Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

2016 erken seçimlerinde sandık görevlisi olmak için ne yapmak gerekiyor? Kimler sandık görevlisi olabilir, sandık görevlisi olmak için nereye başvurulur?

Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Seçim tarihi belli olduğu andan itibaren seçimlerde sandık görevlisi olmak isteyenlerin kafalarında birçok soru işareti oluşmuş durumda. Bu sorulara yanıt verebilmek için sandık görevlisi olmanın prosedür işleri, gereklilikleri ve sandık görevlilerinin neler yaptığı aşama aşama bilmek önemlidir.  Hem oylara sahip çıkıp daha adaletli bir seçim olmasını sağlamak isteyenler hem de ek gelir elde etmek isteyenler için sandık görevlisi olunabilir.

Sandık Kurulu’nda Kimler Bulunur?

Sandık Kurulu beş adet görevliden oluşur. Beş kişiden dördü sandık görevlisi, biri ise sandık başkanıdır. Dört sandık görevlilerinden birisi memurdur, diğer üçü ise siyasi partilerin üyeleridir.

Kimler Sandık Görevlisi Olabilir?

Sandık görevlileri memur ve siyasi parti üyeleri olarak ayrılır. Memurlar arasındaki sandık görevlisi seçimini Yüksek Seçim Kurulu yapar. Bunun için memur kendi birimine başvuru yapar ve Yüksek Seçim Kurulu’nun kendisini sandık başkanı ya da sandık görevlisi olarak görevlendirmesini bekler. Ancak siyasi parti üyeleri arasından sandık görevlilerini parti kurulu 4 asil, 4 yedek görevli olarak belirler. Siyasi partiler belirledikleri isimleri Yüksek Seçim Kurulu’na bildirirler. Siyasi partilerden sandık görevlisi olmak isteyenler parti kanalı dışında bireysel olarak da Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yapabilmektedir. Sonuç olumlu olduğunda bireye bildirilmektedir. Ancak siyasi partilerin sandık görevlisi olmak isteyenlerin parti aracılığıyla başvurmaları seçilme ihtimallerini biraz daha artırmaktadır.

Kimler Sandık Başkanı Olabilir?

Sandık Kurulu başkanı ve sandık başındaki memur üyeler Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçilen memurlardır. Öncelikle memurların işyerlerine seçimde görev almak isteyip istemediğine dair bir yazı gelir ve isteyen memurlar başvuru yapar. Yüksek Seçim Kurulu başvuru yapanlar arasından belirler. İstisnai durumlarda üniversite mezunları arasından memur olmayanlar da sandık başkanı olabilmekteler.

Kimler Sandık Görevlisi Olamaz?

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, askeriyede görevli kişiler, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamaz. Bu kişiler haricinde 18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı sandık görevlisi olmak için başvuru yapabilir. 

Sandık Görevlisi Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Sandık görevlisi başvuruları memurlar için kendi birimleri aracılığıyla yapılır. Siyasi parti üyeleri ise; ya parti aracılığıyla ya da bizzat kendileri Yüksek Seçim Kurulu’na giderek başvuru yapabilirler. İnternet üzerinden ya da posta yoluyla sandık görevlisi başvurusu mümkün değildir.

Sandık Görevlileri Ne Kadar Ücret Alır?

7 Haziran 2015 tarihinde, sandık başkanlığı eğitimi alanlar 284 lira, sandık başkanlığı eğitimi almayanlar 213 lira, devlet memurlarından sandık görevlisi eğitimi alanlar 186 lira, eğitim almayan sandık kurulu memuru 124 lira, siyasi parti üyesi 62 lira ücret aldı.

Sandık Görevlisinin Görevleri Nelerdir?

Sandık görevlisinin en temel görevi seçimin objektif ve adil bir şekilde sonuçlanmasıdır. Seçimlere hile karışmaması için sandık görevlilerinin her an aktif ve dikkatli olmaları gerekir. Sandık görevlilerinin bir başka görevi ise okuma, yazma bilmeyenlere ya da oy kullanmayı bilmeyenlere yardımcı olmaktır. Ayrıca seçim sonunda oyları saymak da sandık görevlilerinin sorumluluğundadır. Oy verme sürecinde ve oyları sayım esnasında bir problem ya da aksaklık yaşanmaması için sandık görevlilerinin sandık başından ayrılmamaları gerekir. Bu sebeple sandık görevlilerinin ihtiyaçları Yüksek Seçim Kurulu tarafından karşılanır. Sandıklarda yaşanan problemlerden öncelikle sandık başkanı ardından da sandık görevlileri sorumludur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.