Sözleşmeli memurlar dikkat!

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657/4B statüsünde çalışan sözleşmeli personele yapılan bazı ek ödemelerin prime tabi tutulmaması gerektiği halde bazı kamu kuruluşlarınca halen sigorta primine tabi tutulduğu görülmektedir.

Sözleşmeli memurlar dikkat!
07 Aralık 2015 Pazartesi 09:12

Kamusaati - Mustafa İtişken - Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personele, 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi gereğince yapılan ek ödemelerden sigorta primi kesintisi yapılmaktayken, 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi ile değiştirilmesi ve  yine aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ek. 9’uncu madde eklenmesi üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (B)fıkrası kapsamında sözleşmeli çalıştırılan personele yapılan ek ödemlerin sigorta primine tabi tutulması  uygulamasına  son verildi.

Bu kapsamdaki personele ödenen ek ödemelerden sigorta primi kesilmesine son veren  666 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin  ilgili maddesi 15/1/2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden uygulama bu tarihten sonrası için geçerli olacak.

Bu tarihten önceki dönemde kesilen sigorta primleri için iade yapılmamakta,  sonraki dönemde yapılan sigorta primi kesintilerinin iadesi mümkün bulunmaktadır.  

Konu, Sosyal Güvenlik Kurumunun 5/12/2014 tarihli ve 17729445 sayılı Genel Yazısı ile talimatlandırılmasına  rağmen ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bu kapsamda çalıştırılan personele yapılan ek ödemelerin halen sigorta primine tabi tutulduğu görülmektedir.

İlgili kuruluşların 657/4B statüsünde çalıştırdığı personele 209 sayılı Kanun ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yaptıkları ek ödemeleri 15/1/2012 tarihinden sonra sigorta primine tabi tutmamaları gerekmekte olup, bu tarihten sonra sigorta primine tabi tutulan ek ödeme primlerinin iadesi için  ilgili Kurum ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. 

Mustafa İtişken'in kamusaati.com için hazırladığı özel yazısıdır. Açık bağlantı şeklinde kaynak gösterilmeden alıntı yapılması halinde yasal haklarımız saklıdır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.