2016 YGS Türkçe soruları, YGS Türkçe sorularının çözümü, YGS 2016 Türkçe soruları nasıldı?

2016 YGS Türkçe soruları ile ilgili daha evvel tahminlerimizi yapmıştı. 2015 YGS soruları ve özellikle paragraf soruları üzerine yaptığımız tahminler 2016 YGS Türkçe soruları ve cevapları üzerine yaptığımız tahminleri de doğruladı. Peki 2016 YGS Türkçe soruları nasıldı? 160 dakika boyunca sınavda ter döken öğrenciler 2016 YGS Türkçe soruları ve cevapları konusunda ne diyor? İşte YGS Türkçe sorularının çözümü.

2016 YGS Türkçe soruları, YGS Türkçe sorularının çözümü, YGS 2016 Türkçe soruları nasıldı?
13 Mart 2016 Pazar 12:15

Her sene olduğu gibi bu sene de YGS Türkçe konusunda tahminler gelmeye başladı. Her sene mart ayında yapılan YGS sınavında 2 milyon 100 bin civarında öğrenci ter döküyor. Öğrenciler bir sene boyunca yaptığı hazırlıkların karşılığını almak için YGS'ye iki hafta kala var gücüyle çalışıyor. Sınava az bir zaman kala YGS'ye hazırlanan bütün öğrencilerin sorunu ve sorusu hep aynı oluyor. 2016 YGS Türkçe sorularını baz alarak söylersek, YGS Türkçe soruları zor mu olacak, özellikle 2016 YGS paragraf soruları geçen seneki gibi zor mu olacak, YGS Türkçede dil bilgisi çıkacak mı gibi daha çok sorulacak soruların tarzlarıyla ilgili merak unsuru devreye giriyor. Maalesef ÖSYM müfredatı diye bir şey söz konusu değil. Birçok sitede ÖSYM müfradatı, ÖSYM 2016 YGS'de çıkacak soruları açıkladı şeklinde ortaya çıkan haberler, yazılar doğruyu yansıtmıyor bu sebeple biz eğitimcilerin sözleri de bir tahminden öte gidemiyor. 

Peki etraflı bir şekilde YGS Türkçeden hangi soruların çıkacağı, hangi konulara ne kadar çalışmak gerektiğiyle ilgili detaylı bilgilere nereden ulaşabilirsiniz? Uzman eğitimcimiz ile yaptığımız haber Kamu Saati farkıyla sizlerle.



2016 YGS Türkçede neler sorulacak, kaç tane paragraf sorusu olacak?

YGS sınav sistemi ile birlikte YGS Türkçe soruları 40'a çıktı. Toplam 160 soru içerisinde 40 tane Türkçe sorusu soruluyor. YGS Türkçede sorulan Türkçe sorularının genel mantığına baktığımızda bu soruların 30 tanesi anlam konularından yani Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam ve Paragraf Bilgisi; 10 tanesi de sözcük türleri, sözcükte yapı, ek kök gibi dil bilgisi konularından çıkıyor. Her sene iki üç soruluk bir oynama olsa da genelde bu oran 30'a 10 şeklinde ilerliyordu. Ancak 2015 YGS'de ÖSYM Türkçe sorularında farklı bir yönelim izledi. 

2015 YGS Türkçe sorularına baktığımızda anlam bilgisi sorularının, özellikle paragraf sorularının sayısının arttığını, dil bilgisi sorularının da azaldığını görüyoruz. 36 anlam bilgisi sorusula karşın 4 adet dil bilgisi sorusu çıktı. bunlar da genelde ses bilgisi, yazım ve noktalama sorusuydu. Bu sene de biz ÖSYM'nin en az 35 anlam sorusu, çoğunlukla paragraf sorusu soracağını düşünüyoruz. Yine kalan soruların da dil bilgisinden ses bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işareti olacağını düşünüyoruz. 



2016 YGS Türkçede dil bilgisi çıkacak mı? 

Eğer yukarıda söylediğimiz gibi Türkçede paragraf soruları 35 civarı olursa yüksek ihtimal dil bilgisi olarak da ses bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri çıkacaktır. Bu yüzden bu hafta YGS Türkçe için bol bol ses bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri pratiği yapabilirsiniz. Hayat kurtarır, en az iki net yaptırma ihtimali var.

ÖSYM'nin YGS Türkçedeki amacı ne?

Biz eğitimciler ÖSYM'nin soru hazırlama kalitesinin gittikçe arttığını, artık daha eleyici sorular sorduğunu düşünüyoruz. Ayrıca ÖSYM artık YGS'ye giren öğrencilerinden okumasını, okuduklarını iyi anlamasını, kapasitelerini kullanmasını istiyor. Özellikle 2015 YGS Türkçede paragraf sorularını zor sorarak bunu da belli ediyor. Biz biliyoruz ki Türkçeden 22 soru yapan öğrenci barajı geçiyor. Ama maalesef YGS'ye giren 2 milyon 100 bin öğrenciden 700 bini barajı geçemiyor yani 22 Türkçe neti yapamıyor. Zaten 35 tane Türkçe anlam bilgisi sorusu çıkıyor, maalesef ki 700 bin kişi bu anlam sorularının 22 tanesini bile yapamıyor. 

