Üniversiteye giriş sistemi değişti! İşte yeni sistem!

Üniversiteye giriş sistemi değişti. Milyonlarca insan büyük bir merakla üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistemi bekliyordu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı. işte yeni sistem ve detayları...

Üniversiteye giriş sistemi değişti! İşte yeni sistem!
12 Ekim 2017 Perşembe 12:05

Son dönemde değişen sınav sistemlerine bir yenisi daha eklendi. MEB, TEOG'u kaldırdı ve yeni sistem üzerinde çalıştığını açıkladı. Şimdi MEB'in lise girişlerinde nasıl bir sistem uygulayacağı merakla beklenirken üniversiteye giriş sistemi de değişti. YÖK'ten açıklama yapılmış ve üniversiteye girişte yeni bir sistem üzerinden çalışıldığı duyurulmuştu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı. Üniversiteye girişte getirilen yeni sistemde sınavı adı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı' oldu. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemi açıklarken, her puan türünde Türkçe ve matematiğin katkısı olacağını söyledi. Saraç, sınavı bir hafta sonu yapılacağını kaydetti. 

İlk oturumda temel yeterlilik testi alacaklar. Bu sınavda özel ve sayısal becerileri ölçülmesi amaçlanıyor... Bütün adayların birinci oturuma katılması zorunlu olacak. 

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır. 

Sınav tarihi ne zaman? Sınavda kaç soru olacak?

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. 

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek. 

İkinci oturumda kaç test olacak? 

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. 

İkinci oturum ne zaman yapılacak?

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir.

Özel yetenek sınavlarında baraj puanı kaç olacak?

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. 

Puan türleri ve oturum sayısı düşürüldü!

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınav beş hafta sonundan bir hafta sonuna çekilmiş, altı oturumdan üç oturuma indirilmiştir. 

'YALIN, SADE, KOLAY ANLAŞILABİLİR, KOLAY YÖNETİLEBİLİR'

Özetle yeni sistemimiz daha yalın sade kolay anlaşılabilir ve kolay yönetilebilirdir. Türk yükseköğretimi için çok önemli bir eşiği atlıyoruz. Bu, Temel yeterlilik puanının oluşturulması ve temel yeterlilik sınavının oluşturulmasıdır.

Sınavın tarihi belli oldu mu?

Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz.

Sınav sürelerine ilişkin bir karar alındı mı?

Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz. Birinci oturum çok daha kısa bir müddet olacak.

Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.

Yeni sınav sistemi ne zaman uygulanmaya başlanacak?

Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz.

Aday yeniden sınava girip önceki senden daha düşük puan alırsa yine de eski puanını kullanabilecek mi?

İstediği puanı kullanır. Biz mümkün olduğunca adaylarımızın rahat bir sınav süreci geçirmesini istiyoruz.

15 dakika kuralı değişecek mi?

Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu husus da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var. Ama bu güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım.

Üniversiteye giriş sistemini (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) incelemek için TIKLAYINIZ.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.