Testis kanserine dikkat

Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Aslan, testis kanserinde 15-35 yaş aralığının risk taşıdığını belirterek, "Hastaneye başvuran 15-35 yaş grubundaki 9 gencin biri testis kanseri tanısı alıyor" dedi.

Testis kanserine dikkat
07 Aralık 2015 Pazartesi 13:39

Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Güven Aslan, testis kanseri açısından 15-35 yaş aralığının en riskli dönem olduğunu, bu yaş grubundakilerin farkındalıklarının arttırılması gerektiğini belirterek, "Hastaneye başvuran 15-35 yaş grubundaki her 9 gencin biri testis kanseri tanısı almaktadır" dedi.

Aslan, AA muhabirine, kanserin her geçen gün artan ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Akciğer, meme, gırtlak ve prostat kanserlerinin en sık görülen ve halk arasında daha çok bilinen kanser türleri olmasına karşın, testis kanserine daha az rastlandığını ifade eden Aslan, "Erkeklerde testis kanseri, prostat ya da akciğer kanseri gibi sık görülmemesine karşın, özellikle genç erişkinlerde en sık görülen kanserdir. Testis kanseri açısından 15-35 yaş aralığı en riskli dönemdir. Dolayısıyla bu yaş aralığındaki gençlerin farkındalığı artırılmalıdır" uyarısında bulundu.

Aslan, "Hastaneye başvuran 15-35 yaş grubundaki her 9 gencin biri testis kanseri tanısı almaktadır" dedi. 

- "Erken tanı, tedavide yüzde 100'e yakın başarı sağlıyor"

Testis kanserinin görülme sıklığını arttıran nedenler arasında inmemiş testis, "Klinefelter sendromu", kısırlık, birinci derece akrabada benzer hastalık öyküsü ve diğer testiste kanser görülmesi gibi etkenler olduğu bilgisini paylaşan Aslan, özellikle inmemiş testis öyküsü bulunanların daha çok dikkat etmeleri ve kontrol amacıyla üroloji hekimine başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Aslan, kanserin, erkek üreme organı testislerde genellikle sperm üreten hücrelerde başladığını vurguladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.