TEOG tercihleri nasıl yapılır? TEOG tercih robotu

TEOG tercihleri nasıl yapılır? İlk öğretimden orta öğretime geçiş yapacak öğrencilerin iyi bir lisede okumaları için TEOG'da doğru tercih yapmaları gerekiyor. Peki TEOG tercihi nasıl yapılır? TEOG tercihleri puana göre mi yoksa yüzdelik dilime göre mi yapılır? E okul Teog tercih yüzdelik dilimler ve diğer detaylar haberimizde...

TEOG tercihleri nasıl yapılır? TEOG tercih robotu
14 Temmuz 2016 Perşembe 13:49

TEOG sınavlarının tamanlanmasıyla birlikte öğrencileri TEOG tercihlerinin telaşı sardı. 15 - 25 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacak TEOG tercihleri TEOG tercihi yapacak öğrenciler için kritik bir önem taşıyor. Peki TEOG tercihi nasıl yapılır? Yüz binlerce öğrencinin merak ettiği TEOG tercih işlemleri e okul üzerinden nasıl yapılır, doğru tercih nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevabını uzman öğretmen Hasan Kara'dan alıyoruz. 

TEOG TERCİHİ NASIL YAPILIR?

TEOG tercihleri ile ilgili öğrencilerde ve ailelerde çok yanlış bir algı var. Öğrenciler maalesef halâ TEOG tercihlerini TEOG yerleştirme puanları ile yapmayı düşünüyorlar. Ancak bu büyük bir yanılgı. Ne TEOG'da ne de LYS'de tercihler yerleştirme puanlarıyla yapılır. Doğru tercih başarı sıralaması veya yüzdelik dilim ile yapılır. TEOG'da doğru tercih yapmak için dikkate alacağınız kriter öğrencinin Türkiye geneli yüzdelik dilimidir. 

TEOG tercihlerini yapmak öğrencilerin ve ailelerin gözünü korkutsa da aslında çok basit bir işlemdir. Öğrencinin ilk yapması gereken Ankara, İstanbul veya hangi ildeyse tercih yapacağı okulların 2015 TEOG yüzdelik dilimleri indirmeleridir. Okulların yüzdelik dilimleri, okul türlerine, yüzdelik dilim aralığına göre MEB tarafından yayımlanmaktadır. 2015 yüzdelik dilimleri henüz yayımlanmadı. Ancak yayımlandığında bu sayfaya eklenecektir. 

MEB tarafından verilen yüzdelik dilimler listesinde okullar yüzdelik dilimine göre sıralanmalıdır. Öğrencinin yüzdelik dilimiyle karşılaştırılmalıdır. 

Örneğin Şeyma isimli bir öğrencinin TEOG Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimi % 7 olsun. Öğrenci MEB'in 2015 verilerine göre hazırladığı yüzdelik dilimler listesinde kendi yerini bulacak. Kendi yerine tekabül eden yüzdelik dilim aralığı yani öğrencinin yüzdelik dilimi % 7 ise öğrenciye % 6 ile % 8 arası liselerin gelme ihtimali yüksektir.  Bu sebeple öğrenci bu aralıktaki okulları çok iyi araştırmalı, evine yakınlığı, öğretmen kadrosu vs. hepsini değerlendirmelidir. Bir de iki üç tercihini de gelme ihtimali çok çok düşük olsa da % 2,3 ve 4'lük dilimde yapabilir. Ayrıca öğrenci tercihlerin garanti olması adına birkaç tercihini de % 9, 10 ve 11'lik okullardan yana yapmalı ki garanti bir yere yerleşsin. Ancak dediğim gibi öğrencinin yüzdelik dilimi kaçsa bir iki puan üstü ve altı okullar titizlikle incelenmelidir. 


Etiketler; #TEOG #meb
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fatmanur - 8 yıl önce
2015 taban puaninda liselerin puani dusuk gozukuyor ama başka sitelerde yuksek nasil oluyor?
Avatar
Elif - 8 yıl önce
Teog puanım 457 istediğim okul şehremini gelebilirmi
Misafir Avatar
akif - 8 yıl önce @Elif
tabiki kardeim yüzdilik dilim kac bak saglıga bile gidersin d:
Avatar
rümeysa - 8 yıl önce
Yuzdelik dilimim 34 istediğim lise30gidebilirmiyim
Avatar
ilknur - 8 yıl önce
Puanim 490 hangi liseye giderim
Avatar
mahmut - 8 yıl önce
yüzdelik dilimim 15 ama 13 lük liseye gidebilirmiyim
Avatar
enes - 8 yıl önce
sağlı meslek lieleri iyiyimi
Avatar
İremnur - 8 yıl önce
Benim puanım 380.9201 ve yuzdelik dilimim ise 25.26 ben Sağlık lisesi istiyorum bi sağlık lisesi yuzdelik dilimi 26 ama diğerini daha çok istiyorum onunda 18.82 sizce başa hangi liseyi yazmaliyim? ??
Avatar
İremnur - 8 yıl önce
Yuzdelik dilimim 25.26 istediğim liseninki ise 18.82 gidebilir miyim dersiniz