4.5G ne zaman başlayacak? 4.5G uyumlu telefonlar hangileri?

Türkiye büyük bir hızla 4.5G altyapısının hizmete sunulacağı 1 Nisan'ı bekliyor.

4.5G ne zaman başlayacak? 4.5G uyumlu telefonlar hangileri?
20 Ocak 2016 Çarşamba 12:26

4.5G ne zaman başlayacak? 4.5G uyumlu telefonlar hangileri?

Mobil operatörler 4.5G altyapısına sadece baz istasyonları ve altyapıyla değil, kampanyalarla da hazırlanıyor. 3'üncü çeyrekte satılan akıllı telefonların % 67'si 4G uyumlu

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağı

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G'nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4.5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps'lik hızlara ulaşabiliyor. Ancak bu hızların kağıt üzerindeki teorik sayılar olduğunu belirtmekte fayda var.

3G VE 4.5 G arasında ki fark ne ?

Web sayfalarında gezerken, haber okurken veya sosyal ağlarda gezerken zaten yeterince hızlı olan 3G ile yeni 4.5G arasındaki farkı her zaman görmeyebilirsiniz. Ancak 4.5G ile birlikte video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz çalışacak. Skype ve FaceTime gibi uygulamalar ise daha yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan videolu sohbetler yapmanıza izin verecek. Büyük dosyaları indirirken 4.5G'nin farkını hemen hissedeceksiniz.

2020’de Dünya çapında

4.5G'nin 5G'nin sunacağı 1.000Mbps'lik hızlara ulaşmadığını söyleyelim. Bununla birlikte 5G'nin dünya çapında 2020'de yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden 4.5G'nin 5G'yi beklerken ona hazırlık yapmamızı sağlayacağını da söyleyebiliriz.

Nefesler 1 Nisan için tutuldu

İhalenin hemen ardından Türkiye’nin büyük bir hızla 4.5G altyapısının hizmete sunulacağı 1 Nisan'ı beklediği şu tarihlerde  operatörler  4G uyumlu telefon kampanyalarına hız verdi. GfK Temax'ın 3'üncü çeyrek tüketici teknolojisi ürünlerine ilişkin pazar araştırması bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.9'luk artış olduğunu gösteriyor. 10.8 milyar TL'lik ciroya ulaşan pazarda geçen yılın aynı dönemine göre cirosunu en çok artıran sektör ise telekom.

Kampanya Fırtınası

Araştırmaya göre telekom operatörleri üst segment telefonlarda paylarını artırmak için kolları sıvamış durumda. Her gün yeni bir akıllı telefon kampanyasıyla operatörler 1 Nisan'a hazırlık yapıyor. Yerli markaların payı yükselmeye devam ederken akıllı telefonlarda 4G uyumu göze çarpıyor. Telekom sektörü, akıllı telefonlarda gerçekleşen çift haneli büyümelerin de etkisiyle üçüncü çeyreği 4.3 milyar TL'lik ciro ile yeni bir rekor kırarak kapattı.

5 İnç ekran ikiye katlandı

GfK Temax'ın araştırması 4G uyumlu cihazların toplam pazardaki payının yüzde 67'lere ulaştığını gösteriyor. Aynı dönemde 5 inç ve üzeri akıllı telefonların önceki yıla göre satışlarını ikiye katlamasının da etkisiyle bu alandaki büyümenin, adetlerden çok ciroda gerçekleştiği görülüyor. Operatörlerin cihaz operasyonları büyümeye devam ederken riski minimuma indirmek için hazırlıklar sürüyor. En çok kullanıkları yöntem ise tüketici sadakatini artırmayı hedefleyen kampanyalar.

Tablet pazarı küçüldü

Bilişim teknolojileri sektörü ciroda 2015'in 3'üncü çeyreğinde, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 5.3, 2014'ün dokuz aylık dönemine kıyasla da yüzde 2 küçüldü. Tüketicilerin ilgisi ucuz ürünlere olduğu için küçük ekranlı tabletlere ilgi arttı. 2014 ve 2015'in 3'üncü çeyrekleri karşılaştırıldığında mediatablet büyümesi adetsel olarak yüzde 5.9'a gerilerken cirosal olarak yüzde 17.8 küçüldü. Bu da tablet sektöründe ivmenin Türkiye'de de Avrupa'daki gibi aşağı olduğunu gösteriyor.

İphone için çalışıyoruz

UBS tarafından yapılan yandaki araştırmada dünyanın değişik şehirlerinde bir iPhone alabilmek için ortalama kaç saat çalışılması gerektiği gösteriliyor. Hesaplama her şehirdeki resmi çalışma saatleri ve ücretler üzerinden yapılmış. Yani fazla mesailer bu listeye dahil değil. Sıralamada Ukrayna'nın başkenti Kiev 627 saat ile lider. İstanbul'da ise resmi rakamlara göre 132 saatle Moskova'dan sonra 7'nci sırada. Aslında iPhone 6'yı tercih eden biri için biraz abartarak "cihaz parasını ödemek için yaşıyor" diyebiliriz. iPhone 6 için en az çalışmak zorunda kalanlar ise 20.6 saatle Zürihliler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
atıf - 8 yıl önce
geçince uçacak mıyız? ne olacak yani. birileri para kazanacak.