TEOG'da soru iptali olacak mı? 5 soru için dava açıldı

23-24 Kasım 2016 tarihlerinde yapılan TEOG 1. Dönem sınavında bazı soruların iptal edilmesi için dava açıldı. MEB'e sorular ile ilgili itiraz yağarken, davalık 5 soru iptal edilecek mi? TEOG iptal edilecek sorular ile ilgili merak edilenler haberimizde.

TEOG'da soru iptali olacak mı? 5 soru için dava açıldı
10 Aralık 2016 Cumartesi 11:15

1 milyondan fazla öğrencinin daha iyi bir lise eğitimi için girdiği  Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Sınavda sorulan 5 soru hakkında iptal davası açıldı. MEB, İtiraz edilen soruları iptal edecek mi? TEOG iptal davası açılan 5 soru hakkında merak edilenler haberimizde. 

Milliyet Gazetesi Ayşe Bozan Yılmaz'ın aktardığı habere göre  TEOG sistemi kapsamında düzenlenen merkezi ortak sınavlar sonrasında 5 soru iptali için Ankara Hukuk Bürosu aracılığıyla Ankara İdare Mahkemelerine dava açıldı. 

Türkçe dersi 1. ve 15. soru ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 19. sorunun iptali istemiyle Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne, Yine Türkçe dersi 1. sorusu, Matematik dersi 16. sorusu ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 17. sorusunun iptali istemiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

TEOG'da hangi sorulara iptal davası açıldı?

Açılan davanın gerekçelerine baktığımızda; 

- Matematik sınavı A kitapçığında yer alan 'K ve L sayı doğrusu' ile ilgili 16. soru. Bu sorunun müfredatta yer almadığı savunuluyor.

- Türkçe sınavı A kitapçığındaki "unutmak" ile ilgili 1. soruda A ve C seçenekleri arasında açık bir çelişki bulunduğu iddia edilerek, sorunun iptali isteniyor.

- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı "Milli Mücadele" konulu 17. sorunun açık ve anlaşılır olmadığı, MEB'in doğru cevap olarak A şıkkını verdiğini ancak D şıkkının doğru olduğu öne sürülüyor.

Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne açılan davada yine Türkçe sınavında A kitapçığındaki "unutmak" sorusu ile şu soruların iptali isteniyor:

- Türkçe sınavında A kitapçığı 15. soru. Ara Güler'in hayatını anlatan soruyla ilgili MEB doğru cevabı C şıkkı yani biyografi olarak vermişti, ancak dava dilekçesinde ayrıntılı açıklamayla cevabın A şıkkı yani "anı" olması gerektiği savunuluyor.

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'ndeki "Merve'nin babaannesi" ile ilgili sorunun da iki doğru cevabı olduğu gerekçesiyle iptali isteniyor.

MEB Soru İptali yapacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı yapılan itirazlar sonrasında TEOG 1. Dönem sınavında henüz herhangi bir soruyu iptal etmedi. Sınava giren yüzbinlerce öğrenci ve veliler ise kafa karıştıran ve dava açılan soruların iptal edilmesini istiyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet - 7 yıl önce
Unutmak sorusu iptal edilmeli MEB'in o soru için doğruluk raporunda tdk ile uyuşmadığını bizzat kendiler söylemiştir ancak iptal etmemek için türlü bahaneleri vardı eğer ki mahkemelik olduysa iptal olma olasılığı yüksek
Avatar
mert - 7 yıl önce
YA ARKDAŞLAR ŞUNU ANLAYIN ARTIK EĞER BİR SORU İPTAL OLURSA O SORUYU HERKES DOĞRU YAPMIŞ KABUL EDİLİYOR ÜZÜLMEYİN DOĞRU YAPTIĞIM SORULAR İPTAL EDİLİYOR DİYE
Misafir Avatar
sarp - 7 yıl önce @mert
soru hatalıysa zaten iptal olur ben doğru yaptım diye iptal olmayacak diye bir şey yok buradaki soruların hepsini ben doğru yaptım fakat unutmak sorusunun hatalı olduğunu düşünüyorum bencillik yapıp mızmızlanmakla olmaz
Misafir Avatar
mehmet - 7 yıl önce @mert
arkadaşım tamam bizimkide yanlış sayılmıo ama 1 soru ile belkide fen lisesini kaçırıcam hakkımızı yemeyin lütfen mesela senin 7 yanlış var benimde 6 o soru iptal olunca seninde 6 olcak benimde6
Avatar
Erkan Özkan - 7 yıl önce
Türkçe unutmak sorusunda yoğunluktan dolayı kitap okumak aklımıza gelmedi anlamı da var.yani iki cevap var.A ile C iki anlamda var.kesinlikle hatalı soru.ayrıca benim çocuğum bu soruyu.A şıkkı yapmış.
Avatar
TEOG - 7 yıl önce
UNUTMAK SORUSU LÜTFEN İPTAL OLSUN.
Avatar
Huriye - 7 yıl önce
Unutmak sorusunun cevabı d olacak ikiye bir a deyip duruyor ama d
Avatar
Zelal - 7 yıl önce
Inkilaptaki soru gayet acik zaten en kapsamliyi soruyo yani yanlis yapildi diye hemen iptali isteniyor her maddeye baktığımız zaman her soruna önlem alınmış yani çözümler var d şıkkı cikarilabilir ama kesin olarak çıkarılan a şıkkı.
Misafir Avatar
aleynasab - 7 yıl önce @Zelal
bencilliğe gerek yok umarım bir gun sende empati kurmayı öğrenirsin başkalarının mutsuzluğunda mutlu olma derim
Misafir Avatar
feyza - 7 yıl önce @Zelal
aynen bende a yaptım benim inkılapla matematiğim kötüdür ama ben o soruyu mantıktan gittim ve gayet açıktı bence a olması doğru zaten
Misafir Avatar
sahici - 7 yıl önce @Zelal
teog soruları bilgiyi ölçmek içindir.net anlaşılır ve tek cevaplı olmak zorundadır,cevaplar kesin ve net olmalıdır,tartışmaya kapalı olmalı.ancak bu soruda iki cevap çıkıyor!!!
Avatar
Guldane - 7 yıl önce
Hak yemek sende olanın zorla elinden gasp edilmesidir.sen doğru yaptıysan tebrik ederiz fakat o konuyu matematik dersinde öğretmenler yeni anlatıyor şimdi o soruyu yanlış yapan yanı yapamayan öğrencinin Hakkı nerde?
Avatar
TEOG - 7 yıl önce
MATEMATİKTEKİ SAYI DOĞRUSU SORUSU İPTAL EDİLSİN. LÜTFEN.