2017 LYS tercihleri nasıl yapılır? Doğru tercih nasıl yapılmalı?

1 milyondan fazla öğrenci bugünden itibaren LYS tercihi yapmaya başlayacak. Peki LYS tercihi nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli, doğru tercih nasıl yapılır? Bu sorular adayların ve velilerin aklını karıştırıyor. İşte LYS tercihi için püf noktalar...

2017 LYS tercihleri nasıl yapılır? Doğru tercih nasıl yapılmalı?
18 Temmuz 2017 Salı 15:46

LYS tercihleri ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre bugün başlayacak. Tercih yapmak isteyen adaylar için yapılan seçim ve tercih sıralaması kazanma olasılığı için çok fazla önem arz ediyor. Bugün başlayacak olan tercih heyecanı 26 Temmuz 2017 tarihine kadar devam edecek. Peki 2017 LYS tercihleri nasıl yapılır? İlk defa bu heyecanı yaşayana adaylar internetten sorarak öğrenmek istiyor. 

1 Milyonu aşkın öğrenci LYS tercihi yapacak. Bunun için öğrencilerin iyi bir üniversitede okumak için puanı ve başarı sıralaması doğrultusunda  tercih yapması gerekiyor.  Doğru tercih ile öğrenci puanından maksimum düzeyde faydalanabilir. Peki doğru tercih nasıl yapılır? 
 

Üniversite (LYS) tercihleri nasıl yapılır?

Adaylar tercih yaparken puanlarını ve mezun oldukları okul türünü göz ününde tutmalı. Bunlara göre tercih yapmak isteyen adaylar  T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar.

Sadece adaylar tercih yapabilecekleri tablolardan tercihlerini belirleyecek. Tercih ettikleri program kodlarını ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklar.

Kılavuzda yer alan Tablo 3'de bulunan  ön lisans programlarını, 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını ise 2017-YGS/ LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek. 

Bu tablolardan yapılan tercihlerin sıralaması ise adayın kendi mesuliyetinde olacak. 24 tercih hakkın bulunan adaylar tamamını doldurması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herha ngi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yaz abilecektir.


LYS DOĞRU TERCİH YAPMA

Öncelikle üniversite tercihi yaparken öğrencinin yazacağı bölüme doğru karar vermesi gerekiyor. Karar verme aşamasında "ilgi, yetenek ve beceri" dikkate alınarak tercih yapılmalı. Örneğin Ahmet isimli öğrencimiz tıp okumak istiyor, doktor olmak istiyor ama Ahmet'i kan tutuyor, kan gördüğünde bayılıyor veya Ahmet'in eli titriyor. Ahmet'in ilgisi tıp yönünde olsa da Ahmet'in tıpla ilgili yeteneği ve becerisi düşük olacağı için Ahmet'in tıp yazması ilerde mutsuz olmasına sebep olabilir. 

Gençler yeteneklerini, ilgilerini doğru tartmalı ve seçeceği bölüme ona göre karar vermelidir. Ayrıca tercih edeceği bölümün Türkiye'deki ve dünyadaki iş imkânlarına iyi bakmalı, iş imkânı, potansiyeli düşük olan bölümlerden mümkün olduğunca kaçınmalılar. 

Öğrencilerin kazanacağı bölümü etkileyen bir diğer konu da tercih sıralaması. Şunu unutmayalım ki, ÖSYM tercihlerde yerleştirme işlemini başarı sıralamasına göre yapıyor. 

Tercihlerde yerleştirme işlemine önce 1. sıradaki kişinin tercihlerine yerleştirerek başlıyor. Yani 1. sıradaki kişi 1. tercihine gidiyor. Diyelim ki Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin kontenjanı 40 olsun. ÖSYM başarı sıralamasına göre ilk 41 kişi tıp bölümü istiyor. Hepsi de 1. tercih olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini yazmış. ÖSYM ilk 40 kişiyi 1. tercihlerine yerleştirecek, 41. kişinin ilk tercihine bakacak, Hacettepe Tıp yazıyor, Hacettepe Tıp'ın kontenjanları dolu olduğu için 41. kişiyi 2. tercihine yerleştirecek. 

Bu demek oluyor ki öğrencinin en çok okumak istediği bölümü en başa yazması gerekiyor. ÖSYM yerleştirme sırası öğrencinin kağıdına geldiğinde öğrencinin 1. tercihinden başlayarak teker teker tüm tercihlerini denetliyor.

LYS'DE PUAN ALDATMACASINA DİKKAT

LYS tercihleri yaparken yukarıda da söylediğim gibi LYS puanları değil LYS başarı sıralaması dikkate alınmalıdır. Özellikle 2015 LYS sonuçları ile 2016 LYS sonuçları karşılaştırıldığında LYS puanlarında ciddi oranda yükselme olduğu ancak başarı sıralamalarında düşüş olduğu görülebilir. Çünkü puanlar çok değişken olmakla birlikte başarı sıralaması çok değişken değildir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
dıl - 7 yıl önce
tercihimi nasıl yapayım
Avatar
esra - 7 yıl önce
adamlar sınav sorularını alıp alıp gidiyor://