Eğitim-Bir-Sen, Fildişi Sahili ve Burkina Faso'da sendikal çalışmalar yaptı

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Mithat Sevin, Fildişi Sahili ve Burkina Faso’da eğitim sendikaları yöneticileriyle görüşerek, tecrübe paylaşımında bulundu ve iş birliği anlaşması imzaladı.

Eğitim-Bir-Sen, Fildişi Sahili ve Burkina Faso'da sendikal çalışmalar yaptı
03 Eylül 2016 Cumartesi 17:59

Fildişi Sahili Ulusal Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Saiko Traore, Fildişi Sahili Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Kouyate Abdoulaye, Fildişi Sahili Araştırmacılar ve Yükseköğrenim Eğitimcileri Sendikası Genel Sekreteri Dr. N’guessan Kouame, Fildişi Sahili Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Famoussa Coulibaly, Burkina Faso Afrikalı Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Sema Blegne, Burkina Faso Orta ve Yükseköğrenim Sendikası Genel Sekreteri Samuel Dembele ve Burkina Faso Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Dr. Yombo Paul ile yapılan görüşmelerde sendikal çalışmalara, ülkelerin eğitim sistemlerine ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Ziyaret ve ikili anlaşma programlarında konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, sendikacıların ve eğitimcilerin birbirlerini çok daha iyi anladıklarını ifade ederek, “Biz eğitimciler geleceğimiz olan nesilleri yetiştiriyoruz. Geliş amacımız, buradaki sendikacılığı anlamak, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmaktır” dedi.

Eğitim-Bir-Sen ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Çakırcı, 402 bin 171 üye sayısıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sendikası olduklarını kaydetti. Bütün eğitimcilerin sorunlarının benzer, çözümlerin küresel olduğunu ifade eden Çakırcı, “Küresel sorunlardan biri de terör. Boko Haram gibi, FETÖ gibi, DAEŞ gibi yapılar küresel güçlerin dünyayı şekillendirme çabasıdır. Hak ve adaletin karşılık bulamamasından dolayı yaşanıyor bütün bu sorunlar. Bu terör örgütleri din temelli gibi gözükse de perde arkasındaki güçleri görmek lazım” dedi.

Sendika olarak son bir yıldır dışa dönük çalışmalara ağırlık verdiklerini dile getiren Çakırcı, “Uluslararası alanda 25 sendikayla eğitim ve iş birliği anlaşması yaptık. Küresel güçlerin özellikle Orta Doğu ve Afrika’da kurdukları sömürü düzenini yıkmak, oyunlarını boşa çıkarmak için birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmalıyız” diye konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mithat Sevin, hak, adalet ve özgürlükleri merkeze alan bir sendika olarak, her türlü zulmün, haksızlığın karşısında olduklarını vurgulayarak, “Nerede bir zulüm, haksızlık ve mağduriyet varsa, biz oradayız. Nerede bir mazlum varsa, yardımına koşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çakırcı ve Sevin, ziyaretleri sırasında Fildişi Sahili Ulusal Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Saiko Traore ve Burkina Faso Afrikalı Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Sema Blegne ile eğitim ve iş birliği anlaşması da imzaladı.

Fildişi Sahili Ulusal Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Saiko Traore, ikili anlaşma imza töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Sizleri misafir etmekten onur duyuyoruz. Öncelikle Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminde ölen tüm vatandaşlarınız için derin üzüntü duyuyoruz. Biz sendika olarak inanıyoruz ki, tüm bu olayların, sorunların çözümü iyi bir eğitimden geçmektedir. Sizden, ülkenizden ve sendikanızdan öğrenecek çok şeyimiz var. Aramızda yapılacak olan anlaşmanın hayırlara vesile olmasını diliyor ve tüm sendika çalışanlarımız adına size teşekkür ediyorum. Bizdeki eğitim sistemi oldukça karmaşıktır. Kanada eğitim sistemi şu an bizde uygulanıyor fakat sorun şu ki, bu sisteme öğretmenler formasyon almadan geçti ve işler daha da karıştı.”

Burkina Faso Afrikalı Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Sema Blegne ise, küreselleşen dünyada sendikacıların ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirerek, “Türkiye ve Burkina Faso Müslüman ülkeler ama maalesef bu zamana kadar ülke olarak iyi ilişkiler geliştiremedik. Türkiye, Kuzey Afrika ile daha iyi ilişkiler geliştirdi. Türkiye’den ilk defa bir sendika bizimle iş birliği anlaşması yapmak istedi. İlişkilerimiz mail ve telefon ile olabilirdi ama siz bizzat gelmeyi tercih ettiniz. Bunun için size teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sendikalarının 1960 yılında kurulduğunu, ilk kurulduğunda Afrika’daki tüm öğretmenleri kapsadığını ifade eden Blegne, şöyle konuştu: “O zamanlar sivil toplum kuruluşu olarak geçiyorduk fakat bağımsızlığımızı kazandıktan sonra ismimize Burkina Faso’yu eklemek zorunda kaldık. 1974’te diğer sendikalarla birleşip bir konfederasyon kurduk. Daha sonraki süreçte çok güçlendik ve sendikamız konfederasyondan daha güçlü bir hale geldi. Bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşadık ve konfederasyondan çekildik. 1995 yılında ise çıkan anlaşmazlıkta bölünmek zorunda kaldık. Bizim sendikamız üniversite öncesi eğitimi kapsıyor. Eğitim alanında herhangi bir çalışan bizim üyemiz olabilmektedir. Şu an resmi rakamlara göre 25 bin üyemiz var. Biz biliyor ki, siz de çok zorlu süreçlerden geçerek bugünkü noktaya geldiniz ve ülke olarak sizden öğrenecek çok şeyimiz var.”

Blegne, yakın zamanda Burkina Faso’da da Cumhurbaşkanlığı muhafız alanı tarafından bir darbe girişimi olduğuna dikkat çekerek, “Halkımızın alanlara çıkarak sert tepkisi göstermesi, bir hafta boyunca protesto gösterileri düzenlemesi üzerine darbe girişimi akamete uğradı. Bu noktada Türkiye ile ortak bir bağımız oluştu” dedi.

Afrika programı kapsamında, Fildişi Sahili Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Kouyate Abdoulaye, Fildişi Sahili Araştırmacılar ve Yükseköğrenim Eğitimcileri Sendikası Genel Sekreteri Dr. N’guessan Kouame, Fildişi Sahili Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Famoussa Coulibaly, Burkina Faso Orta ve Yükseköğrenim Sendikası Genel Sekreteri Samuel Dembele ve Burkina Faso Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Dr. Yombo Paul ile görüşen Ramazan Çakırcı ve Mithat Sevin, sendikal çalışma ve eğitim konularında bilgi alışverişinde bulundu.






 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Veysel - 8 yıl önce
Türkiyede uyeleriniz haksız yere gorevden atılırken siz gezmeye devam edin
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Uluslararası örgütlenme için çok doğru bir adım.