çağdışı bir mantık. Bunların doğrudan doğruya belediyeler tarafından yürütülmesi lazım. Kademeli olabilir bu. İstanbul, Ankara İzmir’den başlayıp, diğer illerde de daha sonra başlanabilir. Ama trafik yetkisi her halükarda bize geçmeli”şeklinde konuşarak görüşlerini bildirdi.

Mevcut durumda, zabıta’nın hiçbir şekilde ceza yazamadığını, sadece kaldırıma park eden araçlara çok cuzi bir işgaliye cezası uygulayabildiğini de ifade eden Gökçek, daha önce de hız limitlerinin şehir içlerinde 50 olduğunu hatırlatarak, “Çok büyük bir baskı yaptık. Dikkat ederseniz önce 70’e sonra da 82 ve artısıyla 90’a çıktı. Yetkiler bizde olursa, bunları çok daha rahatlatabiliriz. Bazı yerlerde trafiğin yavaş olması çok daha büyük kazalara neden olabilir. Bu yüzden belli bir süratin olması lazım. Sokak arasında bu olmaz tabi. Ama yaya üst geçitleriyle, karşıdan karşıya geçişlerin bulunduğu bir yerde son derece normal. O yüzden teşekkür ediyoruz Sayın Bakanımıza, memnunuz”değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Özhaseki’nin çalışmalarını da “büyük şans” olduğunu belirten Gökçek, “Bu şans tabi Sayın Bakanımızın eski belediye başkanı olmasından geliyor. Yani yaşadı, bu yüzden sıkıntıların hepsini çok iyi biliyor ve çözüm noktasında ciddi adımlar atılıyor. İnşallah parlamento açılır açılmaz bu belediye kanunu da geçer” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.