Sağlık Bakanı Akdağ'da zayıflama tavsiyeleri

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, zayıflamak isteyenlere bazı tavsiyelerde bulundu. Kilo verme sözünü yerine getirmek için yemesine dikkat eden Akdağ, gıda paketlerinde kalori uyarısı konulması gerektiğine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı Akdağ'da zayıflama tavsiyeleri
30 Ocak 2017 Pazartesi 11:43

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yerli ilaç teşvik edilmesine yönelik kararın ardından  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapılan çalışmaların neredeyse tamamlandığını söyledi. Sağlık alanında önemli değişikliklerin içerisinde yer alan yer üretim tıbbi cihazlarının kullanımı için konuşan Akdağ,  "Cazibe Merkezleri Programının uygulanacağı 23 il başta olmak üzere yerine göre satın alma garantileri vererek tıbbi cihazların da Türkiye'de üretilenlerini daha büyük oranda kullanacağımız bir döneme geçiyoruz. Bunun 2017'de örneklerini göreceğiz inşallah" ifadesinde bulundu.

10 kilo verme sözü olan Akdağ, 3 kilosunu verdiğini ve 1-2 kilo daha vererek sözünün yarısını tamamlamış olacağını söyledi. Öbür yarısınıda vereceğini söyleyen Akdağ, kilo vermek isteyenler içinse bazı tavsiyelerde bulundu. "Sabah kahvaltısını krallar gibi, akşam yemeğini yoksulmuş gibi yiyin" diyen Akdağ, Peygamber efendimizin sözlerine değinerek "Midenizin üçte birini yiyecekle, üçte birini suyla doldurun, üçte birini de boş bırakın. Sofradan doymadan kalkın" tavsiyesinde bulundu.

Akdağ, gıda paketlerinin üzerinde bulunan küçük kalori yazısının yeterli olmayacağına değinerek "Gıdanın kalorisini büyüteçle göreceğiniz bir yazıyla yazmanız yetmez. Biz gıda paketlerinin üzerine mesela renk uyarıları koyabiliriz, kırmızı, yeşil, sarı... Kırmızı 'yüksek kalori var, dikkat' anlamına gelecek" diye konuştu.

Ayrıca, Türkiye'nin obezite konusunda ilk 10'a girdiğini hatırlatan Akdağ şu sözleri söyledi:

"Maalesef durumumuz çok kötü. Türkiye'de her üç kişiden biri obez. Ben niye zayıflamaya çalışıyorum? Ben de son bir-iki yıldır obez sınıfına girdim. Vücut kitle endeksim 30'un az bir şey üzerine çıkmıştı. Şimdi 80 kiloya geri döndüğüm zaman obez olmaktan çıkıyorum ama yine aşırı kilolu oluyorum. Oysa bana birçok kişi de 'Yok siz de çok şişman değilsiniz' diyor. Dolayısıyla bunun zor bir iş olduğunu bilelim. Toplumun üçte biri obez, üçte biri kilo fazlası, üçte biri de normal. Bu durumda dünyada kaç ülke var derseniz? 10 ülke ancak var. Biz de o 10 ülke içine girdik. Kötü 10'dayız. Bir taraftan hareketsiz bir toplumuz.

Obeziteyle mücadele zor ancak bu konudan vazgeçemeyiz. Türkiye'nin sağlıkla ilgili geleceğini konuşacaksak, en önemli konuşacağımız üç husus var, hareketsizlik, şişmanlık ve sigara... Bunun yanına alkolü ekleyebiliriz. Her ne kadar Avrupalılara kıyasla yüzde 20 oranında alkol tüketimimiz varsa da. Bunları 10 maddeye de çıkarabiliriz ama 10'unu saysak biraz daha mücadelemizi zayıflatacağız. Türk nüfusunun düzenli biçimde hareket eden oranı yüzde 20'nin altında. Finlandiya'da bu, yüzde 80'in üzerinde."
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.