LYS tercihleri nasıl yapılır? LYS'de doğru tercih nasıl yapılır?

18 Temmuz 2016 Pazartesi akşamı LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte LYS tercihleri dönemi başlayacak. Peki 2016 LYS tercihleri nasıl yapılır? Doğru tercih yapmak isteyenlerin özenle haberimizi okuması ve 2016 LYS tercihleri konusunda bilinçlenmesi, LYS tercihleri ile ilgili işlerini kolaylaştıracaktır.

LYS tercihleri nasıl yapılır? LYS'de doğru tercih nasıl yapılır?
19 Temmuz 2016 Salı 10:29

1 milyonu aşkın öğrenciyi ilgilendiren LYS tercih dönemi başlıyor. Öğrencilerin iyi bir üniversitede okumak için puanı ve başarı sıralaması doğrultusunda  tercih yapması gerekiyor. Peki doğru tercih nasıl yapılır? Uzman Öğretmen Kaan Hoca doğru tercih yapmanın püf noktalarını Kamu Saati 'ne anlattı. 

LYS tercih dönemi çok kısa bir süre sonra başlayacak. Öğrencilerin aldığı puan ve başarıları düzeyinde bir üniversiteye gidebilmeleri için bazı durumlara dikkat etmeleri gerekiyor. Bunların başında da doğru tercih yapmak geliyor. Doğru tercih ile öğrenci puanından maksimum düzeyde faydalanabilir. Peki doğru tercih nasıl yapılır? 

LYS DOĞRU TERCİH YAPMA

Öncelikle üniversite tercihi yaparken öğrencinin yazacağı bölüme doğru karar vermesi gerekiyor. Karar verme aşamasında "ilgi, yetenek ve beceri" dikkate alınarak tercih yapılmalı. Örneğin Ahmet isimli öğrencimiz tıp okumak istiyor, doktor olmak istiyor ama Ahmet'i kan tutuyor, kan gördüğünde bayılıyor veya Ahmet'in eli titriyor. Ahmet'in ilgisi tıp yönünde olsa da Ahmet'in tıpla ilgili yeteneği ve becerisi düşük olacağı için Ahmet'in tıp yazması ilerde mutsuz olmasına sebep olabilir. 

Gençler yeteneklerini, ilgilerini doğru tartmalı ve seçeceği bölüme ona göre karar vermelidir. Ayrıca tercih edeceği bölümün Türkiye'deki ve dünyadaki iş imkânlarına iyi bakmalı, iş imkânı, potansiyeli düşük olan bölümlerden mümkün olduğunca kaçınmalılar. 

Öğrencilerin kazanacağı bölümü etkileyen bir diğer konu da tercih sıralaması. Şunu unutmayalım ki, ÖSYM tercihlerde yerleştirme işlemini başarı sıralamasına göre yapıyor. 

Tercihlerde yerleştirme işlemine önce 1. sıradaki kişinin tercihlerine yerleştirerek başlıyor. Yani 1. sıradaki kişi 1. tercihine gidiyor. Diyelim ki Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin kontenjanı 40 olsun. ÖSYM başarı sıralamasına göre ilk 41 kişi tıp bölümü istiyor. Hepsi de 1. tercih olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini yazmış. ÖSYM ilk 40 kişiyi 1. tercihlerine yerleştirecek, 41. kişinin ilk tercihine bakacak, Hacettepe Tıp yazıyor, Hacettepe Tıp'ın kontenjanları dolu olduğu için 41. kişiyi 2. tercihine yerleştirecek. 

Bu demek oluyor ki öğrencinin en çok okumak istediği bölümü en başa yazması gerekiyor. ÖSYM yerleştirme sırası öğrencinin kağıdına geldiğinde öğrencinin 1. tercihinden başlayarak teker teker tüm tercihlerini denetliyor.

LYS'DE PUAN ALDATMACASINA DİKKAT

LYS tercihleri yaparken yukarıda da söylediğim gibi LYS puanları değil LYS başarı sıralaması dikkate alınmalıdır. Özellikle 2015 LYS sonuçları ile 2016 LYS sonuçları karşılaştırıldığında LYS puanlarında ciddi oranda yükselme olduğu ancak başarı sıralamalarında düşüş olduğu görülebilir. Çünkü puanlar çok değişken olmakla birlikte başarı sıralaması çok değişken değildir.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tuba - 8 yıl önce
Bende hukuk okumak istiyorum ama ne yazikki galiba puanim yetersiz kalacak.