Mirasta online döneme geçiliyor!

Miras'ta online döneme geçiliyor. Tapuda miras için veraset ve intikalde kağıt yerine online sistem kullanılacak. Bu sayede vatandaşların işi anında tamamlanacak.

Mirasta online döneme geçiliyor!
21 Kasım 2016 Pazartesi 20:50

Tapuda miras için artık online sistem kullanılacak. Online sistem sayesinde işlemler anında yapılacak ve 59 yıllık geçmiş incelenmeyecek. 

Tapuda devrim niteliğinde düzenlemeler yapılıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün çalışmasına göre baba veya yakınından miras kalan bir kişinin aylarca Veraset ve İntikal Komisyonu’nun kararını beklemesine gerek kalmayacak.

Veraset ve İntikal Kanunu’na göre herhangi bir satış için bugünden 1 Mart 1957 tarihine kadar yani 59 yıl geriye giderek tüm kayıtlara bakılıyor. Bu da sürecin uzamasına neden oluyor. Mirasçı bur süreç içerisinde bazen günlerce beklemek zorunda kalabiliyordu.

Bu sürecin en aza indirilebilmesi ve işlemlerin daha kısa sürede tamamlanabilmesi için devrim niteliğinde bir düzenlemeye yapılıyor. Konuyla ilgili yasal değişiklik istenirken genel müdürlüğün bu konudaki önerisine göre herhangi bir yakını vefat eden ve kendisine taşınmaz miras kalan kişi tapuda hemen işlemini yapabilecek. İlişiği yine Maliye kesecek ancak vatandaş tapuya gittiğinde işlemini yapabilecek. Sonrasında Maliye’ye bildirimde bulunulacak.

GAYRİMENKULE DE E-HACİZ GELİYOR 

Tapuda yürütülen ikinci düzenleme elektronik haciz uygulamasının kapsamının genişletilmesine yönelik. Motorlu taşıtların haczindeki uygulamanın gayrimenkulleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi üzerinde çalışılıyor.

E-HACİZ 2017 YILINDA

Yasa değişikliği talebinin kabul edilmesi halinde uygulamanın yazılımın tamamlanması amacıyla yürürlük tarihi 1 Temmuz 2017 olarak planlanıyor. Böylece 10 günü bulan kağıt üzerindeki haciz işlemi de hızlanacak.

Öte yandan mimari projeler elektronik ortamda gönderilecek. Tuzla ve Karatay Belediyeleri ile pilot uygulama başlatılırken uygulama ile vatandaş ev aldığında kat mülkiyeti için gerekli olan mimari proje sistem üzerinden aktarılabilecek. Herhangi bir şekilde çıktı alınması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Böylece sahtecilik ve dolandırıcılık gibi olaylarında önüne geçilmiş olacak.


Etiketler; #Miras
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.