SRC Sınavı ne zaman? - 2017 SRC giriş belgesi sorgula

2017 SRC Sınavı ne zaman? 2017 yılının dördüncüsü düzenlenecek olan SRC Sınavı ne zaman saat kaçta? SRC belgesi başvuru şartları neler? Sınavsız SRC Belgesi nasıl alınır? SRC belgesi sınavı ile ilgili merak ettiklerinize haberimizden ulaşabilirsiniz...

SRC Sınavı ne zaman? - 2017 SRC giriş belgesi sorgula
14 Ekim 2017 Cumartesi 16:40

SRC Sınavı ne zaman, saat kaçta? 2017 yılının SRC-1, SRC-2, SRC-3 sınavları geride kaldı. SRC-4 Sınavı ne zaman yapılacak? Sınavsız SRC Belgesi alınabilir mi?

SRC BELGESİ NEDİR?

SRC sınavları, Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulanan bir sınavdır. Yük, kargo, eşya ve yolcu taşıma işi yapan herkesin normal ehliyet belgesinin yanında SRC belgesini de alması gerekiyor. SRC belgesinin alınmaması ciddi cezai bir yaptırım getiriyor. 

Yurt içinde veya yurt dışında yolcu ve yük taşımacılığı yapanlar, personel taşıyanlar, otobüs ve minibüs kullananlar, kısacası ticari araçları kullanan herkesin SRC belgesini alması gerekiyor. 

Ehliyeti olan sürücülerin, ticari araç kullanabilmeleri için aldığı belge türü SRC sınavlarına az bir zaman kaldı. Ticari araç kullanan, yük, eşya kargo, ve yolcu taşımacılığı yapan tüm şoförlerin mutlaka alması gereken SRC belgesi Ulaştırma Bakanlığının yaptığı bir sınavla veriliyor. Yılda 5 defa yapılan SRC sınavlarının dördüncüsü ne zaman yapılacak? 

SRC-4 SINAVI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

SRC Sınav tarihi: 15 Ekim 2017 Pazar günü Saat 10:00

Bir önceki SRC sınavı 20 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşmişti. 2017 SRC-4 sınavı 15 Ekim 2017 Pazar günü Saat 10:00'da gerçekleştirilecek.

SRC SINAV KONULARI

Ulaştırma Mevzuatı 
Trafik Kuralları, Cezalar 
Çalışma ve Dinlenme Süreleri 
Yasal Sorumluluklar ve Sigorta 
Gümrük, Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı 
Güzergah ve Geçiş Belgeleri 
Düzenli Yolcu Taşımacılığı 
Turizm Taşımacılığı 
Tehlikeli Madde Taşımacılığı 
Araç Bilgisi ve Ekonomik Araç Kullanımı 
Güvenli Sürüş Teknikleri 
Trafik Kazalarının Önlenmesi 
Harita Okuma Bilgisi 
İletişim Teknolojileri 
Davranış Psikolojisi 
İlkyardım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yayımladığı SRC sınav takvimine göre SRC sınav tarihleri aşağıda yer alıyor:

Src belgesi standart ehliyet belgesi sahiplerinin, ticari maksatlı kullanılan araçları kullanabilmeleri için alınması gereken bir belge türüdür. SRC belgesi alabilmek için öncelikle muafiyetli ya da kurslu olma durumunuza bakılır ve başvurunuz sırasında buna göre işlemleriniz gerçekleştirilir. Şayet 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz TC. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilmeniz mümkün. Fakat bu tarihten sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlardan herhangi birisine başvuru yapıp, yeterli eğitimi alan ve başvuru şartlarını karşılayan kişiler daha sonra Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılan SRC belgesi sınavı üzerinden 100 üzerinden 60 puan almaları gerek. Bunu alan kişiler SRC belgesi almaya hak kazanırlar.

Ulaştırma Bakanlığı sınavları 3'er aylık dönemlerde yapılmaktadır ve bir sınavdan sadece bir tane SRC belgesi alınabilir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet almış olanlar SRC2 ve SRC4, C-D sınıfı ehliyet almış olanlar SRC2, SRC3,SRC4 ve SRC5 belgelerine sınavsız başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce E sınıfı ehliyete sahip olanlar ise tüm SRC belgelerinden istediklerini alabilmektedirler. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet sahibi olanlar sınavsız SRC belgeleri almaları için yine bu tarihe kadar en az 90 günlük sigorta ve bağ-kur primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise 65 yaşını doldurmuş insanların SRC belgesi almak için başvuruda bulunamıyor olmaları. Bu kişiler herhangi bir ticari taşıma yapamazlar bu sebepten dolayı da başvuruları engellenmiştir.

