Sağlık Bakanlığı'ndan ağız sağlığına ilişkin açıklama

Sağlık Bakanlığı 'Sağlık Ağızdan Başlar' konulu yazı yayımlayarak ağız sağlığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'ndan ağız sağlığına ilişkin açıklama
21 Kasım 2016 Pazartesi 12:07

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ağız sağlığına dikkat çekildi. Bakanlık açıklamasında, koruyucu diş tedavilerinin yanı sıra özel şartlar ve yardımcı sağlık personeli gerektiren protez, ortodonti, ağız-diş-çene hastalıkları ile ilgili cerrahi uygulamaları ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında yapıldığı kaydedildi. Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve devlet hastaneleri bünyesinde yer alan ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde ikinci basamak ağız diş sağlığı hizmetlerinin sunulduğu belirtildi.

Bakanlık, 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yürütülen çalışmalar sonucunda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi (ADSH) sayımız 2002 yılında 1 iken, 2016 yılında 16’ya, Ağız Diş Sağlığı Merkezi sayısı da (ADSM) 14 iken tüm illerimizde en az bir adet olmak üzere 133 ‘e ulaşıldığını kaydetti.

"Bununla birlikte Bakanlığımızca yürütülen ağız diş sağlığı hizmetleri hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulması amacıyla Temmuz 2014 itibariyle her branştan uzman diş tabibi ataması gerçekleştirilmiş olup, diş hastaneleri ve ağız diş sağlığı merkezlerimizde; uzman diş hekimlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Daha önceleri sadece üniversite ve özel muayenehanelerde yapılan implant uygulamaları ADSM ve ADSH 'larda yapılmaya başlanmıştır." diyen Bakanlık, engelli hastaların genel anestezi altında tedavi edilebilmeleri için, Türkiye genelinde tüm ADSM’ lerin uygun gördükleri Devlet Hastaneleri ile protokol yaparak bu hizmetin verilmesine başlandığını belirtti. Bu sayede genel anestezi altında diş tedavileri tüm ADSM’ lerde yapılabildiği belirtildi.

Sağlık  Bakanlığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

"Evde Sağlık Hizmeti ile ağız ve diş sağlığı hizmet ihtiyacı olan bireylere, evlerinde ve aile ortamında etkin, verimli ve insan merkezli sağlık hizmeti sunulmakta ve tedavi birimlerimizin hizmet kalitesinin arttırılması çalışmalarına devam etmekteyiz.

Sağlık hizmetlerinin devamlılığı esasına göre ağız ve diş sağlığı hizmet birimlerindeki nöbet hizmetleri standardize edilerek nöbet hizmetinin verilmesi hususunda düzenlemeler yapılmıştır.

Çalışma saatleri içerisinde zorunluluk gereği bu hizmetlerden yaralanamayan vatandaşlarımızın Şubat 2016 döneminden itibaren Mesai Dışı Çalışma uygulamasının tekrar başlatılmasıyla hizmet alması sağlanmıştır

ADSM ve ADSH poliklinik odalarında bulunan 1 veya 2 adet diş üniteleri  "Nitelikli Diş Üniti" olarak tanımlanmış olup, hastaların daha kaliteli ve daha ferah ortamlarda tedavisinin mümkün olabilmesi, muayene ve tedavi işlemi yapılan kliniklerin nitelikli hale getirilmesi ile beraber hasta mahremiyetine sağlanması ve memnuniyetin arttırılmasına yönelik çalışmalar neticesinde 2014 yılında nitelikli diş üniti sayısının diş hekimine oranı %73 iken, 2016 yılında % 82’ye ulaşmıştır. Aynı zamanda 0-15 yaş grubu çocuklara tedavi edici ve koruyucu dişhekimliği hizmetlerinin verildiği Pedodonti Kliniklerinin oluşturulması ile çocuk ağız diş sağlığı hizmetleri ile erişkin ağız diş sağlığı hizmetleri fiziksel olarak ayrılmıştır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.