Mideyi rahatlatan besinler – Mideye ne iyi gelir?

Bayram nedeniyle tatlıyı fazla yiyenler mide rahatsızlığı yaşıyor. Özellikle ramazan ayında tutulan uzun süreli oruçlar nedeniyle bir anda mideye yüklenmek mideyi rahatsız ediyor. Peki mide rahatsızlığını yani hazımsızlığı gidermek için neler yapılmalı, hangi besinler tüketilmelidir. Mideye hangi besinler iyi gelir? Mideye ne iyi gelir? Hangi besinler şişkinliğe neden olur?

Mideyi rahatlatan besinler – Mideye ne iyi gelir?
16 Ağustos 2017 Çarşamba 22:15

Mide asidini dengeleyerek midenin rahatlatmasını besinlerin arasında kızarmış ekmek, çiğ patates, ıspanak, zeytinyağı, muz, karnabahar, lahana, elma sirkesi bulunmaktadır.  

Kızarmış ekmek mide asidini kuruturken çiğ patateste katı meyve presinde sıkılıp kereviz suyuyla birlikte içilir. Patates böylece mide yanmasına iyi gelir.

Zeytinyağı, pişirilmeden kullanıldığı zaman besinlerin rahat sindirilmesine yardımcı olur. Ispanak ya da karnabaharı da pişirerek yemeniz mide asidinden mideyi korur.

Sadece yiyecekler değil çaylarda midenin hazmını kolaylaştırır. Midedeki salgı bezlerinin yeterli şekilde çalışmaması, hızlı yeme alışkanlığı, yenilen yiyeceklerin iyice çiğnenmeden yutulması, gazlı ve asitli içecekler, sakız, lifli gıdaları tüketirken beraberinde su içilmesi, yemek yedikten sonra istirahat, stres gibi nedenlerden midede şişkinlik oluşur. Şişkinlik için bitkilerden yapılan çayları tüketebilirsiniz.

Zencefil çayı

Zencefil tarihi dönemlerden beri mide şikayetlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Alman hükümeti de zencefilin hazımsızlığa iyi geldiğini onaylamıştır. Hazımsızlık çekenlerin abartmamak şartıyla zencefil çayı içmesi oldukça faydalıdır.

Nane çayı

Kronik hazımsızlık çeken kişilere nane çayı önerilmektedir. Nane, karın kaslarını ve bağırsakları rahatlatıcı özellik gösteriyor. Her fincan çay için 2,5 çay kaşığı nane öneriliyor. Dilerseniz içine limon da dilimleyebilirsiniz.

Rezene çayı

Rezene çayı yemeklerin sonrasında tüketilir ve midede hazımsızlık ihtimalini en aza indirir. Yemeklerin öğütülme hızını arttıran rezeneyi bir fincan su içine koyduktan sonra demlenmeye bırakarak tüketebilirsiniz.

Papatya çayı

Papatya pek çok yararı bulunan bir içecektir. Uykusuzluğa karşı iyi gelirken mide kaslarını da rahatlatmasıyla bilinir. Şişkinlik veya hazımsızlık gibi şikayeti olanlar 3 gram papatya çiçeğini bir bardak sıcak suya koyarak demlenmeye bırakabilir ve güvenle içebilir. Ancak alerjisi olan kişilerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bazı kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir.

Hangi besinler şişkinliğe neden olur?

Özellikle şişkinlik yapan besinler, brokoli, fasulye, lahana, karbonatlı içecekler, karnabahar, sakız, şeker olarak sıralanabilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.