TEOG'da Nobel ödüllü Aziz Sancar soruldu, işte TEOG Aziz Sancar sorusu

2016 TEOG maratonu 27 28 Nisan 2016 tarihlerinde sınavların yapılmasıyla son buldu. TEOG sınavlarının bitmesiyle birlikte öğrenciler, veliler ve öğretmenler bazı sorular üzerine tartışmaya girdi. Hatalı soruların, iptal edilmesi gereken soruların varlığını iddia edenler bir yana bu seneki TEOG'da gündemi sıkı takip eden öğrenciler kazandı. Geçtiğimiz yıl Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar bu TEOG'da soru olarak soruldu.

TEOG'da Nobel ödüllü Aziz Sancar soruldu, işte TEOG Aziz Sancar sorusu
29 Nisan 2016 Cuma 09:26

TEOG sınavları 28 Nisan 2016 itibariyle sona erdi. Sınavların sona ermesiyle beraber öğrenciler, veliler ve öğretmenler TEOG soruları üzerine bir kritik yapmaya başladı. Öte yandan Fen ve Teknoloji dersinde Nobel ödüllü Prof. Aziz Sancar'ın çalışmalarının sorulması ise adaylardan beğeni aldı. 

1 milyon 200 bine yakın öğrencinin katıldığı TEOG sınavlarında ilk gün Türkçe, matematik ve din kültürü derslerinden ikinci gün ise inkılap tarihi, fen ve teknoloji ile yabancı dil derslerinden sınava girdi. Öğrencilerin ve uzmanların sınav yorumları ise şöyle:

Türkçe: Genel olarak ilk dönem TEOG ile aynı seviyedeydi. Ancak TEOG Türkçede çıkan özveri sorusu birazcık kafaları karıştırdı. Öğrenciler bu sorunun anlamını bilmediği için ister istemez biraz zorlandılar. Fakat genel olarak baktığınızda gayet başarılı bir sınavdı diyebiliriz. 

Matematik: Öğrencilerin bu dönem TEOG sınavlarında en çok zorlandığı alan matematik oldu. Genel olarak zor sorulan sorular öğrencileri birazcık terletti. Ancak kaliteli matematik sorularının seçici olduğunu düşünüyoruz. 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Birinci dönem TEOG din kültürü sorularına kıyasla oldukça kolay sorulardı. Birinci dönem TEOG sınavlarında din kültüründen zorlayan MEB bu sefer öğrencileri rahatlattı. 

Fen ve Teknoloji: Öğrenciler ikinci gün TEOG sınavlarında girdikleri Fen ve Teknoloji sorularında biraz zorlandılar. Fen bilgisi sorularının daha çok ezbere dayalı olması ise bazı uzmanlar tarafından eleştirildiler. Sorulardan birinde yer alan “Lütfen gürültü yapmayınız” ifadesinin sesin yüksekliğiyle mi yoksa şiddetiyle mi ilgili olup olmadığı konusunda öğrenciler emin olamadı. 

İnkılâp Tarihi: ve Atatürkçülük: Sorular genel olarak kolaydı ancak bazı kavramların anlamını bilmeyen öğrenciler bu sorularda biraz tökezledi. 

Yabancı Dil: Özellikle kelime bilgisinin ölçüldüğü İngilizce gibi yabancı dil sınavlarında öğrenciler her zamanki gibi zorlandı. 

HATALI SORU YOKTU

Sınavı değerlendiren uzman öğretmenler TEOG sorularında genel olarak bir hataya rastlamadıklarını, özellikle MEB'in soruları kontrol konusunda bu sene daha fazla öğretmeni görevlendirdiğini, 87 öğretmenin hazırladığı soruların kontrollerini 31 öğretmenin ve 25 akademisyenin yaptığı belirtildi. 

SONUÇLAR HAZİRANDA
TEOG mazaret sınavı 14-15 Mayıs günlerinde yapılacak. Okul müdürlükleri mazeret sınavına girecek öğrencilerin bilgilerini sınavdan sonra beş takvim günü içerisinde e-Okul sistemine işleyecek. Sonuçların haziran sonunda açıklanması bekleniyor.

TEOG FEN VE TEKNOLOJİ PROF. AZİZ SANCAR SORUSU

2015 Nobel Kimya ödülü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar’a,

DNA onarım mekanizmalarıyla ilgili yaptığı çalışmalarından dolayı verilmiştir.

Prof. Dr. Sancar, DNA üzerinde zararlı mutasyonların oluşmaması için;

Dengeli beslenme

Düzenli spor yapma

Sigara ve alkolden kaçınma

Uyku düzenini koruma

Ultraviyole gibi zararlı ışınlardan korunma şeklindeki faktörlerin, DNA onarırınım düzenle­yen ve kontrol eden maddelerin üretimini artırdığını belirlemiştir.

Bir dergide Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalış­malarıyla ilgili olarak verilen bu bilgiye göre aşağıdaki yorumlardan hangisi yanlıştır?

Çevresel faktörlere bağlı olarak DNA yapı­sında zararlı mutasyon ortaya çıkabilir.
DNA onarımım düzenleyen ve kontrol eden maddelerin üretimi artırılabilir.
İnsanlar yaşam koşullarım ve alışkanlıkları­ İnsanlar düzenleyerek zararlı «mutasyon oluşması­nı önleyebilir.
DNA üzerinde çoğunluğa yararlı mutasyonlar meydana gelir.
Doğru Cevap: D

aziz sancar teog sorusu


Etiketler; #TEOG
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.