2016 Parasız Yatılılık Ve Bursluluk Sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) başvuru ve uygulama e-kılavuzunu yayımladı. Başvuru işlemleri www.meb.gov.tr, www.odsgm.meb.gov.tr veya e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılabilecek.

2016 Parasız Yatılılık Ve Bursluluk Sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı
10 Mart 2016 Perşembe 14:45

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) başvuru ve uygulama e-kılavuzunu yayımladı. Kılavuzda aile, öğretmen, okul yöneticileri ve öğrenciler PYBS konusunda bilgilendiriliyor.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’na başvurular öğrenci velisi tarafından okul müdürlüklerine 21 Mart-8 Nisan arasında yapılabilecek.

MEB Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) sınavı 28 Mayıs tarihinde yapılacak. 5, 6, 7, 9 ,10 ve 11’inci sınıfların gireceği PYBS sonuçları ise 15 Temmuz’da açıklanacak. 8'nci sınıf öğrencileri PYBS'ye girmiyor.

8’inci sınıflar PYBS sınavına neden girmiyor?

MEB tarafından yayınladığı e-kılavuzda öğrencilerin parasız yatılılığa veya bursluluğa başvuru ve yerleştirilmeleri ile ilgili usul ve esaslar hakkında bilgiler yer alıyor. 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlardan aldığı puanlara göre bursluluğa yerleştirme işlemleri yapılacağından ayrıca PYBS’ye girmeyecek. Başvuru şartları ile ilgili belgelerini bu tarihler arasında okul müdürlüklerine iletilmesi yeterli. Şartları taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak için sınava giren öğrencilerden, meslek lisesi, teknik lise, genel lise, imam hatip lisesi program türlerinde öğrenim gören 11’inci sınıf öğrencileri, 01-14 Ağustos arasında okul müdürlüklerine başvurarak yatılılık ve bursluluk tercihlerini yapacak. Tercih yapmayan öğrenciler bu haklarından yararlanamayacak.

PYBS’ye başvurmak için Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak, mevzuatta belirlenen kayıt-kabul şartlarını taşımak, uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak, ortaöğretim kurumlarında sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme veya daha ağır bir ceza almamış olmak, maddi imkanlardan yoksun bulunmak şartları aranıyor. Bunun için ailenin 2015 yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2016 mali yılı için tespit edilen 7 bin 529.40 TL’yi geçmemesi gerekiyor. MEB açıklamalarda, ‘öğretmen çocuğu’, ‘okul yok’, ‘korunmaya muhtaç çocuk’ gibi farklı kontenjanlar hakkında bilgilendirmelere de yer veriyor.

Başvuru işlemleri www.meb.gov.tr, www.odsgm.meb.gov.tr veya e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacak. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıfların sınav başvuruları 21 Mart-08 Nisan tarihlerinde alınacak. Sadece başvuru şartları ile ilgili belgelerini 21 Mart-08 Nisan arasında okul müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekiyor. Şartları taşıyanların başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak.

GENEL AÇIKLAMALAR

Bu  kılavuzda;  PYBS’yi  kazanan  öğrencilerin  parasız  yatılılığa  veya  bursluluğa yerleştirilmeleri ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır.

5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıflara yönelik olarak PYBS, 28 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye saatiyle saat 10.00’da, ÖDSGM tarafından yapılacaktır.

PYBS, tüm il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 (on) öğrenci olmak kaydıyla;   Lefkoşa, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek’te yapılacaktır.

5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıfların sınav başvurusu; 21 Mart - 08 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. 8’inci sınıf öğrencilerinin ortak sınavlardan aldığı puanlara göre bursluluğa yerleştirme işlemleri yapılacağından ayrıca PYBS'ye katılmayacak olup sadece başvuru şartları ile ilgili belgelerini bu tarihler arasında okul müdürlüklerine ibraz edeceklerdir. Şartları taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacaktır.

Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak için sınava giren öğrencilerden; meslek lisesi, teknik lise, genel lise, imam hatip lisesi program türlerinde öğrenim gören 11 inci sınıf öğrencileri, 01-14 Ağustos 2016 tarihleri arasında okul müdürlüklerine başvurarak yatılılık ve bursluluk tercihlerini yapacaklardır. Tercih yapmayan öğrenciler bu haklarından yararlanamayacaklardır.

Öğrenciler “2016 PYBS e-Kılavuzu” na ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabilecektir.

Sınav başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle öğrencinin e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.

Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamazlar.

Tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuramazlar.

Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler PYBS’ye müracaat edebilirler; ancak sınavı kazananlar MEB’e bağlı resmî, örgün okul/kurumlarda (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri hâlinde bu haklarından yararlanabilirler.

Parasız yatılılık ve bursluluk kaydını kılavuzda belirtilen kayıt süresi içerisinde yaptırmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılır.

Parasız yatılılığa hak kazandığı okula süresi içinde parasız yatılı kaydını yaptırmayan öğrencilerin ilgili yönetmelik gereğince parasız yatılılıktan bursluluğa geçirilmesi mümkün değildir. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmez.

BAŞVURU ŞARTLARI


a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b. Mevzuatta belirlenen kayıt-kabul şartlarını taşımak.

c. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak.

ç. Ortaöğretim kurumlarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme veya daha ağır bir ceza almamış olmak.

d. Maddî imkânlardan yoksun bulunmak (Bunun için ailenin 2015 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2016 Malî Yılı için tespit edilen 7.529,40 TL (yedibinbeşüzyirmidokuz Lira kırk Kuruş)’u geçmemesi gerekir. Geliri bu rakamı geçenlerin, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecektir.).

Başvuru kılavuzu için TIKLAYINIZ.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet - 8 yıl önce
benim babam 1 haftadır çalışmıyor maaş bodrosunu nasıl yspıcam yardım
Misafir Avatar
süleyman - 8 yıl önce @ahmet
kardeşim internette babanın maaşını gösteren herhangi birşey varsa o da olur. başarıılar :)
Avatar
ahmet - 8 yıl önce
benim babam 1 haftadır çalışmıyor maaş bodrosunu nasıl yspıcam yardım
Misafir Avatar
nil - 8 yıl önce @ahmet
ahmet müdüre diceksin hocam benim babam 1 haftadır çalışmıyo ne yapıcam
eğer git muhtara imzalat derse muhtara imzalatıyosun ve babanın şu kadar maaş aldını yazıyosunuz
Avatar
ceylin - 8 yıl önce
bişey sorcam? sınav konularını nerden ogrenecegız.?ben 10 sınıfım sadece 10 sınıf konularımı cıkıcak yoksa 9 sınıf konularıda varmı? cevapverırsenız sevınırım
Avatar
Ali - 8 yıl önce
Babam bi senedir emekli çalışmıyor maaş bodrosunu nereden alabilirim?
Avatar
ali emre - 8 yıl önce
VAllahi billahi ben çok. Sevimdim
Avatar
can - 8 yıl önce
Arkadaşla
Avatar
ÖMER FARUK İLHAN - 8 yıl önce
SINAV KONULARI NELER OLUCAK
Avatar
can - 8 yıl önce
Arkadaşlar sınav nezaman
Misafir Avatar
çagla - 8 yıl önce @can
bilmem can