Ay tutulması nedir? Kanlı ay tutulması ne zaman olur?

Ankara, İstanbul ve Brüksel'deki patlamaların arka arkaya gelmesi astrolojik anlamda kanlı ay tutulması olayını gündeme getirdi. Bu patlamalar ile kanlı ay tutulması arasındaki ilişkiye değinen astrologlar insanları uyardı. Peki ay tutulması nedir, kanlı ay tutulması ne demek? Kanlı ay tutulmasının etkileri nelerdir?

Ay tutulması nedir? Kanlı ay tutulması ne zaman olur?
24 Mart 2016 Perşembe 00:38

Milyarlarca gezegenin bulunduğu Galaksi'de her gezegen hareket halindedir. Tüm gezegenler gini Güneş, Ay ve Dünya da hareket halindedir. Güneş kendi etrafında, Dünya Güneş'in etrafında, Ay ise hem kendi hem de Dünya etrafında dönmektedir. İşte bu dönmeler sonucu çeşitli gökyüzü hadiseleri meydana geldir. Ay tutulması da bu olaylardan biridir. Ay tutulması nedir sorusuna verecek en güzel cevap, Ay'ın Dünya'nın gölgesinde kalması sebebiyle Güneş ışığını alamaması ve karanlık olmasıdır.  Peki son günlerde revaçta olan kanlı ay tutulması nedir? Kanlı ay tutulmasının etkileri nelerdir?

Ay kendi etrafındaki dönüşünü 30 günde tamamlar. Ay kendi etrafında dönerken öte yandan Dünya etrafında döner. Dünya da bu esnada Güneş etrafında döndüğü için bazı dönemler Ay, Güneş ve Dünya aynı hizaya gelir. Ay bu esnada Güneş'e göre Dünya'nın arkasında kaldığı için de Güneş'ten ışık alamaz ve kararır. Bu olaya ay tutulması denir. 

Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.

ay tutulması

Resimde ay tutulmasına bir örnek görebiliriz.

Ay tutulması ne zaman olur?

Ay tutulmasının yılda bir iki kere ortaya çıkabileceği gibi hiç ortaya çıkmaması da muhtemeldir. Öyle ki ay tutulması genellikle yılda iki defa gerçekleşmektedir. Dünyanın uydusu konumunda bulunan ay, dünya etrafında döner ve bu dönme işlemi 27.7 günde tamamlanır. Ay, dünyanın etrafında turlarken bazı zamanlar dünyanın gölgesinde kalabilmektedir. Ayın gölgede kaldığı zamanlarda ay güneşten gelmekte olan ışınları alamaz ve dünyanın gölgesi de ayın üzerinde düşer. Bu durumda ay karanlıkta kalır ve böylece ay tutulması gerçekleşmiş olur. Ay tutulması olayında ayın karanlıkta kalmasına rağmen ay tamamen görünmez olmaz. Böyle durumlarda ayın üzerinde kırmızı renge yakın bir tonda dünyanın gölgesi oluşur.

Ayın çeşitli evreleri bulunur ve bu her evrenin bir ismi vardır. Ay tutulması olayı yaşandığı zaman ay dolunay görünümünde bulunur. Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan ay tutulması olayında en küçük zaman sınırı ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.
Ayın gölgede kalmış olduğu ay tutulması olayında dünya, güneş ve ay çizgisinin farklı kombinasyonlar yaşanabilmektedir. Bu farklı kombinasyonlar çerçevesinde ay tutulması bazı durumlarda kısmi ay tutulması biçiminde de gerçekleşebilir. Kısmi ay tutulması olayında dünyanın gölgesi tam olarak ayın üzerine düşmez. Gölge ayın üzerine kısmen düşer.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR, KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN OLUR

Ay tutulmasının astrolojik anlamda karşılıklarından biri de kanlı ay tutulmasıdır. Gezegenlerin bazı hareketlerinin dünya üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten bu görüşe göre kanlı ay tutulması sonucu gezegenler insanlar üzerinde olumsuz etki yapar, dünya bu olumsuzluktan etkilenir ve insanların hoşuna gitmeyen olaylar olur. Ankara'da yaşanan patlamaların, Taksim'deki patlamanın ve Brüksel'deki patlamanın kanlı ay tutulması ile bağlantısını kuran astrologlar eylül ayına kadar dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.