Teog İnkılap Tarihi sınavı sosyal kültürel sorusunda hata var mı?

Yüzbinlerce örğrenci Teog 2. dönem sınavlarına girdi. 2 oturum şeklinde gerçekleşen sınavda birçok öğrenci sınavın zor olduğunu ifade etti. Bugün yapılan T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında bulunan bir soru öğrenciler arasında büyük tartışmaya yol açtı. Tarih sınavında sorulan sosyal-kültürel sorusunun cevabı ne? Tarhi sınavı A kitapçığı 1. soru hatalı mı? Detaylar haberimizde.

Teog İnkılap Tarihi sınavı sosyal kültürel sorusunda hata var mı?
28 Nisan 2016 Perşembe 19:36

27-28 Nisan Tarihlerinde gerçekleştirilen Teog 2. dönem sınavları bugün yapılan ikinci oturum ile sona erdi. Yüzbinlerce öğrencinin girdiği sınavda birkaç soru tartışmalara yol açtı. Teog sınavına giren öğrencilerin tartıştığı soruların arasında bugün oturumda gerçekleşen T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin sınavında sorulan bir soru gündeme düştü. Peki sosyal kültürel özelliklerin sorulduğu sorunun doğru cevabı ne? Soruda hata var mı?

Teog İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında sorulan soru öğrenciler arasında tartışmalara yol açtı. Atatürk'ün çocukluk dönemini geçirdiği Selanik'in taşıdığı bazı özellikleri numaralandırılarak verilen soruda, hangisinin sosyal özellik, hangisinin kültürel özellik olduğu öğrencilere soruldu. 

Sorunun Doğru Cevabı ne olmalı?

Öğrenciler sorulan soruda 2 şık arasında kaldı. Çoğu öğrenci sorunun doğru şıkkını B olarak işaretlese de, hatırı sayılır bir kesim sorunun doğru cevabının C olduğunu ifade etti. 

Sorunun iptal edilmesi gerektiğini belirten birçok Teog öğrencisi sosyal medyada sorunun üzerinde tartışmayı sürdürüyor. Sorunun cevabını eba.gov.tr'den videolu olarak çözümünü anlatıldı.

Sorulan soruda 2 sosyal, 2 kültürel özellikten bahsediliyor. Verilen bilgilere baktığımızda;

I. bilgi, farklı milletlerin bir arada yaşadığını söylüyor. Farklı milletlerin bir ülkede bir arada yaşaması sosyal bir özelliktir.

II. verilen bilgide Önemli fikir akımların etkisinde olduğu bilgisi verilmiş. Bir bölge veya yerde fikir akımlarının olması, o bölgenin kültürel özelliklerine vurgu yapar.

III. bilgide, Zengin bir basın-yayın hayatının olduğu bilgisi verilmiş. Bir ülkede veya yerde basın ve yayının özelliği, o bölgenin kültürel özelliğini işaret eder. 

IV. bilgide bölgedeki ulus özelliğinden bahsediyor. I. bilgide olduğu gibi Selanik Bölgesi'nde bulunan milletlerin farklılığı ile ilgili bilgi verdiğinden sosyal özelliğe giriyor. 

Şıklara baktığımızda sosyal özelliğin I ve IV olduğu, Kültürel özelliğin II ve III olduğu rahatça görülebiliyor. 

Yani Doğru Cevabın B şıkkı olduğu net bir şekilde görülüyor. 

Elbetteki okulda öğretilen bilgi sorunun akibetini de belirleyecektir. Birçok öğrenci çok uluslu yapının kültürel bir özellik olarak öğrendiklerini ifade ederken, önemli fikir akımlarınında sosyal bir özellik olduğunu belirtiyorlar. Eğer bu şekilde düşünülürse sorunun doğru cevabının C şıkkı olduğu görülüyor.  Konu ile ilgili ilerde bir açıklama yapılacak mı belli değil.



TEOG 2. Dönem Sınavları'nda hatalı soru var mı? Hatalı Soru olduğunu düşünüyorsanız TEOG'da hatalı soru var mı? haberine giderek Yorum yazabilirsiniz. 

Habere gitmek için TIKLAYINIZ

TEOG Sınavında 2 soru iptal edildi. İptal Edilen Soruları Görmek için TIKLAYINIZ

Teog sorularına nasıl itiraz edilir?

