Sağlık Bakanı Akdağ sigara satışlarıyla ilgili düzenlemeyi anlattı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara satışıyla ilgili yeni düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Akdağ sigara satışlarıyla ilgili düzenlemeyi anlattı
04 Haziran 2017 Pazar 10:26

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın verdiği bilgiye göre, ilgili maddelerin yasalaşması halinde sigara paketlerinde 'düz paket' uygulamasına geçilirken, paketler raflarda görünür olmaktan çıkacak. Üstelik tek sigara satışına da ciddi cezalar getirilecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Genel Kurulunda, sözlü soruları yanıtladı. Sigarayla mücadelede Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'yi 'şampiyon' ilan ettiğini ve üst üste ödüller verdiğini belirten Akdağ, şunları söyledi:

"Kapalı mekanlarda sigara içenlere 190 milyon lira ceza kestik"

"Denetim faaliyetlerimizi yedi gün yirmi dört saat esasına göre sürdürüyoruz. Kapalı mekanlarda tütün kullanımıyla alakalı olarak bugüne kadar 16 milyon denetim yaptık, yaklaşık 190 milyon Türk lirası idari para cezası uyguladık. Bir taraftan sigarayı bıraktırma hattımız 171 var. Bu hususta yardım isteyen bütün vatandaşlarımız 171 numaralı hattı aramalılar. Bu hattan aldıkları desteği bir taraftan da sigarayı bırakma polikliniklerinde devam ettireceklerdir. Danışma hattımıza, kurulduğu 2010 yılından bugüne kadar yaklaşık 25 milyon çağrı girişi olmuştur. Sigara bırakma polikliniklerimizde de 2 milyon civarında vatandaşımıza hizmet ettik.

"2014-2016 arasında tütün kullanım oranı yüzde 2 düştü"

Bunların neticesinde 2008 ile 2012 arasında sigara içme oranlarında ciddi bir düşüş sağlandığını ancak 2012 ile 2014 arasında sigara içme oranlarının yeniden yükseldiğini belirten Bakan Akdağ, "TÜİK'in 2016'da yaptığı yeni araştırmalar şunu gösteriyor: 2014 yılından 2016 yılına kadar geçen iki yıllık süre zarfında yine sigara içme oranlarını düşürmeyi başardık. Yani bu husustaki eğilim olumluya doğru döndü. 2014 yılında 15 yaş ve üzeri tütün kullanım oranı yüzde 32,5 iken 2016 yılında bu yüzde 30,5'e düştü, 2 puan aşağıya indi." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.