''Hatay'da Suriyeliler yüzünden verem hastalığı yayılması doğru değil''

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, Hatay'da, Suriyelilerden dolayı verem hastalığının yaygınlaşmasının söz konusu olmadığını belirtti.

''Hatay'da Suriyeliler yüzünden verem hastalığı yayılması doğru değil''
02 Ocak 2017 Pazartesi 13:43

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, Hatay'da, Suriyelilerden dolayı verem hastalığının yaygınlaşmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Tiryaki, Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğünce, Antakya Toplum Sağlığı Merkezi Toplantı Salonu'nda ''Verem Eğitim ve Propaganda Haftası'' dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, sağlıklı nesiller yetişmesi ve verem hastalığıyla etkin mücadele edilmesi kapsamında açılan verem savaş dispanserlerinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Tiryaki, verem savaş dispanserlerinin açılmasından önce Hatay'da yüz binlerle ifade edilen hasta sayısının bugün çok küçük rakamlara düştüğünü ifade etti.

"Suriyelilerin kendi içlerinde hastalık yaygın"

"Hatay'da bulunan Suriyelilerin verem hastalığını yaygınlaştırıp yaygınlaştırmadığı" şeklinde kendisine sorular yöneltildiğini aktaran Tiryaki;

''Hatay'da bulunan Suriyelilerden dolayı verem hastalığının arttığı gibi sorular oluyor ancak böyle bir durum söz konusu değil. Evet, Suriyelilerin kendi içlerinde hastalık yaygın. Bu da mecburen, savaş ortamındalar. Bulundukları şartlar kötü. Onların sağlık politikaları bizimle aynı değil. Dolayısıyla kendi içlerinde böyle bir sıkıntı var. Onlarda görülebiliyor ama çok şükür bize hastalığın artması konusunda bir sebebiyet vermedi. Onun için şanslıyız. Bu da bizim yaptığımız işin doğruluğunun bir göstergesidir.'' şeklinde bilgi verdi.

"Teşhis ve tedavi ücretsiz"

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Bayram Kerkez de verem hastalığının insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu belirtti.

Kerkez, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünya genelinde verem hastalığının görülme sıklığının düştüğünü kaydetti.

Verem vakalarının başarılı tedavi edilmesinin hastalığın kontrolünde en önemli husus olduğuna vurgu yapan Kerkez, ''Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hastaların tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır.'' şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.