AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, SADED Konferansında Yeni Anayasa'yı anlattı

Ak Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, SADED tarafından düzenlenen Sivil Anayasa ve Halk Oylaması Konferansına katıldı. Keçiören Estergon Kalesi'nde düzenlenen konferansa, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa AK konuk olarak katıldı.

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, SADED Konferansında Yeni Anayasa'yı anlattı
17 Şubat 2017 Cuma 12:30

Stratejik Akıl Düşünce Eğitimi Derneği (SADED) tarafından düzenlenen konferansa AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez katıldı. Konya Milletvekili Etyemez, Yeni Anayasa ve Halk oylaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SADED'in düzenlediği Ayın Konuğu programına katılımlarıyla onurladıran Konya Milletvekili Sayın Halil Etyemez, Keçiören Belediye Başkanı Sayın Mustafa AK ve çok sayıda katılımcı iştirak etti.

Yeni anayasa ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Konya Milletvekili Halil Etyemez,  Yeni Anayasa'nın Devleti sivilleştirerek, şeffaflaştırarak ve toplumla barıştıracağını ifade etti. 

CHP, Yeni Anayasa'ya engel olacağını açık açık belirtti

1982 anayasası askeri darbe anayasası olduğunu hatırlatan Konya Vekili, anayasanın 19 kez değiştirildiği halde henüz hedefe ulaşılamadığını belirtti. Değiştirilmesine rağmen hala sivil bir anayasa olamadığına dikkat çeken Halil Etyemez, "2010'dan beri çalışıyoruz ama henüz tam anlamıyla bağımsız bir anayasa olamadı. CHP buna engel olacağını açık açık ifade etti. " şeklinde konuştu.



Bu Anayasa Bir Sistem Değişikliğidir, Rejim Değişikliği Değil

Anayasa'ya karşı olanların rejim değişiyor iddialarına cevap veren Halil Etyemez, "Seçim vardır oylar sayılır seçim vardır oylar tartılır" diyerek tehdit ettiler. Anayasa değişikliğini Atatürk meselesi, laiklik meselesi haline getirdiler. Sistem değişikliği değil rejim değişikliği demeye getirdiler. 15 Temmuz'da da milletin ağırlığını tartmaya çalıştılar başlarına döndü. Gezi olaylarını çıkardılar o da başlarına döndü. Bunların yanı sıra her fırsatta Atatürk ve laikliği tartışma konusu olarak ortaya koydular; ancak artık millet onlara prim vermiyor. Bu anayasa bir sistem değişikliğidir, rejim değişikliği değildir. Bunun adı Cumhurbaşkanlığı Sistemi Değişikliğidir. 

Millet her zaman doğru karar veremeyebilir, millet her zaman doğru göremeyebilirler dediler ve 82 anayasasında kenan evranın yünde 98 oy aldığını örnek gösterdiler. 

Türkiye'de İktidar Var, Ana Muhalefet Yok

Türkiye'de Ana Muhalefet Partisinin hibir çalışma yapmadığını söyleyen Halil Etyemez, "Bugün İktidar var ama Ana Muhalefet yok. Bu da hükümet olarak bizim için bir kayıptır. Mesela diğer ülkelerde bütün partiler bir araya gelerek ortak karar alabiyorlar. Ancak bizim ülkemizde bu birlik açısından büyük kayıp yaşıyoruz. Ana muhalefet partisi güçlü olsaydı bugün kendi tabanında halkı ve toplumun bütün kesimlerini görebilirdi. " dedi.

CHP: "Katkı Sunmayacağız, Öneride Bulunmayacağız"

CHP'li vekillerin komisyonda aptıklarını anlatan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "CHP'li vekillerin komisyonda bize söyledikleri, katkı sunmayacağız, öneride bulunmayacağız ve bunun geçmemesi için elimizden geleni yapıcaz dediler. Komisyondan sonra genel kurula geçtik ve orda da Cumhuriyetin değerlerini kaybediyoruz diyorlar ancak bu yaklaşımla kendileri engelliyorlar." şeklinde konuştu. 

Bazı CHP'li vekillerin sırf komisyonun çalışmasını engellemek için söz alıp hayat hikayesini ve fıkralar anlattığını ifade eden AK Parti Konya Vekili Etyemez, bugün oluşturulan yeni anaysada AK Parti ve MHP komisyonlarının ortak karar verdiğini ifade etti.

Halil-Etyemez

18 Yaşında Milletvekili Seçilmek

Yeni Anayasa'da en çok konuşulan konulardan birisininde 18 yaşında Vekil Seçilme olduğunu vurgulayan Etyemez, "En çok konuşulan konulardan biri 18 yaşında birinin seçme hakkı varken seçilme hakkı vermiyorsunuz. Bu temel hak ve hürriyetler açısından ciddi bir çelişki. 25 yaşına kadar engel var ve 18 yaşında seçme hakkı veriyoruz; ancak seçilemezsin diyoruz." dedi.

30 yaş arasında milletvekilinin olmadığını söyleyen Konya Milletvekili, "25 ila 30 yaş arasında 3 milletvekili yok mecliste ama yasak değil. Bu hakkı verelim, gençlere olan güveni ve hak özgürlüğünü vermiş olalım."

550'den 600 Vekile çıkarmak temsil anlamında önem taşıyor

Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasının temsil anlamında büyük önem taşıdığını ifade eden Etyemez, "Mesela Ankaradaki bir vekilin aldığı oy sayısı ile Hakkari'deki aynı değil." dedi. Bayburt'tan seçilen bir vekil ile İstanbul'dan seçilen bir vekilin aldığı oy arasında farklar bulunduğunu ve milletvekili sayısının 600'e çıkarılarak halka daha çok temsil hakkının verileceğini belirtti.

Milletvekili Yasa Teklifinde Bulunabilecek

Mevcut yönetim biçiminde, Milletvekillerinin yasa teklifinde bulunmasının yüzde 1 olduğunu, gerisi bakanlar kurulu kanalıyla TBMM'ye geldiğini ifade etti. 

Yeni Anayasa'da, bir vekil halktan aldığı görüşleri meclise sunabileceğini, artık hangi konularda yasa çıkacaksa meclisin kara verebileceğini belirtti. 



Cumhurbaşkanı Her Konuda Kararname Çıkaramayacak

Cumhurbaşkanı'na Kararname yetkisinin verilmesi ile ilgili konuşan Halil Etyemez, Kararname yetkisi Cumhurbaşkanına verildi, ancak her konuda kararname çıkaramayacak." dedi.  

Tam adamlık ve diktatörlük gibi kelimelerin yanlış olduğunu ifade eden Etyemez, "Cumhurbaşkanının Kararname çıkarması Anayasa ve TBMM denetimine tabi. tek adamlık, diktatör tamamen yanlış. 1946'da İnönü Cumhurbaşkanıyken CHP'nin genel başkanı oluyor." dedi.

Programın sonunda, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa AK ve SADED Genel Başkanı İlhan ERANIL tarafından, AK Parti Konya Milletvekili Halil ETYEMEZ'e çiçek taktim edildi. Program fotograf çekimi ve selamlaşma ve sohbet ile sona erdi. 




Saded-konferans


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gözüm - 7 yıl önce
Ben evet diyorum. SADED dostları ya siz.
Avatar
Akif - 7 yıl önce
18 yaşın en mantıklı açıklamasını dinledim sonunda