Akıllı Telefonlara FM Radio Özelliği Geri Geliyor

LG Stylus 2 yıllardır beklenen özelliği de beraberinde getireceğini duyurdu. Artık akıllı telefonlarda internetsiz radyo yayını dinlenilebilecek.

Akıllı Telefonlara FM Radio Özelliği Geri Geliyor
16 Mart 2016 Çarşamba 10:33

2011-2016 yılları arasında yaygın markalar tarafından üretilen hiçbir akıllı telefonda FM Radio dinleme özelliği bulunmamaktaydı. LG’nin 2017’de çıkaracağını duyurduğu Stylus 2 modelinde DAP+ ve analog FM Radio donanımları yer alacak. Böylece akıllı telefonlarımızdan internet bağlantısı olmadan dahi canlı televizyon ve radyo yayınlarına ulaşabileceğiz.

İlk Testler Başarısız

LG’nin DAP+ donanımını cihaza yerleştirme sürecinde başlangıç pek iyi olmadı. Modülün “anten” bağlantısı standart kulaklık girişi evrensel 3mm boyutunda değil. LG Stylus 2 için kulaklık girişi değiştirilebilir. Ayrıca yıllardır kullanılmayan çözüm algoritmaları (codecs) Android’e empoze edilmeli. Android 6.0 Marshmallow sürümü güncellemeleri başlar başlamaz 7. sürümün de duyulmuş olması geliştiricilerin işine gelmeyecek.

DAP ve DAP+ Nedir?

DAP dijital radyo yayını anlamına gelmektedir. FM ve AM yayınları halen DAP üzerinden yapılmakta. Analog yayıncılığın bir üst seviyesi olduğu söylenebilir. DAP’taki başlıca özellikler: çalan şarkı, istasyon mesajı gibi bilgilerin dinleyicilere gönderilmesi, kaydedilebilir olması ve ileri-geri alma fonksiyonlarının (kısıtlı da olsa) bulunmasıdır.

DAP+ ise bir üst seviye. Sadece radyo değil, TV dalgalarını da işleyebilen geleceğin teknolojisi sayesinde küçücük cihazlar birer çanak anten ve TV dekoderine dönüşecek.

Dijital radyo yayıncılığı maalesef ülkemizde halen yasal değil, bununla birlikte cezai işleme tabi tutulmuyor. Ülkemizdeki radyo hosting sunucuları ve yerel, ulusal radyo kanalları bu nedenle DAP yayınlarını en çok Fransa ve diğer ülkeler aracılığıyla yapıyor. Bununla birlikte 2016 yılının ilk yarısında DAP yayınının yasal hale getirileceği düşünülüyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.