MR-PET yapıldı!

MR-PET sonunda bir kez daha yapıldı ve bu sefer daha da fazla şaşırttı.

MR-PET yapıldı!
11 Ocak 2016 Pazartesi 19:15

MR-PET sonunda bir kez daha yapıldı ve bu sefer daha da fazla şaşırttı.

Atatürk Üniversitesi, Türkiye Radyoloji ve Türk Manyetik Rezonans Dernekleri tarafından MR-PET (Manyetik Rezonans-Pozitron Emisyon Tomografisi) Sempozyumu düzenlendi. 
Palandöken Dağı'nda bir otelde, Türkiye`de ilk kez düzenlenen MR-PET Sempozyumu`na, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kamu Hastanesi Kurum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt, Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, Türk Manyetik Rezonans Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhteşem Ağıldere ile çeşitli üniversitelerden radyoloji uzmanları katıldı.
Yüksek çözünürlüklü MR cihazına yine yüksek çözünürlüklü PET detektörlerinin yerleştirilmesiyle hastanın aynı anda MR ve PET görüntüleri elde edilecek ve hastaların aldığı radyasyon miktarı dörtte bir oranında azalacak.
Sağlığa Yapılan Yatırımlar Hiçbir Zaman İsraf Değildir
Sempozyum açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, tıp alanında son 50 yıldan beri çok önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, en hızlı gelişen bölümlerden birinin de Radyoloji bölümü olduğunu söyledi. Herkesin potansiyel bir hasta adayı olduğunu ifade eden Rektör Koçak konuşmasına şöyle devam etti: "Sağlık herkesin ihtiyacı olan bir alandır. Çünkü her insan hasta olabilir. Bunun için de sağlığa yapılan yatırımlar hiçbir zaman israf değildir. Önemli olan yatırımların yerinde ve zamanında doğru kullanılmasıdır. Teşhis ne kadar erken konulursa ve ne kadar erken müdahale edilirse kişi o kadar çabuk hayata bağlanmış olur. Ölüm, her canlı için kaçınılmaz gerçek. Biz sağlık çalışanlarının görevi de insanları sağlık açısından daha iyi şartlarda yaşatabilmektir. Bu noktada yapılan yatırım ve emekler hiçbir zaman boşa gitmeyecektir.
Atatürk Üniversitesi üniversite kuran üniversite olarak nitelendirilir. Çevremizdeki bütün üniversitelerin idari kadrosunu üniversitemizdeki arkadaşlarımız yürütmekte. Şimdiye kadar yaklaşık 300 bin mezun verdik ve şimdi ise aktif eğitim gören 210 bin öğrencimiz var. Biz üniversitemizi her zaman iyi yerlerde görmek istedik ve var gücümüzle bunun için çalıştık. Atatürk Üniversitesi, mezunlarına ve öğrencilerine ikinci üniversite şansını da sunuyor. İsteyen kişiler Açıköğretim Fakültesi aracılığıyla yeni bir bölüm tercih edip ikinci üniversitelerini de okuyabilirler" şeklinde konuştu.
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ağıldere`nin yaptığı sempozyumda, MR-PET cihazı ve kullanımı hakkında bilgiler verildi. Muhteşem Ağıldere, MR-PET cihazı ile sadece kanser hastalarına değil, nörolojik ve kalp hastalıklarında da teşhis ve tedavi planlamasıyla hastalara büyük yarar sağlanacağını bildirdi.
MR-PET cihazı ile ilgili gözlemlerini aktaran Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Çallı ise, şöyle dedi:
"MR-PET cihazı teknolojik olarak çok yeni. Daha önce ülkemizde bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET`in bir araya getirildiği özellikle kanser taramasında kullanılan cihazlar vardı. MR ile PET teknolojisi bu sefer bir araya geldi. Bu cihazla ağrılıklı olarak kanserle ilgili araştırma ve kanserli vücuttaki yayılımı ile ilgili çalışmalarla birlikte beyinde erken bunama teşhis ediliyor. Özellikle nöbet geçiren, epilepsi olan hastalarda bunun sebebini araştırmak amacıyla kullanıyor.
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Yakutiye Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necip Becit`in MR-PET cihazını Atatürk Üniversitesi`ne kazandırmak için çaba sarf ettiğini belirten Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akın Levent ile öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit Kantarcı da bu cihazın hastalara umut olacağını söyledi.
Yüksek maliyetli MR-PET cihazının Amerika`da ve Avrupa`daki merkezlerde sınırlı sayıda olduğuna dikkati çeken Mecit Kantarcı şöyle konuştu: "Bu cihaz İstanbul`da özel bir hastanede ve Gazi Üniversitesi`nde var. Atatürk Üniversitesi`nin bilimsel yönü çok güçlü bir hastanesi var. Bu cihazı alacak maddi güce de sahibiz. MR-PET cihazı alındığında hem hastalara umut ışığı olacak hem de uluslararası bilimsel çalışmalar yapılabilecek. Hem PET, hem tomografi, hem MR çekimiyle devlete ilave bir maliyet, hastalığın teşhisinde zaman kaybı oluyordu. Radyasyon dozu çok düşük olan bu cihazı Erzurum`a kazandırılmasını ümit ediyoruz. İstanbul`daki özel hastanede MR-PET cihazındaki çekim 5-8 bin lirayken burada olursa bedava olacak.

Hastaların yüzünü güldürecek, Erzurum sağlık turizmi açısından önemli noktaya gelecek" dedi. 


Etiketler; #MR-PET
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.