Sınavsız SRC Belgesi Alınabilir Mi?

Bazı şartlarda sürücüler sınavsız SRC Belgesi alma hakkı kazanabiliyor. İşte sınavsız SRC Belgesi alma şartları:

25.02.2003 tarihinden önce B - C - E - D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler aşağıdaki detaylı şartlar dahilinde SRC belgelerini sınavsız alma hakkına sahip kişilerdir. 

Src türü mesleki yeterlilik belgesi almak için gerekli evraklar

1) Nüfus cüzdanı fotokopisi

2) Ehliyet fotokopisi 

3) 2 adet fotoğraf 
ayrıca;

B sınıfı ehliyeti olanların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir;

1) 25.02.2003 tarihinden önce alınmış b sınıfı ehliyetin fotokopisi. 

Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. 

C veya D sınıfı ehliyeti olanların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir;

1) 25.02.2003 tarihinden önce alınmış C veya D sınıflı ehliyetin fotokopisi

Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler. 

E sınıfı ehliyeti olanların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir;

1) 25.02.2003 tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyetin fotokopisi.

Not: E sınıfı ehliyeti olanlar, aşağıdaki belgelerden istediklerini talep edebilrler:

Src Belgesi 4 Farklı Grupta Toplanmaktadır

Src 1 Belgesi : Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.

Src 2 Belgesi : Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.

Src 3 Belgesi : Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.

Src 4 Belgesi : Yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.

Önemli Açıklamalar:

* src 1 belgesini alanlar src 2 belgesini almış sayılırlar

* src 3 belgesini alanlar src 4 belgesini almış sayılırlar

* 31.12.2006 tarihinden önce başvuruda bulunan ve herhangi bir nedenle src belgesi hak edemeyenler yukarıdaki yeni şartları sağlıyorsa, yeni evrakları ile tekrar başvuru yapabilirler.

* Yukarıdaki şartları hiçbir şekilde sağlayamayan kişiler src belgesi alabilmek için "eğitim" almak durumundadır.

* Ehliyetin veriliş ve düzenleniş tarihinde bir belirsizlik olduğunda emniyet genel müdürlüğü'nden onaylı resmi belge getirilmesi istenecektir.

* başvuru tarihi itibariyla 63 yaşını dolduran kişilerin müracaatları kabul edilmeyecektir.

Yukarıdaki şartları hiçbir şekilde sağlayamayan sürücüler src belgesi alabilmek için önce "src eğitimi" almak ve sonrasında merkezi olarak yapılan sınava girerek başarılı olmak zorundadırlar. Ulaştırma bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumumuzda src belgesi eğitimleri verilmektedir.

SRC Belgesi Başvuru Şartları

SRC belgesi almak isteyen sürücülerin bazı başvuru şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlar şu şekilde;

1) SRC belgesi alabilmeniz için başvuru esnasında muafiyetli veya kurslu olma durumunuza göre işlem yapılır.

2) Bakanlığın belirlediği kriterlere göre 25 şubat 2003 den önce ehliyet sahibi olanlar sınava ve kursa girmeden SRC belgesi alabilirken bu tarihten sonra ehliyet alanlar ise kurs hizmeti yolu ile eğitim aldıktan sonra, ardından yapılacak sınavda başarı elde etmeleri halinde SRC belgelerini alabilirler.

3) 25 şubat 2003 den önce ehliyet sınıfı B olanlar SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyeti olanlar SRC-2,SRC-3,SRC4 belgelerine başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce ehliyet sınıfı E olanlar ise SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediğini alabilirler.

4) 25 şubat 2003 den önce B sınıfı ehliyet sahibi olanlardan ise yine bu tarihe kadar en az 90 günlük sigorta veya bağ-kur primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. 65 yaşından gün almış olanlar src belgesi başvurusu yapamazlar.

5) Yukarıda bahsettiğimiz şartları sağlayamayan arkadaşlar kursa gitmek zorundadır. Toplamda 30 saatlik bir ders programına katılan kursiyerlerin bakanlığın belirlediği sınav takvimine göre yapılacak sınavda %60 başarı sağlamaları gerekmektedir. Sınav toplamda 50 soru üzerinden yapılmakta olup 30 soruya doğru cevap verenler SRC BELGESİ almaya hak kazanırlar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.