ÖSYM bu durumu bildiği için öğrencilerin gerçek hayatta daha çok kullanacağı okuduğunu anlama sorularını YGS'de sormak istiyor.



2016 YGS Türkçe Taktikleri




2016 YGS Türkçe zor mu olacak?

Bu sene Türkçe sorularının zor olup olmayacağını gerçekten kestirmek zor. Eğer dershanelerin kapatılmasının ilk yılı olmasaydı 2015 YGS Türkçe paragraf sorularına bakarak 2016 Türkçe sorularının da zor olacağını söyleyebilirdik. Ancak dershanelerin kapatılması, MEB'in okullardaki eğitim kaliteli, bakın geçen sene 14 Türkçe ortalaması varken bu sene bu 20'nin üzerine çıktı demek adına bu seneki soruları kolay sorma ihtimalinin olduğunu da düşünüyoruz. Bu sebeple 2016 YGS Türkçenin zor mu kolay mı olacağını kestirmek zor. 

Aşağıda YGS Dil bilgisiyle ilgili tüm konular var. Bu konulardan özellikle kalın yaptıklarımız 2016 YGS Türkçede çıkma ihtimali yüksek olan sorular. Lütfen sınava girmeden önce bu konulara bir göz atın.

2016 YGS TÜRKÇE SORULARININ ÇÖZÜMÜ


Kamu Saati olarak 2016 YGS Türkçe sorularını ve cevap anahtarını gelen yorumlardan hareketle sizlere ulaştıracağız. 2016 YGS Türkçe soruları için sınava giren öğretmenlerimizin bize ulaştırdığı sorularla YGS paragraf sorularını ve YGS dil bilgisi sorularını çözmeye çalışacağız.

2015 YGS Türkçede soruların tamamına yakını anlam bilgisinden yani paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlam konularından gelmişti. Kalan sorular ise ses, yazım ve noktalama konularından geldi. Peki 2016 YGS Türkçede durum nasıl.

YGS biter bitmez sizlerden gelen yorumlar doğrultusunda bu sayfada 2016 YGS Türkçe sorularının cevaplarını paylaşacağız.

2016 YGS Türkçe konu dağılımı 


Ses Bilgisi
Büyük Ünlü Uyumu ve Küçük Ünlü Uyumu
Ses Olayları

Yazım Kuralları
Yazımı Karıştırılan Sözcükler
Bazı Bağlaçların Yazımı
Birleşik Sözcüklerin Yazımı
İkilemeler ve Pekiştirmelerin Yazımı

Noktalama İşaretleri

Sözcükte Anlam
Sözcükte Anlam Özellikleri (Gerçek, Mecaz, Yan, Terim Anlam)
Sözcükler Arası Anlam İlişkileri (Eş ses, Eş anlam, Yakın Anlam, Zıt Anlam)
Sözcük Anlamıyla İlgili Temel Kavramlar (Somut, Soyut, Nicel, Nitel, Ad Aktarması, Dolaylama)
Söz Öbeklerinde Anlam (Deyimler, İkilemeler, Atasözleri)

Cümlede Anlam

Paragraf
Paragrafta Anlatım Teknikleri
Paragrafta Konu – Ana Düşünce
Paragrafta Yapı
Paragrafta Yardımcı Düşünce

Sözcük Türleri
İsim
Zamir
Sıfat
Zarf
Edat / Bağlaç / Ünlem

Tamlamalar
Sıfat Tamlaması
İsim Tamlaması

Eylem
Kılış, Oluş ve Durum Eylemleri
Eylem Kipleri
Çekimli Eylem
Ek Eylem
Eylemsi 

Sözcük Yapısı
Çekim Ekleri
Yapım Ekleri
Sözcüğün Yapısı

 Cümle Öğeleri
Temel Ögeler (Özne ve Yüklem)
Yardımcı Ögeler
 

Eylem Çatısı
Nesnesine Göre Eylemler
Öznesine Göre Eylemler 

Cümle Çeşitleri
Yüklemine Göre Cümleler
Öge Dizilişine Göre Cümleler
Anlamına Göre Cümleler
Yapısına Göre Cümleler

Anlatım Bozuklukları
Anlama Dayalı Anlatım Bozuklukları
Dil Bilgisine Dayalı Anlatım Bozuklukları

Yazının tüm hakları Kamu Saati'ne aittir. Link vermeden alıntı yapılamaz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.