Yumurta kabuklarını çöpe atmayın

Yumurta kabuğu aslında çöpe gitmemesi gereken, bir tanesinde 2 gram kalsiyum bulunan gıdadır.

Yumurta kabuklarını çöpe atmayın
18 Şubat 2017 Cumartesi 22:10

Her yıl dünya çapında çöpe giden kabukların ne miktarda olduğunu tahmin ettiğimiz zaman karşımıza ürkütücü bir tablo çıkmaktadır. Çünkü yumurta kabukları aslında çöpe gitmemesi gereken, besin değeri yüksek gıdalardır.

Günlük kalsiyum ihtiyacınızı yumurta kabuğu tüketerek kolayca karşılayabilirsiniz. Yumurta kabuklarının %95'i kalsiyum karbonattan oluşmaktadır ve bu sebeple sağlığımız için oldukça faydalıdır.

Tek bir tavuk yumurtasının kabuğunda 2 gram kadar kalsiyum bulunmaktadır.Ve bu miktarda kalsiyum, yetişkinler için günlük tüketilmesi tavsiye edilen kalsiyum miktarının 2 ile 4 katı arası değerdedir. Bu kadar yüksek kalsiyum barındıran bir besinin çöpe gitmesi sizce de üzücü değil mi?

ÇİĞ YEMEK SAĞLIKLI DEĞİL

Yumurta kabuklarınızı birikene kadar bir poşetin içerisinde saklayın ve daha sonra bir tencerenin içine alarak bakterilerden arınması için kaynatın. Daha sonra sertleşmesini ve daha kırılgan olmasını sağlamak için, onları fırın tepsisine dizin ve 100 °C'de 10-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra fırından çıkardığınız kabukları miksere atın ve homojen bir pudra elde edene kadar karıştırın.Eğer mikser kullanmıyorsanız kabukları havanda da toz hâline getirebilirsiniz ancak bu biraz daha uzun zaman alacak ve daha zahmetli olacaktır.


Daha sonra fırından çıkardığınız kabukları miksere atın ve homojen bir pudra elde edene kadar karıştırın.Toz hâline getirdiğiniz kalsiyum kaynağı kabukları artık tüketebilirsiniz.

AĞRILARI HAFİFLETİYOR

Yumurta kabuğunun barındırdığı kalsiyumun günlük tüketildiğinde ağrıları hafiflettiği ve ilerleyen yaşlarda kadınların muzdarip olduğu osteoporoz hastalığını (kemik erimesi) önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Elde ettiğiniz tozu kullanabileceğiniz yemekler ise şu şekilde:

  • Evde yaptığınız pizzanın hamuruna katabilirsiniz. 

  • Eğer ekmeğinizi evde yapıyorsanız ona ekleyebilirsiniz. 

  • Ve makarnalarınızda kullanabilirsiniz.

    FAZLASI ZARAR!

Kalsiyumun azı olduğu gibi fazlası da insan sağlığı için zararlı olabilmektedir. Yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacı 1 gramdır ve kabuklar kullanılarak yapılan hamurlarda bu sebeple gereğinden fazla toz kullanmak sağlık üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Hamurun büyüklüğüne göre bir-iki yumurta kabuğu yeterli olacaktır.

 


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.