4 bin 200 GİB çalışanından Kurum içi gelir uzmanlığı özel sınav talebi

Gelir Daire Başkanlığı'nda (GİB) çalışan yaklaşık 4 bin 200 çalışan hurum içi gelir uzmanlığı özel sınavının tekrar açılması talebinde bulunuyor.

4 bin 200 GİB çalışanından Kurum içi gelir uzmanlığı özel sınav talebi
18 Mart 2016 Cuma 11:04

Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanları Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan Kurum İçi Gelir Uzmanlığı Özel Sınavının tekrar açılmasını talep etmekte. Kurumda çalışanlar Naci AĞBAL ve kurum bürotlarından  bu sorunun çözümü konusunda yardım bekliyorlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı kanununun geçici 9-(1) maddesi ile 18.02.2012 tarihinde son kez Gelir Uzmanlığı Özel Sınavı açmıştır. 2012 de yapılan son sınava; sağlık, eğitim, hava ve yol muhalefeti sebebi ile girememiş. Sınavda şart koşulan 3 yıllık süreyi bir kaç günle kaçırmış çok sayıda Gelir İdaresi Başkanlığı personeli bulunmaktadır. Buna ilave olarak; Gelir İdaresi bünyesinde 2015 yılı Aralık ayı itibari ile 41.405 personel bulunmaktadır. Söz konusu personelin 15.496'si memur ve diğer personel olarak tanımlanmaktadır. Buna göre sınav şartlarını taşıyan yaklaşık olarak 4200 çalışan vardır ve bu sınavı beklemektedir.Mevcut çalışma koşullarında görevde yükselme imkanı bulunmamaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı personel politikaları çerçevesinde dışarıdan uzman yardımcısı alımı yapmakta, bununla birlikte görevde yükselme sınavı da açmamaktadır. Mevcut durumun (Gelir idaresi Başkanlığı'nın personeline kariyer planlaması yapmaması) Anayasa'nın eşitlik ilkesi ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 2. Maddesinde belirtilen "Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlar" maddesi ile çeliştiğini düşünüyoruz.

Ocak 2016 tarihi itibariyle kurum içerisinde görev ve sorumlulukları açısından aralarında herhangi bir fark bulunmayan, lisans mezunu gelir uzmanı olmayan GİB çalışanı ile aynı derece ve aynı kademede aynı görevi yapan Gelir Uzmanı arasında azımsanmamayacak düzeyde ücret farkı bulunmaktadır. Aynı kurum içerisinde aynı masada, aynı işi yapan, aynı sorumluluğa sahip ve aynı derecede bulunan kişiler, Türkiye koşullarında anlamlı denilebilecek maaş ve ünvan farklılıklarına maruz kalmaktadır. Bu durum; çalışma barışını olumsuz yönde etkilemekte, personel kendi içinde huzursuzluğa ve psikolojik çöküntüye uğramakta, maddi ve manevi olarak yıpranmaktadır. Söz konusu durumun 666 Sayılı KHK'de belirtilen eşit işe, eşit ücret politikası ile çelişmektedir. 25 Şubat 2016 tarihinde Maliye Bakanlığı önünde Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzlerce çalışanın yaptığı basın açıklamasına hiçbir yetkilinin tepki vermemesi çalışanları derinden yaralamış. Bu durum çalışanların kurumun gözünde değersiz olduğumuz düşüncesine sevk etmiştir Söz konusu adaletsizliğin giderilmesi ve daha önce 3 defa açılan sınavın son 5 yıldır açılmamasından dolayı 2011 yılında 6111 sayılı kanunda geçici madde eklenerek yapılan uygulamada olduğu gibi yeni çıkacak bir kanuna geçici bir madde eklenmesi ve Kurum İçi Gelir Uzmanlığı Özel Sınavının tekrar edilmesini talep etmektedir. 4200 çalışanın kariyer planlarını gerçekleştirebilmeleri, çalışanların veriminin artırılması, çalışanlar arasında kanun önünde eşitliğin sağlanması, yetki,sorumluluk ve haklar dengesinin sağlanacağını ümit ediyoruz.Bu sebeple Gelir İdaresi Başkanlığı Çalışanları Kurum İçi Gelir Uzmanlığı Özel Sınavının tekrar açılmasını talep etmektedirler. Bu konuda kurum içinden gelen sorunları iyi bilen Bakanı Sayın Naci AĞBAL ve kurum bürotlarından sorunun çözümü konusunda yardım beklemektedirler.Kamuoyuna duyurulur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ufuk özcan - 8 yıl önce
Biz Gelir İdaresi Başkanlığının 4200 çalışanı olarak kariyer planlaması yapabilmek için bu sınavın açılmasını talep ediyoruz
Avatar
ömer - 8 yıl önce
GIB de calisan 4200 lisans mezunu, daha once lisans mezunlarina 6 defa acilan ve 2012 Subat ayindan beri acilmayan, kurum uzmanlik sinavinin acilmasini bekliyor. 2012 yilinda acilan sinava hava muhalefeti yuzünden yolda kalarak sinava yetisemedik, ayni sinava hizmet sarti yuzünden 1 veya 2 gunle kaciranlar oldu.