Bilgisayarı zombi olana ceza geliyor

Ülkeler arasında siber savaşların artması üzerine, sistemleri siber güvenlik konusunda açık verenlere ve gereken önlemleri almayanlara ceza kesilecek.

Bilgisayarı zombi olana ceza geliyor
20 Ocak 2017 Cuma 16:35

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ülkeler arasında siber savaşların artması üzerine yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Buna göre BTK, sistemleri siber güvenlik konusunda açık verenlere ve gereken önlemleri almayanlara ceza kesecek. Bilgisayarı zombileştirilerek siber saldırılarda kullanılan şirketler ve bireysel kullanıcılar da ceza alabilecek.

OPERATÖRLERE DE CEZA

BTK, TİB'i kapatan 571 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile siber güvenlik konusunda yeni yetkilerle donatıldı. BTK, kamu kurumları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılardan korunması için yaptırım uygulama yetkisine sahip oldu.

Hacker'lar, Türkiye'ye yönelik saldırıları, zombi ya da köle olarak adlandırılan bilgisayarlar üzerinden yapıyor.

BTK, bu tür saldırılarda kullanılan zombi bilgisayarların sahiplerini, bu konuda tedbir alması için uyaracak. Gerekli önlemleri almayanlara bin TL ile 1 milyon TL arasında ceza kesecek.

Siber güvenlik konusunda tedbir almayan operatörler ile diğer özel sektör kurumlarına da ceza kesilecek.

BTK yetkilileri, köle bilgisayar sahibi vatandaşlara da ceza kesileceğini belirtti, ancak önceliğin işletmelere verileceğini söyledi.

ZOMBİ BİLGİSYAR NEDİR?

Zombi bilgisayar, genel ağa (internet) bağlı, bir kırıcı (hacker) tarafından bilgisayar virüsü veya truva atı ile tehlikeye atılmış bilgisayardır. Daha geniş bir şekilde ifade etmek gerekirse Zombiler, programların içlerine gizlenmiş ya da bizzat uygulama dosyası olarak indirilir ve çalıştırılır. 
Program çalıştığı andan itibaren hacker, sizin internet bağlantınızı kullanarak istenilen hedeflere saldırı düzenler. 
Böylelikle Hacker yakalanma riskine kendisini değil Zombi Bilgisayarları atmış olur. Diğer bir avantajı ise saldırıyı güçlü hale getirmektir. Tek bir saldırı komutu ile emrine girmiş olan zombi bilgisayarlar sayesinde binlerce saldırı gücüne sahip olunmuş olur. 

Yüzbinlerce bilgisayardan aynı anda saldırının yapılması ise kullanıcıların haberi olmadan bilgisayarlarına yüklenen bir yazılımdan kaynaklanıyor. Güçlü bir koruma duvarı olmayan dünyadaki tüm bilgisayarlar bu yazılımdan etkilenebilir. Bu sizin bigisayarınız bile olabilir! 

İnternetteki birçok farklı siteden indirilen dosyalarla beraber gelen bu yazılımlar, bigisayarlarınızı ‘zombi bilgisayar’a çeviriyor. Farkında olmayan yüzbinlerce insanın bilgisayarı bir komut ile harekete geçiyor.

Toplam zombi bilgisayarlar sayısı bakımından da Türkiye şu anda dünyada 4. sırada.

BİLGİSAYARIMI NASIL KORUYABİLİRİM?

İnternet sitelerinden bir şeyler indirirken çok dikkatli olun (özellikle korsan içerik indiriyorsanız). Suçlular genellikle bu tarz programları oyun ve program torrentlerine yüklerler.

Bir yerden içerik indirecekseniz, tüm dosyaları önce iyi bir anti virüs programı ile tarayın.

Eğer bu tarz şeylerden uzak duruyorsanız bile güçlü bir güvenlik çözümü yükleyin ve bilgisayarınızı güvende tutun.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.