Türk Eğitim Sistemi: Fazla ödev çocuğun korkmasına neden olur

Fazla ödev çocuğun korku ve ürkeklik yaşamasına neden oluyor diyen uzmanlar ödevlerin derhal azaltılmasını talep etti, ödevler azaltılamaz ise çocuklarda korkaklık daha da fazla ilerleyebilir.

Türk Eğitim Sistemi: Fazla ödev çocuğun korkmasına neden olur
12 Ocak 2016 Salı 07:13

Fazla ödev çocuğun korku ve ürkeklik yaşamasına neden oluyor diyen uzmanlar ödevlerin derhal azaltılmasını talep etti, ödevler azaltılamaz ise çocuklarda korkaklık daha da fazla ilerleyebilir.

NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, tatil döneminde verilen ev ödevlerinin çocuğun gelişimi üzerinde önemli etkileri olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Biz yetişkinlerin amacı, mutsuz ve hırslı çocuklar yetiştirmektense, etrafıyla ve kendiyle mutlu çocuklar yetiştirmek olmalı. Bu açıdan değerlendirildiğinde tatil döneminde çocuğa çok fazla ödev vermek, onun doğasındaki üretkenliği kısıtlar. Çocukları görev odaklı ve tek tip yetişkinler haline getirir." Öksüz’ün ödev konusundaki görüşleri şöyle:

Tatili hissetmeli!

Çocuk tatildeyse, tatilde olduğunu hissetmeli. Bazen öyle oluyor ki çocuklar tatile girdiklerine sevinemeden, aşırı miktarda ödev verildiği için boğuluyor. Bu çocukta kafa karışıklığına ve umutsuzluğa yol açıyor. Çocuk, “Madem tatilde de bu kadar ders çalışacağım, neden tatil oldu? Ben ne zaman oyun oynayacağım?” gibi haklı sorgulamalara giriyor. Bu nedenle ödev miktarı önemli.

Az ödev sorumluluğu hatırlatıyor

Tatil döneminde hiç ödev vermemek de beraberinde başka sorunları getirebiliyor. Örneğin bazı çocuklarda sorumluluk duygusu daha fazla gelişime ihtiyaç duyar. Tatilde tamamen ortadan kalkan sorumluluklar, okul açıldığında birden ortaya çıkınca çocuk alışmakta zorlanır. Tatil döneminde az miktarda ödev, bu sorumlulukların unutulmasını engeller. Ayrıca tatilde yapılan uygun miktardaki ödev, zihinsel egzersiz anlamına gelir. Böylece çocukların dikkat ve algılama becerileri gelişir.

Hayalinizdeki çocuğu yetiştirmekten vazgeçin

Yetişkinlerin kendi hayallerindeki çocuğu yetiştirme sevdasından vazgeçerek, çocuklarının yeteneklerini keşfetmeye yönelmeleri gerek. Belki çocuğunuz başarılı bir avukat olmaz ama harika bir ressam ya da sporcu olur. Bunu anlayabilmek için çocuğu aşırı dozdaki ödevlerle baskılamaktansa, güçlü yönlerini araştırmak gerek. Anne-babaya problem gibi gelen şey, iyi işlendiğinde büyük bir yeteneğe dönüşebilir. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.