39 hastanede ebola hastalarının takibi yapılmaya devam ediliyor!

39 hastanede ebola hastalarının takibi son derece başarılı şekilde devam ediyor, 39 hastanede ebola hastalarının takibini yapacak ve ölümleri değerlendirecek.

39 hastanede ebola hastalarının takibi yapılmaya devam ediliyor!
12 Ocak 2016 Salı 06:37

39 hastanede ebola hastalarının takibi son derece başarılı şekilde devam ediyor, 39 hastanede ebola hastalarının takibini yapacak ve ölümleri değerlendirecek.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından belirlenen, 10'u öncelikli olmak üzere toplam 39 hastanede ebola hastalarının takibinin yapılabildiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiğini cevapta, "Ebola virüsü" taşıdığından şüphelenilenlere ait örneklerin, THSK-Viroloji Laboratuvarının koordinasyonunda Almanya Hamburg'da, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Viral Hemorajik Etkenleri Tanı ve Referans Merkezi olarak çalışan Bernard-Noch Enstitüsüne uluslararası taşımacılık kurallarına uygun olarak gönderildiğini ve sonuçların 24 saat içerisinde bildirildiğini aktardı.

Türkiye'de, Halk Sağlığı Kurumunun Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarının bu tahlilleri yapabilecek alt yapı ve donanıma sahip olduğunu belirten Müezzinoğlu, burada hazırlıkların tamamlandığını ve bugün itibarıyla tahliller üzerinde çalışıldığını vurguladı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından belirlenen, 10'u öncelikli olmak üzere toplam 39 hastanede ebola hastalarının takibinin yapılabildiğini aktaran Müezzinoğlu, ebola şüphelisi vakaların nakli konusunda DSÖ'nün önerileri doğrultusunda hazırlıklar yapıldığını ve gerekli ekipmanın temin edildiğini belirtti.

Müezzinoğlu, Türkiye'de de ebola şüpheli vakaların hastaneye naklinde uluslararası standartlara uygun olarak enfekte hasta taşıma kabininin kullanıldığına değindi.

Mehmet Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

"Batı Afrika'da yaşanan Ebola Virüs Hastalığı (EVH) salgın durumu bakanlığımız tarafından başından beri takip edilmekte olup Nisan ayında konuyla ilgili bir Bilim Kurulu Toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda alınan kararlar gereğince; hastalığın görüldüğü bölgeyle ticari ilişkilerimiz ve seyahatin olması sebebiyle bölgeye gidecek olan vatandaşlarımız hastalık hakkında bilgilendirilmiş, hastalığın görüldüğü bölgeden dönen vatandaşlarımıza 3 haftaya kadar hastalık belirtilerinin çıkabileceği konusunda uyarı yapılmış ve EVH ile ilgili ülke genelinde hizmet veren sağlık kuruluşlarına, sağlık personeline yönelik uyarıcı bilgileri içeren bir bilgi notu hazırlanarak gönderilmiştir. Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumumuz (THSK) web sitesinde konuyla ilgili bilgilendirici doküman yayımlamıştır.

DSÖ, 8 Ağustos 2014 tarihinde EVH ile ilgili olarak halk sağlığı acil durumu ilan etmiştir. EVH salgınının boyutlarının büyümesi sebebiyle EVH Bilim Kurulu 8-12-13 Ağustos tarihlerinde toplanmış ve EVH Vaka Yönetim Rehberi hazırlanarak THSK web sitesinde yayımlanmıştır."

Müezzinoğlu, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce, ebola gibi uluslararası öneme haiz halk sağlığı risklerinin ülkeye girişini önlemek amacıyla sınır giriş noktalarında sağlık denetimi yapıldığını ve buna bağlı olarak uluslararası temas gerektiren işlemlerde bulunan insanlar ve araçlarla ilgili her türlü sağlık tedbirinin alındığını ifade etti.

Ebola salgını önleme çalışmaları kapsamında;Türkiye'ye, bu salgından etkilenmiş bölgelerden gelen taşıtlarda şüpheli vakaların bulunması, vakalara verilecek cevap ile korunma ve kontrol faaliyetleri ana başlıkları altında çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Müezzinoğlu, ebola hastalığı şüphesi olan hastaların, enfekte hasta taşıma kabini ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından belirlenen referans hastanelere nakledildiklerine işaret etti.

Bakan Müezzinoğlu, "Sınırlarımızdan kaçak yollarla ülkemize girmeye çalışırken emniyet birimlerimizce yakalanan kişilerle ilgili olarak, Bakanlığımız Bilim Kurulunca hazırlanan Vaka Yönetim Algoritmasına göre hareket edilmekte, 'Vaka Tanımı'na uyan kişilerin uygun koşullarda belirlenmiş hastanelere transportu sağlanarak laboratuvara gönderilmek üzere uygun numuneler alınması sağlanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Mehmet Müezzinoğlu, DSÖ ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun EVH ile ilgili kararları gereği uluslararası giriş noktalarında görev yapan personele ve ilgili paydaşlara konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapıldığını belirtti. Gerekli durumlarda kullanılmak üzere kişisel koruyucu ekipmanlar tedarik edilerek giriş noktalarında görev yapan personele dağıtıldığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Kritik giriş noktalarında 24 saat esasına göre çalışan personel sayısı artırılmıştır. Türk Hava Yolları ile birlikte, salgın yaşanan bölgeden gelen uçuşlara yönelik alınacak tedbirler belirlenmiş ve uygulamaya konmuştur. Bu bölgeden gelen uçaklarda, EVH'ye yönelik bilgilendirme anonsu yapılmakta, Türkçe, İngilizce ve Fransızca bilgilendirme broşürleri dağıtılmakta ve uçakların Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personeli gözetiminde dezenfekte edilmesi sağlanmaktadır.

Ülkemiz limanlarına gelen gemilere yönelik önlemler konusunda ise yurt dışından gelen gemilerin etkilenmiş bölgelerden gelip gelmediklerinin değerlendirilmesi yapılarak bu bölgelerden gelen gemilere, limanlarımıza yanaşmadan önce açıkta denetim yapılarak uygun görülürse limana yanaşma izni verilmektedir."

Havaalanı ve limanlara yönelik bu önlemler dışında, etkilenmiş bölgelere seyahat eden vatandaşlara seyahat sağlığı hizmeti sunan merkezlerin sayısının 32'den 43 'e çıkarıldığına dikkati çeken Müezzinoğlu, DSÖ'nün web sitesinin de günlük olarak takip edildiğini ve salgınla ilgili tüm güncel bilgilerin "www.seyahatsagligi.gov.tr" adresli internet sitesi aracılığıyla paylaşıldığını ve ilgili birimlere gerekli talimatların iletildiğini belirtti.

Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan "Ebola Virüs Hastalığı Vaka Yönetim Rehberi"nin de ihtiyaç doğrultusunda güncellendiğini kaydetti. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.