Teog ile ilgili tüm gelişmelere daha hızlı ulaşmak için Kamu Saati'nin Twitter ve Facebook sayfasını begenebilirsiniz.

Facebook sayfası için tıklayınız

Twitter sayfası için tıklayınız.
 


Etiketler; #teog 2. dönem
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zeynep - 8 yıl önce
Ders Kitabında "Selânik Osmanlı Devletinin Kuruluş Döneminde fethedilen Selânik, Mustafa Kemalin doğduğu sırada beş yüz yıllık bir Türk şehriydi. İşlek bir limanı ve Avrupa ile demir yolu bağlantısı bulunan Selânik, Osmanlı ülkesinin her bakımdan en gelişmiş şehirlerinden biriydi. Ekonomik ve kültürel canlılığın hâkim olduğu Selanikte çeşitli dinlerden ve milletlerden insanlar bir arada yaşıyorlardı" şeklinde ifade var. Sosyal kelimesi konu ile ilgili hiçbir yerde geçmiyor. Soru 8. sınıf müfredatına uygun değil. Yanıltıcı. Cevap oranlarına bakılırsa ne kadar yanıltıcı olduğu anlaşılacak ve iptal edilecektir.
Misafir Avatar
grkan - 8 yıl önce @zeynep
Ekonomik ve kültürel canlılığın hâkim olduğu Selanikte çeşitli dinlerden ve milletlerden insanlar bir arada yaşıyorlardı" bu cümleden senin yargın çıakarılamıyor ?
Misafir Avatar
baba - 8 yıl önce @zeynep
abla haklı bende c yaptım çünkü derine inince öyle
Avatar
tuğçe - 8 yıl önce
kesinlikle bu soru iptal olmalı başka bir açıdan değerlendirince c şıkkı ortaya çıkıyor ama milli eğitim buna b diyo İPTAL olmalı !!!!!!
Misafir Avatar
qew - 6 yıl önce @tuğçe
olm çok kolay lan ben LGS ye giricem
Avatar
C - 8 yıl önce
Ama devletin inkılap kitabı da cevabın c olması gerektiğini kanıtlıyor.Biz ne yapalım,o zaman kendi hazırladıkları kitaba doğru yazsalarmış!Ayrıca geçen senenin nisan teogunda da c olmasını kanıtlayacak kanıt var!
Misafir Avatar
teog - 8 yıl önce @C
soruyu yanlış anlamışsınız. kitapta söylenilen şey farklı milletlerinin kültürel bir zenginlik oluşturduğuydu. ve bu kültürel bir ÖZELLİK değildir. sadece bir sonuçtur. lütfen basın yayın organlarıyla sosyal özellik arasında nasıl bir bağlantı kurduğunuzu söyler misiniz?
Avatar
Mehmet Emin Çimen - 8 yıl önce
Bence soru hatalı olmalı. Çünkü "B" şıkkı asla olamaz...
Avatar
Aaaaaa - 8 yıl önce
Acaba hangi beyinle bu soruyu hazırladı
Avatar
Iiiiii - 8 yıl önce
Ama farkli uluslarin bir arada yasamasi onlarin kulturleriylede bir oldugunu etkilesim icerisinde oldugunu gosterir. Ben okuldada dersanedede sorulardada boyle ogrendim.
Misafir Avatar
teog teog - 8 yıl önce @Iiiiii
fakat bu dediğiniz farklı milletlerin bir arada yaşamasının bir sonucu olup soruyla hiçbir alakası yoktur. soru bize aslında şunu söylemiş yukarıdakilerden hangisi sosyal hangisi kültürel yapıdır? ayrıca kültür ve kültürel özellik(yani yapı) aynı şey demek değildir
Misafir Avatar
teog - 8 yıl önce @Iiiiii
bu dediğiniz farklı milletlerin bir arada yaşamasının sonucudur fakat soru sonucu istemiyor.
Avatar
hatalı - 8 yıl önce
cevap c olmalı
Avatar
Yağmur - 8 yıl önce
Bence soruda bir hata yok. İptal edilmemeli. Eleyici sorulardan biri olarak kabul edilebilir hatta... Cevap kesinlikle "B".